Skil körfűrészek

1A Skil bőséges körfűrész választékából - a legújabb katalógusban nem kevesebb, mint tíz különböző gépet találtunk - három típust kaparintottunk meg. A 700 W-os 5740-es (1) a legkisebbek közé tartozik, és az alsó mezőnyben fut az 5751-es típusjelzésű is (2), melynek teljesítménye kereken 1000 W. Felettük még - 1100 és 1500 W között - négy különböző körfűrészt kínál a Skil. Harmadik gépünk a két akkus közül az egyik, az 5144-es (3). Így azért együtt alkalmasak arra, hogy a barkácsolókat leginkább érdeklő árkategóriákat feltérképezzük.

2Az akkus gép és, és a hálózati 5740-es konstrukciós rokonsága első látásra is szembetűnő (4). Kijelenthetjük, hogy az egész talprész, a megvezetések, a ferdevágás mechanizmusa a porelszívásig teljesen azonos, így inkább ezt a két gépet érdemes együtt tárgyalnunk. A különbség természetesen a motor oldalán van. A 700 W-os, 230 V-os hálózati energiaforrás helyére a másik gép 14,4 V-os, 1,3 Ah-ás NiCd akkuról hajtott egyenáramú motort kapott. Az eltérő adatokat persze nem könnyű összehasonlítani, de a különbséget a gyakorlatban nem elsősorban a vágási teljesítményben és az erőben kell keresnünk. A hálózati gép 4300-as üresjárati fordulatszáma, és az akkus 2700/perces fordulata közötti különbség persze érezhető, de egy átlag pozdorjatábla, vagy puha fenyődeszka vágásakor ez nemigen jön elő. Folyamatos vágási munkáknál természetesen az akku előbb-utóbb feladja, a hálózatinak ilyen gondja nincs.
3A két gépen különböző motortest, fogantyú, markolatkiképzés viszont az akkus gépnél tűnik precízebbnek. Fogása kellemesebb, a markolat gumírozott, vastagabb, minden elem lekerekített. (Kicsit szokni kell, hogy a kapcsológombot a középső ujjunkkal kell nyomni, különben nem érjük el a reteszelő gombját, de ennek nincs gyakorlati jelentősége.) Ehhez képest az 5740-es kissé szögletesnek tűnik, fogása is más. A továbbiak - és a használat szempontjából meghatározóbbak - viszont azonosak. A maximális vágási mélység 40 mm, 45°-os ferde vágásnál 26 mm, a pontos szögérték és vágási mélység érték skáláról olvasható le (5). A tengelyen mindkettőnél 130 mm-es, keményfém-lapkás fűrésztárcsa forog (6). Még a leáttételezés is azonos, és úgy van megoldva, hogy a motortengely - vele motorház - kikerül a tárcsatengely síkjából. Ennek köszönhető a nagy vágási mélység. Egy lényeges különbség viszont a két gép között; az akkus változatot elektronikus tengelyfékkel látták el, a nyomógomb elengedésekor a vágótárcsa szinte azonnal megáll. Ez a gyakorlatban is hasznos, és a biztonságot is fokozza. Szellemes a vágási jelölést lekövető átlátszó (plexi) szálkereszt (7), ami megkönnyíti a kézből történő szabad vágást. Azért a pontos egyenes vágáshoz
érdemes használni a tartozékként kapott párhuzamvezetőt, amelyen ugyancsak találunk milliméter beosztást (8). Ugyanígy a műanyag tárcsavédőhöz csatlakoztatható porszívót is, mert fűrészeléskor bizony szál a por rendesen. 4Kezdünk elfogulttá válni az akkus gépekkel szemben. Rendkívül praktikus az, hogy nem kell bajlódni a csatlakoztatással, a vezetékkel (nem lehet elvágni sem), és a mai akkumulátorok meglepően soká bírják a munkát, akár a kert sarkában felállított munkaasztalon is. Aki a tárcsafűrészt alkalmilag használja, rövidebb vágási munkákhoz, annak bátran ajánljuk. A folyamatos vágáshoz viszont a hálózati gép az alkalmasabb, és az akkucserével sem kell foglalkozni néhány év múlva.
Az 1000 W-os, 5751 típusjelű körfűrész másik családból származik. Robusztusabb felépítésű, nehezebb darab, 51 mm-es maximális vágási mélységgel egyenes vágáskor, amelyből még 45°-os vágásnál is marad 34 mm. Kerestük rajta az összes Skil körfűrészen megtalálható pótmarkolatot, de nem találtuk. Munka közben, jobb híján, a motorházon vagy a főmarkolaton tarthatjuk másik kezünket (9), erősebbek pedig fél kézzel vállalhatják a feladatot. Hogy még egy negatívumot említsünk; a beállított vágási mélységről sem kapunk információt, skálabeosztás nincs rajta. Persze egy ezermesternek legyen otthon mérőeszköze.
7A könnyűfém talprész, tárcsavédő, a szögbeállító elemei viszont már-már profi gépet sejtetnek. A beállított és rögzített értékek úgy is maradnak, nem hajlik, nem nyaklik a mechanizmus. A szögbeállítón a fokbeosztást is megtaláljuk, és a párhuzamvezetőről sem hiányzik a mérőskála (10). A fenti gépeken megdicsért iránytartó szálkereszt viszont igen, de úgy látszik semmi sem lehet tökéletes. Egészében a három körfűrész közül ez a legkomolyabb. 152 mm átmérőjű, ugyancsak vídia lapkás tárcsájával érezhetően nagyobb a vágási teljesítménye. Apróságnak tűnik, de tetszett, hogy porelszívó csonkjába olyan gumi szűkítő-gyűrűt tettek, melynek segítségével bármelyik háztartási porszívó rácsatlakoztatható. Rendszeres otthoni használatra ezt ajánljuk.
8Ajánlott fogyasztói árak:
Skil 5740: 21 990 Ft
Skil 5751: 23 990 Ft
Skil 5144: 39 990 Ft

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Minőségi fűrészek a Stanleytől

Bármennyire is tért hódit napjainkban a gépesítés, vannak szerszámok amelyek nem válthatóak le teljesen az egyes munkafeladatok elvégzéséhez, igényes, precíz munkákhoz. Ezek közé tartoznak a...


Két Bosch gép profiknak

Új vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész mutatott be a Bosch, kifejezetten profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral.