ACO műanyag tetőrendszerek

1Az ACO Magyarország, mint cég nem új idehaza, mégis a következőkben bemutatott termékekkel más név alatt is találkozhatunk néha. Bizonyára sok olvasónknak a Plastmo márka is ismerősen cseng. Akár Palstmo, akár Aco név alatt fut, a polikarbonát anyag ugyanaz; rendkívül sokrétűen felhasználható műanyag panel.

A Twinlite fantázianevű polikarbonát panelek eredetileg német gyártmányúak. Ez egy extrudált műanyag, amely a gyártási folyamat során az egyik oldalára UV-védőréteget kap. Mint általában a műanyagok, a polikarbonát is érzékeny ugyanis a napfényre, e védőréteg viszont olyan stabillá teszi a napfénnyel szemben, hogy a garanciális 10 éven felül lényegesen hosszabb élettartammal számolhatunk; az első ilyen gyártmányok már túlhaladták a 20-25 évet, de ma is gond nélkül állják a sarat. A panelek a szállításhoz kapnak egy mechanikus védőfóliát is, amelyet a szereléskor el kell távolítanunk. Tudnunk kell viszont, hogy ez a védőfólia mindig az UV-védőréteg felőli oldalara kerül; ez jelöli számunkra, hogy a panel melyik fele kerül majd szereléskor felülre, a napos oldalra.
Sokoldalú felhasználhatóságukat annak köszönhetik, hogy fényáteresztő, és hőszigetelő képességük egyaránt igen jó. Kicsit olyannak képzeljük el, mint a thermopán üveget; a zárt cellaszerkezetben lévő levegő biztosítja a hőszigetelést, ugyanakkor a tetszés szerint teljesen átlátszó, vagy áttetsző alapanyag a megfelelő fényáteresztést. A cellaszerkezet - a várható terhelés függvényében igen sokféle lehet (I. táblázat). Az alapváltozat egy cellasort tartalmaz, de ebből is gyártanak 4, 6, 8 és 10 mm vastagságú táblákat. A vastagsággal növekszik a hőszigetelési érték és a szilárdság is. Nagyobb igénybevételhez 16 mm vastag, 2 cellasoros, illetve 25 mm vastag, 3 cellasoros változat is kapható. A két cellasoros típusnak létezik egy olyan változata is, amelynek merevségét a cellákban végigfutó "X" tartók növelik.
A fényáteresztés szempontjából víztiszta, opál és bronz változatok között válogathatunk. Bár a felhasználhatóságról alább még írunk, a három típus közül az elérendő cél szerint válasszunk. A víztiszta változat teljesen átlátszó, a thermopán üveghez hasonlít, de természetesen annál sokkal könnyebb. Egy zárt télikertnél, terasznál, még üvegháznál is ez a megoldás akkor jöhet szóba, ha a megfelelő kiszellőzésről gondoskodni tudunk. Az anyag hőszigetelése és fényáteresztése ugyanis annyira jó, hogy ellenkező esetben nagyon túlmelegedhetne a helyiség egy erős napsütésben. Ha ezt az átszellőzést nem tudjuk biztosítani, akkor érdemesebb az opál változatban gondolkoznunk, amely az erős hősugarakat némileg megszűri, a hőszigetelése viszont az előbbivel azonos. A harmadik változat - a bronz - fényáteresztése (ezzel párhuzamosan a hősugarak áteresztése is) még alacsonyabb. Rendkívül esztétikus megjelenésű, persze az már ízlés kérdése, hogy kinek mi tetszik.
A Twinlite-tetők nem csupán egy alapanyagot, hanem egy komplett rendszert jelentenek, amely a megfelelő rögzítést és vízelvezetést is magába foglalja. A szilárd vázat magunknak kell elkészíteni fából vagy bármilyen fémszerkezetből; acél vagy alumínium profilból. Házilagosan valószínűleg a fa szerkezet a legkönnyebben kivitelezhető. A várható igénybevételtől - tetőnél pl. a hó súlyától, oldalfalnál az esetleges szélnyomástól - függ, hogy milyen szilárdságú vázszerkezetet kell készítenünk. Egy tetőszerkezetben gondolkodva például a II. táblázatunk ad egy kis útmutatót a megfelelő méretezéshez. Fontos, hogy a táblaméreteket (98, 122 és 210 cm) figyelembe véve tervezzük meg a szarufák kiosztását, hogy a lehető legkisebb veszteséggel, vagy veszteség nélkül dolgozhassunk. Legideálisabb a 122 cm-es táblaméret, amelynél 124 cm-enként kell a szarufákat futtatni. A táblák hosszmérete is változó; 180 cm-től egészen 600 cm-ig terjedhet. Így lehetőség van egészen nagy felületek lefedésére is akár egyetlen táblával.
Erre a tartószerkezetre a Twinlite-rendszerhez tartozó alumínium profilokkal rögzíthetjük a polikarbonát paneleket. A rögzítőprofil két féldarabból áll (1). Az alsó toldóprofilt pl. csavarozással rögzíthetjük a teherhordó vázhoz (2), ennek gumifelületeire fektetjük rá a polikarbonát panelt, toldáskor két oldalról. Erre kerül rá a csavarozással rögzíthető takaróprofil, amely szintén hármas gumikörmökkel fogja le a műanyagot. Ez a rögzítés egyrészt tökéletes víz és légzárást biztosít, másrészt a hődilatációs mozgásnak teret ad. A toldóprofilon lévő gerincnek nem szabad nekiütköztetni az elemeket, így a panelek nem feszülhetnek be. Amikor a rögzítőprofil a szélre kerül, akkor a szimmetrikus terhelés érdekében az egyik oldalon a polikarbonát lapot egy alumínium zártszelvény helyettesíti, a takaróprofil arra fog rá. A rendszerhez tartoznak még a vízelvezetést és a sarkok zárását szolgáló vízorros aluprofilok is.

