Virágaink nyugalomban

A karácsonyi kaktusz nyáron a rendszeres öntözés után, október elejéig nyugalmi időszakot kíván, ezért szeptember elejétől alig kapjon vizet. Ezalatt 15-17 °C-os hőmérséklet a legmegfelelőbb számára. Levegős körülmények között legyen és csak nagyon mérsékelten szabad öntözni, szinte szárazon kell tartani. A nyugalmi szakasz után világos helyen tartva úgy kell öntözni, hogy ne száradjon ki, de nem szabad, hogy túl sok vizet kapjon. A legjobb kézmeleg vízzel permetezni.

A húsvéti kaktusz 20-25 °C-os hőmérsékleten bő öntözéssel és szükséges tápoldatozással kap kedvező nevelést, amit egészen a virágzásig tartó, mintegy 60-70 napos nyugalmi időszak vált fel. Ezalatt elegendő számára a 12-14 °C-os hőmérséklet. Tápoldatot és levéltrágyát ne kapjon, és a vízadagját is fokozatosan csökkenteni kell. A teljes kiszáradását vízpermetezéssel kell elkerülni.
Az amarillisz vagy lovagcsillag elnyílás után még igényli az öntözést és tápoldatozást. Legkésőbb szeptember elejétől napos erkély vagy veranda előterében a legjobb tárolni, ahol esővíz nem érheti. A továbbiakban ne tápoldatozzuk, és csak annyi vizet kapjon, hogy a levelek ne száradjanak le hirtelen, hanem fokozatosan sárguljanak el. A nyugalmi állapotban sötétben és lehetőleg 12-17 °C-os hőmérsékleten tartsuk, kissé nyirkos levegőben. E nélkül ugyanis nem fejleszt új virágokat. Így kell tartanunk pincekörülmények között a bimbók előbukkanásáig, amik a hagymák nyakrészéből bújnak ki. Ekkor már adható nekik igen kevés víz, amikor a föld felszíne egészen kiszáradt.
A csuporka más néven gloxinia levelei a virágzás után megsárgulnak. Ez jelzi a nyugalmi idő kezdetét. Ekkor vízmegvonással, viszont levegőzéssel és fénnyel segíthető elő a visszahúzódása. A földjében a gumók egy hónapig maradjanak szárazon, lehetőleg 12-15 °C-os hőmérsékleten. Ez idő alatt alakulnak ki a gumók rügyeiben a virág kezdemények, amik megalapozzák a következő virágzást.
A kála vagy staniclivirág elnyílása után egyes levelei el kezdenek sárgulni. Másfél-két hónapig tartsuk teljesen szárazon, eközben gumós tövének rügyei virágzóképessé válnak. Ha elmarad a visszahúzódtatása, az újabb virágzásra nem lehet számítani. A szárazon eltöltött 6-8 hetes pihenő után, legkésőbb szeptemberben borítsuk ki a cserépből, és tisztítsuk meg a tövét az elszáradt részektől. Egyidejűleg a sarjgumók is elválaszthatók a szaporításához. Friss tápdús földbe történő visszaültetése után ismét öntözni kezdhetjük.
A narancsliliom, illetve klivia virágzása sem várható a pihentetés nélkül. Már legkésőbb szeptember elejétől kezdve, két hónapig mérsékelten öntözzük, tápoldatozását szüntessük meg, de továbbra is jó fényellátásban legyen. Leveleinek eközben sem szabad teljesen leszáradniuk a tőrészükről. Pihentetése nélkül virágzása bizonytalanná válik vagy teljesen elmarad.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: virág, gondozás, nyár, ősz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mini előszobafalak

A lakásba belépve szükségünk van egy kis helyre, ahová a kezünkben lévő kulcsot, táskát le tudjuk tenni, amíg a cipőből kibújunk. Sajnos nem minden lakásban van hely egy komplett előszobafal...


Balkonnövények ültetése, gondozása

Az egynyári növények hátránya, hogy minden évben újra meg kell venni őket, és viszonylag sok gondozást igényelnek. Cserébe azonban egészen késő őszig folyamatosan virágoznak, más növénycsoportok...