A PC-k sem szívlelik a port

Számítógép takarítás

Módosítva: 2014-02-11 12:25:17

A számítógép szinte minden része vonzza a port, és nemcsak kívül, de belül is porosodik, ami rontja az egyes elektronikai alkatrészek hőleadását, és ez működési bizonytalanságokat is okozhat.

Ha a billentyűzet piszkos, az eleinte csupán kellemetlen látvány, ám ha a billentyűk leütése idővel bizonytalanná válik, ez már akadályozza a munkánkat. A gombok megszorulhatnak a fészkükben, és nem adnak az érintkező fóliáknak, pontosabban a lágy gumilapok nyomócsapjainak kellő nyomást, így azok el sem érik a fóliák kontaktusait. A hiba elhárítsa nem bonyolult, ám ehhez szét kell szerelni a billentyűzet burkolatát.
Ha hanyatt fordítjuk a billentyűzetet, hozzáférhetővé válnak a fedél két felét összefogó csavarok. Kihajtásukat és a hátlap leemelését követően elérjük a érintkezőket tartalmazó lágy fóliák. A fedeleket egymásba pattintható szemek is rögzítik, ezeket egymás után célszerű erős acéllappal kipattintani az ellendarab fészkéből. Az így szabaddá váló érintkező fóliákat a fenéklappal együtt emeljük le a gumilapról, majd azt is emeljük le a billentyűkről. Ezeket egyenként emeljük ki a fészkükből, és alkoholos textíliával tisztítsuk meg. Az alkoholos fültampon jól használható az ilyen műveletekhez. Tisztító folyadékként használhatunk speciálisan e célra készült szert is.
A billentyűket alaposan tisztítsuk meg a kezünkről rátapadt makacs szennyeződésektől és a rárakódott portól. Ezt a műveletet a fedél fészkek belső felületén is végezzük el. A kevésbé elkoszolódott billentyűket kiemelésük nélkül is megtisztíthatjuk, ha a fedelet oldalra fordítjuk, és a billentyűket alulról ujjunkkal kissé kinyomva megtartjuk, ám az alsó részükhöz és a fészkeikhez nem férhetünk hozzá, és a piszok ott marad. A billentyű ház felső részét és annak kis mélyedéseit is töröljük tisztára, majd kiemelt billentyűk visszahelyezése után és a fóliák pontos helyére illesztését követően újból összeszerelhetjük a billentyűzetet. A műveletet a helyező csapok megkönnyítik. Ezt követően a burkolat patent csapjait nyomjuk egymásba, majd a rögzítőcsavarok visszahajtását követően a billentyűzetet a gépre csatlakoztatva győződjünk meg minden billentyű könnyű és biztos működéséről.
Következhet magának a számítógép belsejének a kitakarítása. Ezt a hálózati- és egyéb csatlakozó kábelek kihúzása után a ház lemezburkolatának az eltávolításával kezdjük. Háztípustól függően csak néhány lemezcsavar rögzíti az oldalfalat a vázhoz, illetve a homloklap hornyaiba.
A váz nagyobb nyílásain benyúlva előbb porszívóval szívjuk ki a laza porréteget. Ehhez a porszívó keskeny szívócsonkját használjuk, a vastagabb porréteg fellazítását pedig egy hosszúszőrű keskeny ecsettel végezzük el, és így szívás közben portalanítsuk a váz belsejét. Vigyázzunk, hogy az elektronikai alkatrészeket ne üssük meg, a szívócsővel ne is érintsük.
Ezt követően azokat a kártyákat vegyük sorra, amelyeknek egyes alkatrészeit a túlzott felmelegedéstől hűtőbordák védik, vagy felületük maga szolgál hűtőfelületként. A felületükre rakodó porréteg ugyanis jelentősen csökkenti a hőleadásukat. Előbb porszívóval fúvassuk le róluk és a panelről is a laza porréteget, majd az ecset szőrével igyekezzünk eltávolítani a felületükre szívósabban lerakódott szennyeződést, és ezt porszívóval azonnal távolítsunk is el. E művelethez esetenként a különféle kártyákat célszerű ki is emelni a foglalatukból, mert így könnyebben és alaposabban lehet a nehezebben hozzáférhető helyeket megtisztítani, illetve a foglaltok érintkezőit kontakt spray-vel befújni. A hűtőbordákat a portalanítás után még alaposabban, teljes felületükön alkoholos tamponnal áttörölve is tisztítsuk meg.
A processzorok működés közben erősen felmelegednek, hűtésük intenzitását ezért nemcsak a hűtőbordák, hanem a föléjük szerelt ventillátorok is fokozzák. A műanyag ventillátorkerék szárnyaira azonban idővel olyan vastagon és tömören rakódik fel a por, hogy az nemcsak a hűtés hatásfokát rontja jelentősen, hanem a ventillátor működését is egyre zajosabbá teszi. Erre az egyre erősebb surrogó hangból lehet következtetni. A lerakódásokat nemcsak a lapátokról, hanem a ventilátorházról is teljesen el kell távolítani. Ha erre mód van, akkor a ventillátoregységet szereljük le, és előbb kosár belsejéből, majd a lapátok felületéről, végül pedig a védőkosár külsejéről is ecsettel, alkoholos ronggyal, nyeles tamponnal távolítsuk el a szennyeződéseket.
A hűtőborda felületeit is alaposan takarítsuk le. Ehhez vékony falapra húzott alkoholos textília használható.
A kiemelt kártyák alkatrészeiről is óvatosan, az ecset szőrzetével seperjük le, szívassuk fel a port, és a forrasztási oldalon is végezzük el ezt a műveletet. Ha a ventilátor a tisztítást követően is nagyon hangosan működik, akkor ennek oka lehet a csapágy kiszáradása is, amit kevés WD 40- kenő és tisztító folyadék befúvásával lehet jelentősen csökkenteni. Ha ez nem segít, mert a csapágy már erősen kopott, akkor célszerűbb helyére új ventilátor egységet szerelni.
A tápegység ventillátora ugyancsak hamar elszennyeződhet, zajossá válhat, hiszen a por ellen semmi nem védi. A ventilátor tisztítása után a kenéséhez most is WD 40 használható. A felesleges kenőanyagot természetesen töröljük le a környezetéről, mert ez a port gyorsan megköti. Ecsettel tisztítsuk meg a transzformátor elérhető részeit is.
Miután a takarítással végeztünk, minden kártyát és egyéb szerelvényt tegyünk a helyére, a kábeleket csatlakoztassuk a helyére, és ellenőrzés után kapcsoljuk be a számítógépet. Nem árt azonban a készüléket olyan helyre telepíteni, ahol jobban védett a portól, és a háza mindig legyen a burkolattal lezárva. Ne kerüljön a padló közelébe, mert innen aránytalanul több por kerül a belsejébe. Az ilyen alapos takarításra pedig évente legalább egyszer szánjunk néhány órát, amivel biztosíthatjuk hűtőrendszerének ideális hatékonyságát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esőcsatornák, vízelvezetők tisztítása

Az olyan épületeknél, amelyek közelében fák találhatók, azesőcsatornákat köztudottan minden évben ki kell tisztítani. Acsatornavályúkba hullott levelek és egyéb szennyező anyagok ugyanis...


Folttisztítás és környezetvédelem

Az otthon és a család ruháinak tisztasága a ház asszonyának ügyességéről árulkodik.