Tudnivalók hagymás virágokról 

A kertek legékesebben viruló virágai kora tavasztól azok a különféle tulipánok, nárciszok, jácintok, melyek ültetése nyár végén, kora ősszel időszerű. Annak érdekében, hogy tavasszal szép látványt nyújtsanak, körültekintően kell helyet választanunk számukra.

Ellentétben a szokásos merev, egysoros (vonalas), vagy elszórt elhelyezéssel, a hagymás virágok töves csoportokban a legszebbek. Lévén, hogy többségük kimondottan fénykedvelő, vagy legalábbis csak a félárnyékot tűri jól, célszerű napos kertrészbe elhelyezni őket, ha nem akarjuk, hogy virágzásuk egyenetlen legyen. Lombhullató lomblevelű fák és egyes fenyők, mint pl. a mocsárciprus alatt is helyet kaphatnak, lényeg, hogy elegendő fényhez és csapadékhoz jussanak. A nyárra visszahúzódó, nyugalomba kerülő hagymájukat a fák, cserjék ekkorra már kifejlődő lombsátra pedig valósággal megvédi a heves záporoktól, túlnedvesedéstől egyaránt. A jó vízmegtartó, humuszban gazdag talajú faaljak, bokortövek kedvező környezetet biztosítanak szaporodásukhoz is. A korán nyíló, lombfakadás előtt már virágzó forzícia vagy pedig a japánbirs alá vagy előterébe ültetve nagyszerűen kiegészítik egymás virágdíszét.
Sziklakertben történő elhelyezésük - ahol a kövek mellett az ott évelő virágok sokféleségével, a törpe cserjével és az apró termetű fenyőkből adódó társnövényekkel képezhetnek együttest - remek ötletnek bizonyulhat. A leginkább idevaló tulipánok az apró termetű vad fajok, amelyek mindegyikének több szín- és formaváltozata létezik. A közismert és igen kedvelt, finom illatú jácintnak is van számos, kisméretű, és így éppen sziklakertbe illő rokona.
A hagymás virágok kerti gyepbe, pázsitba való elhelyezése valóságos virágszőnyeggé varázsolhatja kertünket. Ahhoz, hogy jól megtelepedjenek, és évről-évre még szaporodjanak is, annak a feltételnek kell érvényesülni, hogy méretük és ellenálló képességük felülmúlja fűtársaikét. Válasszunk tehát olyan tulipánokat, nárcisz hibrideket és tavaszi sáfrányokat, melyek ellenállnak a viszontagságoknak.
Az ekképpen virágosított fű nyírásával tavasszal majd várni kell addig, amíg a virágok elvirítanak, és levélzetük - a föld feletti részekkel - kezd már elsárgulni, leszáradni. Mivel lombozatuk termeli azt a tápanyagot, ami földbeni tápanyagtároló hagymájukban kerül elraktározásra a következő évi kihajtáshoz és virágnyíláshoz, bánjunk óvatosan a növénnyel, mert a jövő évi termés nagymértékben ettől függ. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a hagymás virágok elnyílásuk után egy-két hónapon belül elveszítik föld feletti részeiket, visszahúzódnak, és mintegy eltűnnek, számukra tehát az olyan hely lehet a legjobb, ahol virágzásukkor jól szembetűnnek, ám visszahúzódásuk után más növény takarja el az emiatt megüresedő területrészüket. Legyünk figyelemmel arra is, hogy a takarónövények miatt se károsodjon nyugalomba kerülő földbeni részük. Ha mindezekről nem feledkezünk meg, hosszú évekig díszítik majd kertünket hagymás virágaink.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hagyma, virág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átlátszó „virágcserép”

Gömb vagy félgömb alakú akváriumban gerinces élőállat (azaz hal), NEM tartható, viszont nagyon alkalmasak növények, kaktuszok életterének kialakítására. Kisebb növényt ültethetünk üvegkancsóba,...


Gabion sokféleképpen

A Gabion egy fémrácsból készült kosár, melyet kövekkel töltenek meg. Neve olasz eredetű, szó szerint fordítva „sánckas” – utalva egyik legelterjedtebb funkciójára, a rézsű, mederpart, sánc...