Rózsák a mennyezeten

Újra divatba jöttek a mennyezetrózsák, azaz a rozetták, és amit évtizedekkel ezelőtt leverettünk a festővel, most szerelhetjük vissza. Válogathatunk is, hogy valódi gipszből öntött nehezet, vagy szó szerint habkönnyű műanyagot válasszunk-e. Az áruk nem sokban különbözik, a mintázatuk azonban eltérő és nagyon változatos. Ami pedig a felerősítésüket illeti; szinte jelentéktelen munkával jár, mindkettőt csak fel kell ragasztani a mennyezetre. Előtte természetesen a csillárt szereljük le (1), kábelcsatlakozóját tegyük szabaddá, majd nézzük meg, hogy átfér-e a rozetta középnyílásán. Ha szűk, akkor inkább a tápvezetéket bújtassuk át a lyukon, mintsem bővítése közben megsérüljön az elem. A 20-25 cm átmérőjű gipsz és műanyag rozettákat csak ragasztással szokták a mennyezetre erősíteni, csak az ennél nagyobb átmérőjű, gipszből készülteket kell a ragasztáson kívül csavarokkal felfogni. Ám míg a műanyagrozettákhoz diszperziós ragasztót, a gipszből készültekhez ragasztógipszet, vagy CMC tapétaragasztóval összekevert gipszet kell használni.

A mennyezet felületét a ragasztás helyén csiszoljuk simára, majd kenjük be diszperziós ragasztóval. A rozettát némi késedelemmel nyomjuk fel a mennyezetre, majd a széleken híg gipsszel kenjük ki az esetleges hézagokat. A gipszrozettát hasonló módon ragasszuk fel, csak itt a rozettát kenjük be ragasztógipsszel. Amíg az nem köt meg, a rozettát a mennyezethorgon átdugott faléc és fatömbök segítségével támasszuk alá. Ilyen esetekben a mennyezetről ajánlott a régi festéket is eltávolítani, majd a felragasztott mennyezeti dísz élei mentén levő hézagokat híg gipsszel, ecsettel kenjük ki. A 250 mm-nél nagyobb átmérőjű rozettákat három hosszú facsavarral fogassuk a mennyezetre, a széleit azonban most is híg gipsszel tüntessük el, így teljesen olyan hatású lesz, mintha a mennyezetre lenne öntve (2).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Por- és páramentes lámpatestek

Ezek nem szokványos lámpatestek, alkalmazásuk főként olyan helyeken indokolt, ahol a jó fényviszonyok biztosítását esetenként szélsőséges körülmények között kell biztosítani. Alkalmazási helyük...


Mennyezetek szigetelési lehetőségei

Az ideális belső szobai hőmérséklet eléréséhez, gyengén szigetelt födém esetén akár másfélszer akkora hőmennyiség szükséges, mint egy jól szigetelt födém mellett. Ezt a hőveszteséget testileg nem...