Betegeskedő egykaros csapok

2A hagyományos csaptelepek apró-cseprő bajait már ismerjük, hibáikat viszonylag könnyű kijavítanunk. Általában csak a megfelelő gumibetéteket, tömítőgyűrűket, esetleg komplett betétüket kell kicserélni, és már el is felejthetjük a hibát. Na, de mi van, ha a korszerű egykaros csaptelep kezd el csepegni? Elméletileg még talán tudjuk, hogy ezeknél a kerámiabetétet kell kicserélni, ám tudományunk egyből használhatatlanná válik, ha azt gyakorolnunk is kell. Márpedig ezek sem örökéletűek, vagy hibamentesek, csak praktikusabbak a régi csapoknál. Ha ismert márkát vettünk, akkor felhívhatjuk a márkaszervizt tanácsért, de az ismeretlen gyártmányoknál csak a magunk leleményességére vagyunk utalva.

Némi segítséget azonban remélhetőleg az alábbi ismertetésünk is nyújt, amelyben egy Kludi csaptelep szétszedését mutatjuk be fotóinkon. S mivel e szerkezetek hasonló elven működnek, csak a szerkezeti eltéréseiket illetően kell megfelelően eligazodnunk, hogy megkísérelhessük a kijavításukat. Természetesen erre csak akkor vállalkozzunk, ha tudunk hozzájuk új alkatrészt vásárolni, a szétszedését illetően pedig igen óvatosan járunk el. Garanciaidőn belül semmiképpen ne fogjunk ilyen munkákba, hanem forduljunk szakszervizhez, különben megszűnik a garancia. Az ezen túli meghibásodásoknál sem árt az alkatrészek beszerezhetősége után érdeklődni, mert a szerelésekhez szükséges darabot, pl. a kikopott kerámiabetétet, azaz 1 vezérlőegységet többnyire előbb meg kell rendelni a kereskedőnél. Egyes szerelvényüzletekben ugyan árusítanak alkatrészeket, így kerámiabetéteket is, ám ez nem általánosítható. Az ilyen alkatrészek beszerzése tehát nem reménytelen, csak némi türelem és kitartás kell hozzá.

Hogyan fogjunk a javításhoz? 

Először is nézzük meg, hogy általánosan miből áll a kerámiabetétes, egykarú csaptelep. Fő egységeit tekintve nagyon hasonló a hagyományos csapokat alkotókkal, a csap masszívnak látszó tömbjével többnyire egybeöntött, vagy esetleg elforgatható kifolyócső alkotja a csaptelep testét, aminek belső ürege rejti a szabályozható kerámiabetétet. Ezt általában tömítésekkel ellátott menetes zárógyűrű rögzíti a helyére, és a kerámiabetétek mozgatását végző – botkormányhoz hasonlóan működő – vezérlőegység szabályozórúdjára csatlakoztatható fel a külső szabályozókar (1). Ennek jellegzetessége, hogy a felfogó csavarját éppen úgy igyekeznek elrejteni a gyártók, mint a különféle kialakítású normál csapok forgatógombjainál. Ott persze tudjuk, hogy valahol a gomb tetején keressük a rejtőző rögzítő csavart, az egykaros csapokon viszont nem. Márpedig ahhoz, hogy a betéthez jussunk, feltétlenül le kell róla szerelnünk a szabályozókarját.
Néhány tippel azonban segíthetünk. Az egyik ilyen csavart rejtő hely a kar hengerpalástján levő középállás jelző kis műanyag betét alatt van (2). A Kludi és a Mofém csaptelepeken közel hasonló helyen, másokon pedig ezt a csavart majdnem a kar alatt találhatjuk meg (3). A régebbi csaptelepek sík tetejű szabályozó karjainál pl. a felső takaró dísztárcsát kell kipattintani, mert ez alatt egy süllyesztett fészekben lapul az ominózus rögzítőcsavar.
4 Azt azonban már most előre bocsátjuk, hogy a régebben szivárgó csapot a javításhoz célszerű leszerelni, mert a bevízkövesedett alkatrészek oldásához hirtelen, nagy erőkifejtésre van szükség – még előzetes vízkőoldás után is – amit jobb nem a törékeny fajansz mosdón, vagy sérülékeny konyhapulton megejteni. (Képeink e tekintetben nem mindig következetesek, mert ezeken jó állapotú, ezért még könnyen szerelhető csapokon mutatjuk be a különféle fázisokat.) A csaptelep leszerelése előtt természetesen zárjuk le a szakaszelzáró csapot, amelyet a hajlékony bekötővezetékek, vagy a vízmérő óra előtt találhatunk meg. Ezt követően oldjuk a bekötővezetékek hollandi anyáit (4), utána pedig a csaptelepet felfogó csavart is hajtsuk le (5). Ezután már kiemelhető helyéről a csaptelep, amelynek szétszerelését már a biztonságos szerelőasztalon folytassuk.

