Belépés
 avatarja
2014. október 01., Szerda - Malvin
Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

Az értékeléshez jelentkezz be!


Ezermester » 2004 » július-augusztus » Építés, felújítás

Tégla oszlopszék

iwiw logotwitter logo
||

A piedesztál - azaz párkányzattal ellátott magas oszlopszék - nemcsak a lakáson belül, hanem a kertekben is kedvelt dísztárgy. Egyesek kis szobormásolatokat helyeznek rá, a többség azonban általában virágokat ültet mélyített öblébe, sokan kis szökőkút kialakításához használják fel. A készen kaphatók általában műkőből formázottak, ám hasonlókat magunk is készíthetünk, mégpedig pl. homlokzati klinkertéglából felfalazva, legalább is az oszlopukat illetően.

Az ilyen oszlopszékek alapjául 500-600 mm-es, négyzetes beton járólapot válasszunk. Ezt helyezzük el a kert kiszemelt részén, állítsuk jól tömörített, vízszintes talajra. Közepére flexibilis padlólap ragasztóval erősítsünk újabb, ám kisebb méretű, pl. 350x350 mm-es járó-, vagy betonlapot. A talapzat alapját képező lapokba fúrjunk lyukat egy 10 mm átmérőjű betonacélrúd számára, amelyet kikötve állítsunk függőlegesbe. A rúd 50-70 mm-rel hosszabb legyen az oszlop magasságánál. Az oszlop kialakításához kisméretű tömör falazótéglát célszerű felhasználni. Egy sort két lapjára fektetett tégla ad, ezekre mindig 90 fokban elforgatva helyezzük el a következő sor tégláit.
A falazóhabarcs vastagsága a szokásos 10 mm legyen, az oszlop élei függőlegesek legyenek, és a fugákat azonnal simítsuk homorúra. Az oszlop magassága ne haladja meg az 1 m-t. A tetejére helyezzünk a talpazattal azonos nagyságú, közepén kifúrt, beton járólapot, majd erre ragasszuk fel a magasító párkányzatot, amely lehet élére állított tégla, vagy más, félkészen beszerezhető betonszegélyelem. A virágtálhoz felhasználhatunk készen vett égetett agyagedényt, vagy kellő alakú műanyag edénybe tapaszolással kialakított beton edényt. Az oszlop természetesen szélesebb alapterületű is lehet, ám akkor soronként a kötéseket mindig 90 fokban elforgatva alakítsuk ki. Az oszlop belsejében így nagyobb üreg alakul ki, amit betonnal is feltölthetünk, ám üregesen is hagyhatunk.
A virágtál belsejét célszerű vízzáró betonréteggel kikenni, mert ezzel elejét vehetjük a téglapárkány elszíneződéseinek. Ha pedig kis kerti szökőkútként szeretnénk használni, akkor a vízcsöveket már eleve építsük be az oszlopba, és a medence belsejét is tegyük teljesen vízzáróvá. A motoros szivattyút közvetlenül az oszloptalpazat mellé, a talajba süllyesztve kialakított üregbe telepítsük. Így könnyebb a szerelése, és a téli időszak előtti víztelenítést is egyszerűen elvégezhetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék:  tégla, oszlop, szék


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ülőhelyek kényelmesen és egészségesen

Balkon, erkély és terasz bútorok

Ülőhelyek kényelmesen és egészségesen Balkon, erkély és terasz bútorok

Mindazt a sok ülőbútort, amit használunk komoly ergonómiai tanulmányokat is folytató ipari formatervezők vagy iparművészek hozzák létre. Bútorgyártó elődeink tapasztalati úton tudták, hogy kell egy...

A kellemesebb idő beköszöntével felértékelődik az erkélyek kihasználtsága, amit aberendezése alapvetően meghatároz. Kis területet elég nehéz jól használhatóvá tenni, és a bebútorozásnak gátat...

Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó fórum témák