Felhasználási lehetőségek

Nézzünk néhány tippet arra, hogy hol érdemes használni a Twinlite polikarbonát paneleket. Az egykamrás, 4, 6, 8 mm vastag elemek tetőszerkezetben nem alkalmasak, ezek elsősorban belsőépítészeti megoldásokhoz lettek kifejlesztve. Nagyon esztétikusak lehetnek belső ajtókba, üveg helyett szerelve, ráadásul - például ott, ahol kisgyerek is van - teljesen veszélytelen a törés szempontjából. Klasszikus felhasználási terület a zuhanykabin. Itt ne csak a készen vásároltakra gondoljunk, hanem a fürdőszoba egyedi kialakításához igazodó megoldásokra is. Fürdőszobában és lakószobákban egyaránt igényes térelválasztókat alakíthatunk ki ebből az anyagból, az adott célnak megfelelően a víztiszta, az opál, vagy a bronz változatokat alkalmazva. Érdekes, egyedi elképzeléseket is megvalósíthatunk. Egy helyen például rejtett világítást helyeztek el bronz-színű panel mögött. Nagyon jól mutatott.
Tetőszerkezetként, illetve olyan oldalfalnál, ahol szélnyomással is kell számolnunk, ott a 10 mm-e és az ennél vastagabb, két- és háromkamrás panelek használatát javasoljuk. Szilárdsági szempontból a 16 mm-es - megfelelő vázszerkezetre szerelve - már tökéletesen elegendő, az ennél vastagabb paneleket inkább a hőszigetelési tulajdonságok további javításához alkalmazzuk, pl. télikert kialakításakor, terasz beépítéshez, melegházhoz stb.
A polikarbonát lapok a vastagságuktól függően meghatározható mértékben hajlíthatók (3). Az ún. sugárszorzó a Twinlite-panelek esetében 150 cm, ez azt jelenti, hogy pl. a 10 mm vastag lemez 150 cm-es körívben, a 16 mm-es 240 cm-es körívben hajlítható meg, szálirányban (cella irányban). Kis mértékben erre merőlegesen is "lehet csalni", de ezzel nagyon óvatosan bánjunk. Ez a hajlíthatóság például nagyon szép előtető megoldásokra nyújt lehetőséget. Terasz, loggia beépítéseknél a Twinlite-paneleket tolóajtóként, elhúzhatóan érdemes keretbe szerelni. Láttunk ugyanebből az anyagból készült medence borítást, és kifejezetten szépen megvalósított, félig nyitott garázst, amelynek a teteje készült cellás szerkezetű polikarbonátból.

