Zár-ba-zár

Sokan nyilatkoztak már a biztonságról, pontosabban lakásaink, értékeink biztonságáról. Az SK. Barkácsmagazin egyik Calypso rádióbeli adását követően jelentkezett egy úr telefonon és elmondta, hogy Ő megalkotott egy új mechanikus zárcsaládot, és szívesen megmutatná az elkészült mintapéldányt. Így jutottunk el a nyugdíjas lakatosmesterhez, Tenger Lászlóhoz. A mester szavait szeretnénk itt idézni, mert kevés nála jobb szakértője van a záraknak.

– Több évtizedes gyakorlat áll mögöttem. Napi feladat volt az évek során, hogy zárakat cseréltem feltört lakásokban. Előfordult, hogy az egyik nap kicserélt zárat másnap újra feltörték. A tulajdonos dühöngött, és még egy plusz zárat szereltetett fel velem. Volt olyan ajtó, amin már négy-öt zár is volt. Hiába mondtam, hogy lehet akár hat-hét zár, akkor is feltörik. Nem hittek nekem. Ez volt az a pillanat, amikor elhatároztam, hogy ki kell találni egy új zárblokkoló szerkezetet, ami megakadályozza, hogy a zárat illetéktelen személy kinyithassa.
A kapható záraknak két alapvető hibája van. Az egyik, hogy könnyen támadható maga a hengerzár betét. Anyaga többnyire rézötvözet, egy mozdulattal nyitható, összetörhető, felfúrható. Ezután már egyetlen csavarhúzóval is kinyitható az ilyen zár. A hagyományos zárak másik nagy hibája, hogy a zárnyelv egyszerűen csak becsúszik az ajtófélfába vagy a másik ajtószárnyba. Csak egy erőteljes lökés, és az ajtó kinyílik.
Bátran állíthatom hogy az általam kifejlesztett zárblokkoló tökéletesen működik, és talán nincs is gyenge pontja. (Ha valaki megveszi és elhagyja a kulcsát bizony bajba kerül, mert csak az ajtót széttörve juthat a saját lakásába.)

A szerkezet két részből áll. Az egyik maga a zár, a másik pedig a zárblokkoló. Kívülről a záráshoz, illetve a nyitáshoz két kulcs szükséges, belülről pedig forgatógombok működtethetik a zárat. Maga a zárbetét mindkét oldalon fúrás és egyéb behatás ellen védett. Edzett acéllemez pajzs biztosítja támadhatatlanságát. A záron belül pedig beütés és roppantásbiztosító csap működik.

Jellegzetes a zárnyelv furata. Ebbe a furatba csúszik bele a zárblokkoló edzett acélcsapja. Amíg a zárblokkoló a helyén van, az ajtót lehetetlen kinyitni. Mindkét szerkezeti rész közrefogja az ajtólapot, tehát lehetetlen kitépni. A zárblokkoló acélcsapját nem lehet megfúrni, mert az szabadon elfordul, visszatolás ellen pedig sülylyesztékek biztosítják. A zárbetét bármilyen roncsolása (sav, fúrás, ütés) esetén sem nyitható az ajtó.

A szerkezet megakadályozza az ún. riglihúzásos behatolást, ezért különösen ajánlható kétszárnyú bejárati ajtókhoz. Az ajtólapra "szendvics" módszerrel szerelhető fel. A zárblokkoló szerkezet borítólapjait kívülről nem látható módon, csavarokkal huzatjuk egymáshoz, így az ajtólapot nem gyengítjük bevésésekkel. A zárblokkoló szerkezet szendvics módjára fogja össze az ajtólapot.

A zárblokkoló szerkezet előnyei:

  • Egyszerű szerkezet
  • Egyszerűen felszerelhető
  • Megakadályozza a hengerzár-töréses behatolást
  • Meggátolja a riglihúzásos behatolást
  • Esztétikus kialakítású

A fenti képünkön látható az átfúrt tárnyelv, amin a szemben lévő oldalon elhelyezett zárblokkoló acélcsapját átvezetjük

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Steiner Miklós

Címkék: zár, lakat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

vargajoco avatarja

vargajoco         Zár-ba-zár

hol lehet megvásárolni a cikkben szereplő zárat?

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Hő- és hangszigetelés szarufák között és alatt

Ennél a szerkezeti kialakításnál a szigetelőanyagot két rétegben helyezzük el – az első réteget a szarufák közeibe, a második réteget pedig a szarufák alá. A szarufa közöket kitöltjük...