• kobe 9 elite
 • Jordan Shoes jordan 6 retro
  Függöny a tetőtérben - Ezermester 2003/7
   
  Belépés
   avatarja
  2014. szeptember 23., Kedd - Tekla
  Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

  Az értékeléshez jelentkezz be!


  Ezermester » 2003 » július-augusztus » Otthon, lakberendezés

  Függöny a tetőtérben

  iwiw logotwitter logo
  ||

  Sokszor visszatérő gond, azonban mégsem lehetetlen vállalkozás, a tetőtéri ablakok felfüggönyözése. Egyik jó megoldás a dőlt tetősíkú ablaknál, hogy alá is és fölé is rudat erősítünk. A függöny felfüggesztése után az alsó rúdon a függönyt átvetjük, vagy ráhúzzuk a rúdra.

  Újszerű, és igen eredeti megoldás szűk tetőtéri ablakra a függönyt csuklós illesztésű, vékony pálcára erősíteni. Nappal, hogy szabadon áradhasson a fény, a pálcát a falnak fordíthatjuk, este pedig visszahajthatjuk az üveg elé. Ferde üvegfelületen csigás-redőnyt is felfuttathatunk. Alkalmazhatunk még szalagfüggönyt (akár alumíniumból). Ezt mozgathatjuk elektromosan, de egyszerű zsinórral is.
  A fénybeszűrődést kedvünkre szabályozhatjuk zsalugáterrel, vagy reluxával. A speciális, ezüstös bevonatú reluxa nyáron, befelé fordítva kevesebb meleget enged be, télen pedig ezüstös oldalával kifelé használva, megfogja a helység melegét, s ezáltal energiát takarít meg. A strapabíró anyagból készült a pliszé-roletta, vízszintes berakásaival csökkenti a vakító napfényt.
  Tetőtéri lakásból hatásosan kizárhatjuk a bántó fényt mind az ablak külső felületén elhelyezett árnyékolóval, mind belső rolók segítségével.
  A leghathatósabb védelmet a külső redőny adja, amely a napenergia kilencven százalékát kiszűri, így jó hőszigetelő. A redőny ezen kívül még öt funkciót betölt: véd a hideg, a fény, a zaj, a betekintés ellen, megakadályozza az ablak betörését, és jelentősen megnehezíti a betörők "munkáját" is. A redőnyök adott esetben hajtókarral, illetve elektromosan is működtethetők.
  Hálószerűen áttört anyagból készül a hővédő roló, amely szintén az ablak külső felületén helyezkedik el. A rolóknak ez a fajtája nem gátolja a levegő mozgását, de megakadályozza az ablakfelület felmelegedését. Teljes sötétséget biztosít a fényzáró-roló, amely kívül, az ablakszárnyra rögzített, alumínium sínben fut. Külső felülete hővisszaverő bevonattal van ellátva.
  A lakás dekorálására ajánlott a pliszírozott- vagy harmonika-roló. Fényáteresztő-képessége, és erőteljes színei miatt különleges hangulatot ad a szobának.
  A legegyszerűbb árnyékoló, a belső vászonroló. Ablakszárnyra rögzített kampókkal lehet kiakasztani. Hazánkban jelenleg ötféle színben szerezhető be. Ebből a felsorolásból is látszik, milyen gazdag választék áll rendelkezésére a tetőtérben élőknek, ha ablakukat árnyékolni, díszíteni szeretnék.
  S végül még egy hasznos tudnivaló: ne felejtsük el, hogy ablakunk belső felöltöztetése hatással van annak külső képére is.

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

  Mohácsi Erika

  Címkék:  függöny, tetőtér


  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

  Árnyékolás változatosan

  Tetőterek tűzvédelme

  Árnyékolás változatosan Tetőterek tűzvédelme

  Belegondolva, hogy az ember mennyi mindent szeretne komfortérzetének növelése érdekében megváltoztatni - érdekes eredményekre juthatunk. Télen kint hideg van: ezért bent fűtünk, a napfény hiányát...

  A tetőtér egy kényes épületszerkezet, összetett tervezési feladatot jelent az építész számára, melynek során meg kell oldani a hővédelmet, a páravédelmet, a szellőzést, a légzárást, a zaj- és...

  Kapcsolódó cikkek
  Kapcsolódó fórum témák