Mozgásérzékelős lámpa szerelése

A barkácsáruházakban és szupermarketekben már 3-4 ezer forint körül kaphatók komplett mozgásérzékelős lámpák. A PIR (passzív infrarot) érzékelővel szerelt fényvető különösen a téli időszakban nagyon praktikus. Bejárati kaput, ház körüli teret figyelve biztonsági funkciója is lehet. A lámpákhoz viszonylag egyértelmű szerelési- és használati utasítást is kapunk, mégis a szerelési munkának nekifogva néhány problémának ütközhetünk. Mi az utóbbiakat gyűjtöttük össze, és a használati utasításokban szereplő instrukciókat nem ismételjük meg, azt úgy is megkapjuk a lámpával együtt.

Először is találjuk ki a lámpa rögzítési pozícióját. Ha függőleges falra, erősen előre döntött helyzetben kell felszerelnünk, akkor egyes típusoknál rövid lehet a tartókonzol. A konzol felfúrása előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a fényvető a kívánt helyzetbe fordítható-e.
A szerelés helyes sorrendje;
1. A konzol felfúrása és felcsavarozása.
2. A lámpa szakszerű bekötése (mert csak ilyenkor férünk hozzá a bekötési pontokhoz).
3. A lámpatest felcsavarozása konzolra.

A helyes bekötésre a kezelési utasítás egyértelmű utasítást ad, de külön figyeljünk arra, hogy a fázis és a 0 vezeték nem cserélhető fel. A lámpa ugyan fordított helyzetben is világít, de a szenzor nem fog működni. Ne hagyatkozzunk önmagában a vezetékek színére, mert ha a szenzoros lámpát egy hagyományost kiváltva tesszük fel, az ilyen helyeken gyakran nem tartják be a szabvány előírásait. Fáziskeresővel ellenőrizzük a fázis és a 0 vezetéket.
Egyes olcsóbb szenzoros lámpák (egyébként nincs semmi baj a működésükkel) az első bekapcsolás után 4-5 percig nem hajlandók kikapcsolni. Akkor sem, ha az időkapcsolót a minimumra - 5-10 mp-re - állítjuk. Nincs mit tennünk, ki kell várnunk azt a pár percet. Ha ezután nem vesszük el tőle az áramot, akkor nem jelentkezik többet a probléma. Emiatt azonban a szenzoros lámpákat jó mindig áram alatt hagyni. Ha kapcsolóról is kapja az áramot, csak akkor kapcsoljuk le, ha napokig, hetekig nem kívánjuk használni a lámpát.
Az alkonykapcsoló érzékenységét, a működési (világítási) időtartamot, illetve egyes típusoknál az érzékenységet a leírások alapján nem túl nehéz beszabályozni. Itt csak egy gond szokott jelentkezni; a szerelést természetesen napközben, világosban végezzük, a szenzor viszont ilyenkor nem kapcsol, a lámpa is csak akkor világít, ha az alkonykapcsolóját folyton világító állásba forgatjuk. (Ennek meg nem sok értelme van.) A megoldás; egy kicsit be kell csapnunk a szenzort. Tenyerünkkel, vagy még inkább egy fekete ronggyal takarjuk le teljesen az érzékelőt. Az alkonykapcsoló működésbe lép, és a szenzor elengedésének pillanatában a lámpa bekapcsolódik. Ettől kezdve a működési idő pontosan beszabályozható, általában néhány másodperc és 5 perc között.
Az alkonykapcsoló egyik szélső állása az, amikor a lámpa csak teljes sötétben kapcsol be. Ebből a szélső állásból kiindulva egy kissé forgassuk el a szabályozó gombját. Azt majd sötétedéskor ellenőrizzük, és szükség esetén módosítsuk, hogy milyen értéket sikerült beállítanunk. A szenzor érzékelésének irányát, és az érzékelési tartományt szintén csak gyakorlati kísérletezgetéssel tudjuk beállítani. A kísérletezés időszakában célszerű az időkapcsolót a legrövidebb kapcsolási időre állítani, hogy ne kelljen sokat várni a lámpa kikapcsolódásáig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmennyezeti világítás

A kereskedelemben ezerféle világítótestet lehet kapni, készen, sokszor nem is drágán. Először tehát indokolni kéne, hogy miért is érdemes saját kezűleg készíteni egymennyezeti világítást. A...


Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...