A kerámiabetét kiemelése

6A csaptelep leszerelését követően lazítsuk ki a szabályozó kart rögzítő csavart. Ehhez általában imbuszkulcs szükséges (6), ám a régebbi, felülről rögzített típusokon a kereszthornyos csavar sem volt ritka. Ezt követően leemelhetjük magát a szabályozókart (7). A korszerű csapokon a kar alatt még egy domború felületű takarósapka is van, amely vagy szorosan a csaptestbe hajtott rögzítőgyűrűre van felillesztve, vagy annak menetére van felhajtva. A meneteseket csak az óramutató járásával ellentétes irányban tudjuk lehajtani, a szorosan a lefogó gyűrű palástjára illesztett kupakot viszont ide-oda mozgatása közben húzhatjuk le a helyéről (8, 9).
Mivel ez az alkatrész krómozott felületű és általában elég vékony anyagú, meglazításához használhatunk ugyan vízpumpafogót, de szorító pofáira húzzunk vastag falú műanyag-, vagy gumicsövet, esetleg vastag szövetdarabot, hogy éles sérüléseket ne okozzunk vele. Legjobb azonban egy pontosan a menesztőlapokra illeszkedő szerelőkulcs. A meglazított kupakot ezt követően már csak kis erővel szorítva kényszerítsük mozgásra, és leemelése után a belsejét mentesítsük a vízkőtől.
12 Itt álljunk meg egy pillanatra, mert pl. a Kludi Eco Plus vezérlő betétein legfelül található a kiömlő víz maximált hőfokát beállító szabályozó gyűrű. A csapból – középállásban megnyitva – csak hideg víz folyik, míg balra forgatva egyre melegebb ömlik. Ez azért fontos, mert a meleg víz mennyiségének a leszabályozásával jelentős megtakarítást érhetünk el. Ehhez járul még a leforrázás gátló, és energia-megtakarítást eredményező szolgáltatás, amely egy bizonyos ponton túl nehezebb működésével meggátolja, hogy hirtelen forró víz folyjék a csapból. Az Eco betéttel szerelt csaptelepeknél ez a szabályozó gyűrű gyárilag középállásban kerül beépítésre. Ezt a leszabályozást azonban a normál Kludi betétekben található behatároló gyűrű átállításával is elérhetjük (10). A csaptelep így aszimmetrikusan fog működni, középen hideg vizet ad, balra forgatva pedig fokozatosan melegedőt. Természetesen a legmelegebb vízhez szükséges erőnövekedést ezzel a megoldással nem tudjuk utánozni, de a takarékossághoz sokszor a pszichikai hatás is elegendő. Pár hete már a Mofém Junior csaptelepeit is a Cludi Eco Plus-éhoz hasonló szolgáltatást biztosító Eco vezérlő kerámia betétekkel szerelve árusítják. Ezeknek a szabályozó gyűrűje is a betét tetején, a takaró kupak alatt található, tehát beállításukhoz ezeken a csapokon is le kell szerelnünk a csap kezelő karját.
13 A csap szétszerelésének következő fázisa a vezérlő betétet rögzítő gyűrű kihajtása. Még az újszerű állapotban levő csapokon sem könnyű ez a művelet, mert speciális zárt kulcs kell hozzá (11), ám otthoni körülmények között, és feltehetően bevízkövesedett gyűrű esetében különösen nagy körültekintést igényel. A gyűrű lehajtását megkísérelhetjük vízpumpa fogóval is, de jobb, ha állítható pofás kulcsot, vagy fogót szorítunk a menetes gyűrű lappárjára, majd a gyűrűt kalapáccsal megütve próbáljuk megindítani. A gyűrű menesztőlapjai ugyanis így kevésbé sérülhetnek meg. A csaptestet ilyenkor célszerű vastagabb textíliára fektetve leszorítani, és a kalapáccsal a szerszám szárára mért néhány erős ütéssel biztosan sikerül meglazítanunk a gyűrűt, amit ezt követően már fokozatosan kihajthatunk, és utána már kiemelhetjük magát a kopott betétet (12).

