Ha billeg a szék, vagy az asztal...

1...a lába alá dugott karton, vagy lécdarab csak alkalmi megoldás, és nem is mindig a bútorláb, hanem a padló egyenetlensége okozza e bosszantó hibát. Ezt könnyen eldönthetjük, ha a billegő bútordarabot nagyobb síklapra állítjuk. Ha ezután is billeg, valamelyik láb hosszabb a kelleténél. Asztalnál elforgatással győződhetünk meg a láb kopottságáról, illetve a padló egyenetlenségéről. Ha elforgatva mindig ugyanarra a helyre kerülő láb lesz magasabb, akkor nem ez, hanem a padló az igazi bűnös. Ha viszont a bútorláb rövidebb, vagy kopott, eme fogyatékosságát könnyen kiigazíthatjuk.
2Állítsuk sík lapra a széket, és mindig a legrövidebb lábat "flekkeljük" majd meg. A széket támasszuk a három egyforma magas lábára, majd ebben a helyzetben a rövidebb negyedik mellé illesszünk legalább 5 mm vastag keményfalapot. Felső síkját ceruzával jelöljük át a láb oldalaira (1). A kontúrokat mind a négy oldalon így jelöljük át a lábra, mert csak így fog majd teljes felületével a padlóra támaszkodni. A láb felesleges részét közvetlenül a bejelölt vonalak mellett fűrészeljük le. E feladatra kiválóan alkalmas a szögbe-állítható fűrészelő készülék (2), de a felesleges rész levágása finomfogú fafűrésszel sem túl nehéz feladat.
4Ezt követően állítsuk a lábat a vékony falapra, jelöljük be a kontúrját (3), vágjuk ki, majd két szeggel megerősítve ragasszuk a láb bütüjére (4). A pótlás éleit csiszoljuk a székkel azonos méretűre, sarkait finoman kerekítsük le (5), majd megfelelő páccal tüntessük el a toldást. Ha esetleg most meg kissé magasabb lenne a láb, a felesleget csiszolással munkáljuk le, majd mind a négy lábra erősítsünk megfelelő anyagú csúsztató betétet, hogy a továbbiakban ezek, és ne a lábak végei támaszkodjanak a padlóra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: asztal, szék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni javítások: kis hibák, egyszerű megoldások

A lakásban mindig akadnak apróbb problémák, amelyek eleinte csak bosszantóak, ám ha nem szüntetjük meg, komolyabb meghibásodások előidézői lehetnek. Nem érdemes követni Murphy törvényét, hogy ha...


Helytakarékos tárolás

Az átgondolt tárolási módok mindig számolnak a falfelületekkel és a mennyezettel, ehhez segítségként ajánljuk a „Garázsprogramot”. Ennek elemeit a gyártók rendkívül strapabíró, falra vagy...