Cserepes virágok tápanyagpótlása

A cserepes növényeink tárolóedényeinek szűkös mérete miatt a víz és tápanyag ellátásuk teljes mértékben ránk van utalva. Ugyanis minél erőteljesebben fejlődnek növényeink, annál hamarabb kimerítik a cserepükben lévő föld tápanyagkészletét. Ilyenkor szokás beavatkozni, és nekünk gondoskodni a tápanyag utánpótlásról.

Növényünk fejlődő gyökérzetét, növekvő helyigénye miatt, egy nagyobb cserépbe való átültetéssel tudjuk csak biztosítani. Ha nincs mód az átültetésre, akkor a tartóedényben lévő ültető anyag egy részét cseréljük ki friss tápdús földkeverékkel, de ügyeljünk, hogy a gyökereket ne sértsük meg. Így a friss földből az öntözővíz a gyökerekhez mossa a tápanyagot, amit könnyen felvehetnek. Esetenként érdemes a növényt a cserépből kiemelni, és a sűrűn összetekeredett gyökérzetből egy éles késsel annyit levágni, amennyi még könnyen leválik, de ugyanakkor marad is bőven fiatal gyökérrész. Az így levágott alsó gyökérzet helyébe ugyancsak friss tápdús föld kerülhet.
Az átültetés is helyettesíthető földterítéssel vagy trágyaborítással, de ez elsősorban a termetes nagy edényes növényeknél lehetséges. Átültetésre csak azok a növények kerüljenek, amelyek erre tényleg rászorulnak. Például gyökérzetük felélte az ültetőanyag tápanyagkészletét. Erről úgy győződhetünk meg, hogy kiemeljük a tartóedényéből a gyökérlabdát; ha a gyökerek sűrű szövedéke között föld már nem is látszik, az átültetés időszerű. Azokat a növényeket is át kell ültetni, melyeknek gyökerei szétnyomták a tartóedényt vagy kinőttek azt. Ha egy-egy levél kifejlődésekor egy legalsó levél elpusztul, az valószínű tápanyaghiány következménye, tehát az átültetés itt is időszerű.
Ha viszont idő előtt kerül sor az átültetésre, abból csak ártalom származik. Tudomásul kell venni, hogy egy átültetés valóságos sokkhatás a szobai növényeink számára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: cserepes, virág, tápanyag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fémtetők

Egyre több féle héjazat közül válogathat az, aki tetőfedésben gondolkozik. A legelterjedtebb cserépfedésen túl népszerű a pala és a bitumenes zsindely is. Újabban pedig a fémlemezfedések kezdenek...


Tavaszi tennivalók és a cserepes növények védelme

A tavasz beálltakor az időjárás még annyira szeszélyes, hogy a kerti növényeinket igencsak veszélyezteti. A kertet védő feladatainkat ilyenkor is el kell végeznünk.