A nyugodt, kényelmes alvás titka

Bioágy - bioszemlélet

A szakorvosok szerint az emberek 60 %-a gerinc, derék problémákkal küzd, vagy már túl van egy műtéten. Statisztikai adatok minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy az emberek többségének gerince nem egészséges, az 50-60 évesek között pedig már ritkaságnak számít az egészséges gerinc.

A helyzet a valóságban sokkal szomorúbb, mert ha már gyerekkorban jelentkeznek a gerinc problémák, és a szülők nem veszik időben észre, ez később még rosszabbra fordulhat. Kevés mozgás, elpuhult életmód, mind elősegítik a korai gerincbetegségeket, rendellenességeket.
Ma még sajnos nem jellemző minden tekintetben a prevenció - a megelőzés - holott már komoly szakorvosi háttér teszi lehetővé ennek alkalmazását. Nagyon fontos a helyes fekvőhely kialakítása, elsősorban a mozgásszervi panaszokkal rendelkezőknek, de főként a gerinc műtéten már átesetteknek.
A gerinc fájdalmakért legtöbb esetben - mint ez számtalan szakirodalomban már megjelent - a csigolyaközi porckorong a felelős. Ha a jelentkező fájdalmakat elhanyagolják, a későbbiekben komoly betegségek és gerinc rendellenességek lépnek fel, és ez végül műtéti beavatkozáshoz vezethet. Ma már korszerű műtéti technológiát alkalmaznak a beteg gerincek gyógyítására. Egy porckorongsérv, ha időben orvoshoz fordulunk kb. 1 órás műtéttel gyógyítható, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni, arra, hogy milyen a fekhelyünk.

Fekhelyek, ágyak

A ma kapható fekhelyek, ágyak nem mindenben elégítik ki az egészséges, nyugodt alvás követelményeit. Felvetődik a kérdés: miért nem volt ez régen probléma? Dédanyáink egyszerű szalmazsákon aludtak, lószőrtakaróval, vagy gyapjú derékaljjal takaróztak. Azután ránk tört a civilizáció, jött a rúgós matrac, műszálas kárpit és ágynemű, majd a fej és hátfájás, a forgolódás az ágyban. A hagyományos lécbetétes ágyban az ágybetét, matrac rendellenes alak felvétele, deformálódása okozza a későbbiekben fellépő különböző fájdalmakat. Az ágyak tervezői ma már rájöttek arra, hogy a testsúly egyenletes elosztására kell törekedni, s biztosítani kell a helyes testtartás feltételeit.

  • Ha túl puha a fekhely, a hanyatt fekvő helyzetben a test nehezebb része, a medence túl mélyre süllyed, és ezáltal a gerincoszlop, behajlik. Ez derékfájást eredményez. Ugyanebben az ágyban oldalt fekvésnél a testsúly elosztás szintén kedvezőtlen, hasonló problémákat okozhat.
  • Túl kemény párnázat esetén a testben káros feszültségek ébrednek, mivel a medencecsont és a hát nem az alaknak megfelelően süllyed be. Hasonló a helyzet oldalfekvés esetén is.
  • Rugalmas párnázat esetén, az ágy a testformához igazodik, egyenletesen támaszt alá, így a gerincoszlop, mind hanyatt fekvő helyzetben, mind oldalfekvésben, természetes alakot vesz fel.

Mindezeket kiküszöböli a bioszemlélet, azzal, hogy egészségesen kialakított fekhelyet, biomatracot és természetes anyagokból készült ágyneműket alkalmaz.
A bioágy egy különlegesen kialakított fekhely, amelynek az egyik legfontosabb eleme: az ágyrács, de ezt legcélszerűbb a biomatraccal együtt kiválasztani. A legősibb tartószerkezet az ágyban a keresztbe fektetett deszka volt. A rugalmas léces betétek hossz - és keresztirányú elmozdulást is lehetővé tesznek, míg a duplasoros léces betétek egészen lágy alátámasztást adnak a matracnak. A forgalmazók 8-10 féle ágyrácsot árulnak, egyéni igényeknek megfelelően.
A biomatracokhoz felhasznált két legfontosabb alapanyag a kókuszrost és a latex. A kókuszrost cellulóz alapú, könnyű szerkezeti felépítésű, rugalmas, moly-, atka és baktériumálló.
A matracokat a gyártók az emberek életkorának, súlyának és alvási szokásainak figyelembevételével tervezik meg. Ennek megfelelően különböző vastagságokban készülnek a biomatracok, egy és többréteges kivitelben. A biomatracok a szokásos szélességi és hosszméretben kerülnek forgalomba, rendelésektől függően. A kókusz és a latex rétegek vastagsága és száma típustól függően változik.
A jól kiválasztott biomatrac és ágyrács jó komfortérzetet kelt, és a testet lágyan körülöleli, ezután a benyomódás előrehaladásával növekvő rugalmas erővel megtámasztja. A test hőmérséklete függ az hőleadástól, a matrac anyagának hővezető képességétől és vastagságától. Másik lényeges követelmény a légáteresztő képesség, továbbá vízgőz áteresztés és vízfelvétel, amelyek meghatározzák az emberi szervezet egészséges körülményeit.

Természetes alapanyagú ágyneműk

A bioszemlélet másik lényeges eleme, hogy az ágyon, matracon kívül az ágynemű is természetes anyagokból készüljön. Erre alkalmas anyag a tiszta élő gyapjú, amely rendkívül jó fiziológiai hatást eredményez a benne alvónak. Az ágyneműk különböző minőségben készülnek, négyzetméterre vonatkoztatott gyapjú grammsúlyától függően 450 és 550 grammos kivitelben. A gyapjúszáltól függően, megkülönböztetnek bárány vagy birka gyapjából készült ágyneműket. Az ágynemű garnitúra rendszerint egy takaróból, egy speciális anyaggal töltött nagy párnából és egy derékaljból áll. A méretek követik az ágyak méreteit, de van lehetőség eltérő méretű garnitúra rendelésére is.

Mágneses derékalj

Gerinbetegséggel műtöttek részére készül az úgynevezett mágneses derékalj, amely mágnescsíkokat tartalmaz. A mágnescsíkok környezetében egy állandó kis értékű mágneses tér jön létre, amelynek indukciója kb. 85 Gauss. A mágneses tér hatására a fájdalom lecsökken, nyugodt alvást biztosít az alvónak, és reggel kipihenten ébred fel.
A felhasználók tapasztalatai alapján a gyakorlatban jól bevált a bioágy, gyapjú ágynemű, mágneses derékalj kombinálása. Ennek tulajdonítható, hogy az utóbbi időben egyre jobban elterjednek, ez viszont magában rejti azt a veszélyt, hogy egyre több hamisítvány jelenik meg a forgalomban. A kereskedelemben több cég árulja, sőt házalók is forgalmazzák a gyapjú ágyneműket. Ezt nem szabad megvenni, mert silány minőségűek. Az alkalmi forgalmazók, raktár áruházak árai sokszor a többszörösei a szaküzletek árainak, ezért vétel esetén gondosan tájékozódva kell a vásárlást elvégezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Láng Levente

Címkék: bioágy, bio, matrac, ágy

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Óriási függőágy

Csak a magas adrenalin szintet kedvelők számára ajánlanánk ezt az óriási függőágyat, melyet az Utah állam beli Moab sivatag völgykatlana felett feszítettek ki.


Nyaraló növények beköltöztetése

Szobai növényeink egy része, éssok dézsás növényünk a tavaszi fagyok elmúltát követően a kertben töltik a nyarat, és az őszt. Télire azonban a fagyérzékeny növényeket fagymentes helyre kell...