Esélyek a kerámiabetétek javítására

16Az egymáson elcsúszó kerámialapok mozgását speciális zsír könnyíti meg. Ha ez kimosódik a vezérlőbetétből, akkor fokozatos és viszonylag gyors kopás következik be, a csap egyre jobban kezd csöpögni, nehezen jár, néha még nyikorog is. A speciális kenőanyag teflon, illetve szilikon tartalmú, vízálló zsír. Ezt azonban csak a szabályozóbetét további bontását követően juttathatjuk a kerámia lapok közé. Az ilyen zsírzás eleinte még segíthet a bajon. Ehhez a zárólapból emeljük ki a gumi tömítőgyűrűket (13), majd ezt követően pattintsuk ki a fedelet rögzítő zárókörmöket egy vékony pengéjű csavarhúzóval (14). Alatta találjuk a szűrőbetétet és a tömítőgyűrűt (15), és ott lapulnak a csepegést okozó kopott kerámialapok is (16). Ha közéjük vízálló zsírt juttatunk, amelyet megmozgatva egyenletesen eloszlatunk a felületükön, akkor jó esetben még egy darabig nem lesz szükség betétcserére. Ha viszont összeszerelés után a csaptelep tovább csöpög, a 18 szabályozó betétjét feltétlenül cseréljük ki új alkatrészre. A csere csak pár percig tart, a leszerelt alkatrészeket pedig fordított sorrendben, a menetes részeiket vékonyan, vízálló zsírral bekenve szereljük vissza a csaptestre. Ha régebbi, külföldről származó egykaros csapunk kezd el makrancoskodni, akkor nem sok esélyünk van a betét cseréjére, mert ezekhez (17) új gumigyűrűket még csak beszerezhetünk, ám a kopott szabályozó betét helyett újat (18) aligha tudunk felhajtani. Ezért érdemes olyan márkájú csaptelepeket vásárolni, amelynek van szervizelési lehetősége is, mert ezek javítására lehetőség van.

A gyöngyöző betét tisztítása, cseréje

A csaptestekből általában a víz sokszorosan osztott sugárban ömlik ki. Ezt a kifolyócső végére szerelt ún. gyöngyöző betét végzi el. Mivel a vezetékes víz köztudottan kemény, a gyöngyöző betét kis nyílásaiba rakódó vízkő egyre jobban eltömíti. 20 Tisztításához, vagy cseréjéhez mindenképpen ki kell hajtanunk a helyéről. E célra csak szerelőkulcsot használjunk (19), majd a kiszerelt terelőrózsa nyílásaiból és a menetes ház belsejéből távolítsuk el a lerakódásokat. E célra nagyon körültekintően a megfelelő vízkőmentesítő szerek valamelyikét használjuk, mert nemcsak némely tisztítószer, de a vízkőoldók is elmattíthatják a gyöngyöző betét házának fényes krómbevonatát. A szer maradékát mindenkor forró vízben alaposan öblítsük le, majd szárazra törlés után szereljük vissza a helyére. A nagyon bevízkövesedett gyöngyöző betétet azonban vízkőmentesítés helyett érdemesebb új darabra cserélni.

Javítások a zuhanyváltón

22A kádtöltő és zuhany-csaptelepek egy másik hibaforrása a zuhanyváltó. Bizonytalan működése esetén legjobb, ha az egész szelepet kicseréljük, ehhez csak pár percre van szükségünk. A Kludi Logo-Mix kádtöltőjének benyomásra működő váltószelepéhez úgy juthatunk hozzá, hogy előbb megfelelő méretű imbuszkulccsal kihajtjuk a zuhany csatlakoztatására szolgáló menetes csatlakozó hüvelyt a csaptest kifolyócsövéből (20). A nyíláson benyúlva csavarhúzóval megfogjuk a váltóbetétet, a túloldalon pedig lehajtjuk a menetes száráról a kezelőgombot (21). A kifolyócső belsejében levő kis gumi tömítőgyűrűt is emeljük ki (22), majd az újat tegyük a helyére, az új váltóbetétet is illesszük a fészkébe, és az előző módon, csavarhúzóval megfogva csavarjuk fel szárára a kezelőgombot. A csatlakozó betét visszacsavarása után már kifogástalanul fog működni.
A korszerűbb kádtöltők, mint pl. a Kludi-Mix zuhanyváltója (23) – a szervizek tapasztalatai szerint – nagyon ritkán hibásodik meg, ám a csere még az előzőnél is egyszerűbben végezhető el. A csatlakozó menetes hüvely kihajtása után a váltó betétet azonnal kihúzhatjuk, és az újat a 24 helyére tolva azt a hüvely visszahajtásával rögzíthetjük. Vigyázat, a váltó betétet a palástján levő nyílásba illeszkedő hüvely rögzíti, ezért a váltóbetét helyére csúsztatásakor ez a nyílás megfelelő helyre kerüljön (24).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: egykaros, csap, mosdó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

mirror avatarja

mirror        

Kissé komplikáltnak, bonyolultnak tűnik a leírás. Miért nem lehet egyben arról is írni-amiről már korábban is tettem említést- csere alkatrészt anyagot hol a ménkűbe lehet kapni vásárolni???!!!!.Így már valószínű,nem is állok a javításhoz,akkor pedig a cikk is a pusztába lett kiáltva ....

Csapjavítás

Az egykaros csaptelepek mellett újra teret hódítanak a hagyományos két forgócsaposak új generációja. Mellettük természetesen megférnek az egykaros csapok is, amelyeknek kezelési praktikumai...


Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...