Bútorok a kertben

1-es képA kertben való kényelmes tartózkodáshoz megfelelő bútorok szükségesek. Étkezéshez, napozáshoz, pihenéshez, olvasáshoz nem könnyű kiválasztani a leginkább környezetébe illeszkedő, kényelmes bútordarabot, hiszen a választék igen gazdag. Alábbi összeállításunkban a kerti bútorokkal kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány gondolatot.

Hogyan válasszunk?

Először természetesen el kell döntenünk, hogy a kert mely részében és milyen célra kívánjuk használni a bútort. Gondoljuk végig, milyen stílusú és milyen méretű bútor illik a kertünkbe, mennyi pénzt szeretnénk rááldozni, és hogy egész évben vagy csupán nyáron akarjuk majd használni. A kerti bútorok fontos követelménye a jó megjelenés, hiszen elsőként tűnnek az ember szemébe. A bútornak kényelmesnek és jól használhatónak kell lennie. Vásárláskor feltétlenül próbáljuk ki a bútort; ellenőrizzük a párnázás kényelmességét, a háttámla dönthetőségét, és hogy szilárdan fel lehet-e állítani az adott terepen.

Kerti bútorok főbb típusai

3-as képA kerti bútoroknak két főbb típusa van: az állandó és az összecsukható kerti bútorok. Az állandó bútordarabok egész nyáron a szabadban maradnak, legfeljebb a párnákat veszik le esténként. Ebbe a csoportba tartoznak a rögzített bútordarabok is. Ha azt szeretnénk, hogy a pihenő egész évben megőrizze lakótér jellegét, hogy a bútor mint tárgy a látvány központi elemét képezze, vagy éppen nincsen elegendő tárolóhelyünk, célszerű állandó bútort választanunk. A fa alá épített kőasztalka kőpadokkal (1), a futónövények alatt rejtőzködő kőpad (2), a fa törzse köré helyezett fából és vasból készült asztal székekkel (3), vagy a farönkökből összeállított szabadtéri "fotel" (4) egész évben kellemes látványt nyújt. Puha párnákkal varázsolható igazán kényelmessé. Állandó meglepetést okozó dísze lehet a kertnek a különös, szinte képzőművészeti alkotásnak tűnő modern fémpad (5), vagy a Viktória korabeli dús virágmintákkal díszített bútorokhoz hasonlító, kecses asztalka székekkel (6).

Anyagok és funkciók

8-as képA kertben szükség lehet: asztalra és székekre a szabadtéri étkezésekhez, pihenésre és beszélgetésre alkalmas kényelmes ülőkékre, valamint napozásra használatos nyugágyakra, heverőkre. Padok, hintaágyak is fokozzák a kert otthonos hangulatát. A fából készült bútorok a terasztól (7) a kertig (8) mindenhol szépen mutatnak. A puhafa asztalok és székek olcsóbbak ugyan, de veszélyezteti őket a korhadás. Ennek ellenszere a fa többször is megismételhető telítése, valamint a rendszeres mázolás vagy más favédelem. A keményfa magában vagy öntöttvassal kombinálva régóta az állandó kerti bútorok alapanyagának számít. Natúr színével gyönyörűen mutat a szabadban, és színes párnák még komfortosabbá teszik (9). A fából készült, klasszikusnak számító textil ülőkéjű nyugszékeket (10) egyre inkább felváltják a műanyagból készült bútorok. A műgyanta gyorsan vált a nyugágyak, székek és asztalok első számú alapanyagává, hiszen szilárdabb, mint a hagyományos műanyagok, nem reped, és a színe sem fakul meg. A műgyanta bútorok a magasabb árkategóriába tartoznak, de könnyűek, tartósak, karbantartásuk egyszerű, és állandóan a szabadban tarthatók. Manapság olyan műgyanta bútorok kaphatók, amelyekből árad a luxus, megjelenésükkel méltán felveszik a versenyt még a szobabútorokkal is (11). A jól tervezett fémbútorok nagyon kényelmesek lehetnek (12). Egyszerű vonalú, könynyed megjelenésű típust válasszunk. Nagy előnyük a tartósság. A festett fémbútorokat időnként újra kell festeni, a műanyag borításúak kevés ápolási munkát igényelnek. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kertibútor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kétlaki bútorok

Gyakran arra kényszerülünk, hogy lakókörnyezetünkben helyhiány, anyagi okok vagy valamilyen praktikus megfontolás miatt egy berendezési tárgyat többféle funkcióban is használjunk, vagy eredeti...


Alumínium elemek a bútorokon

A letisztult stílusú bútorok egységes hatásának monotóniáját számtalan formában lehet egyedien érdekesebbé tenni. Erre az alumíniumból készült kiegészítő termékek nagyon alkalmasak. Fémes matt vagy...