PVC trapéz- és hullámlemezek 

Ha már műanyagtető megoldásokról és az ACO cégről írunk, akkor feltétlenül be kell mutatnunk olvasóinknak a PVC trapéz- és hullámlemezeket. Az óriási színválasztékban (4) kapható műanyag tetőfedők PVC alapanyagába már a gyártáskor keverik bele azt az adalékanyagot, amely tökéletes UV állóságot biztosít számára. Az elnevezés tulajdonképpen azt a profilt jelenti, amelyet a szintén extrudálással készült lemezek mutatnak. A trapéz profil mellett gyártanak szinusz hullám profilú lemezeket is, ezen belül az "eternit" profilú a hagyományos eternit hullámpalákkal, az "onduline" pedig az onduline tetőfedő hullámával egyezik meg. Azokhoz illeszthető, illetve pl. egy eternit hullámpala-tetőbe toldható be világító tetőként.
A PVC alapanyagú trapéz és hullámlemezek tökéletes megoldást jelentenek teraszok, garázsok, gazdasági épületek, szerszámkamrák, üvegházak tetőfedő anyagaként. A lapokat egy merevítőtartós szarugerenda konstrukcióra csavarozhatjuk rá, ahol a szarugerendák a merevítőtartók tetején helyezkednek el, vagy egy vonalban vannak azokkal. A trapézlemezek rögzítése - tetőfedéskor - mindig a hullámvonalak felső pontján történik, részben azért, hogy a csavar ne roppantsa meg az anyagot, másrészt a vízelvezetés miatt. A rögzítési pontban a trapézlemezt alá kell támasztanunk; erre rugalmas anyagból készült, trapéz formájú betétdarabok (5) szolgálnak. Maga a rögzítés is rugalmas, ami azt jelenti, hogy a csavarfejek egy gumitalpat kapnak a felfekvési felületen. Mindig rozsdamentes, speciális hullámlemez-rögzítő csavarokat használjunk. Az anyag átfúrásához hegyesre köszörült csigafúrót alkalmazzunk. Oldalfalra szereléskor ne a hullám tetején, hanem az alján helyezzük el a rögzítőcsavart. A gumialátét természetesen ilyenkor is szükséges.
A trapézlemezeknél is meghatározzák a kívülre kerülő oldalt, ezt az anyagra rásajtolt jel mutatja. A trapéz és hullámlemezeket finom fogazású fűrészpengével, rezgőfűrésszel könnyen vághatjuk, csak a vágási vonalhoz közel megfelelően rögzítenünk kell.

A Twinlite zártcellás polikarbonát táblák, valamint a trapézés hullámlemezek az országban sok helyen - többek között az országos lefedettségű barkácsáruházakban, valamint az ACO márkakereskedői hálózatán - kaphatók. Akinek műszaki információra van szüksége, az fordulhat közvetlenül az ACO Magyarország Bt.-hez: 1106 Budapest, Jászberényi út 38-72., telefon: 260-9882, fax.:260-7052.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: műanyag, tető

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...


Tetőfedés: mikor, milyen fedést alkalmazzunk?

A tetőfedés feladata a csapadék felfogása, elvezetése, illetőleg a fedés alá jutásának megakadályozása. Új építményünk fedésekor, vagy régi házunk felújításakor fontos kérdés, hogy milyen...