Kerekek és görgők

Számtalan formában vannak jelen mindennapjainkban, és minden esetben a különféle tárgyak, berendezési tárgyak mozgatását könnyítik meg. Kivitelük és formai kialakításuk a mindenkori feladatuknak megfelelő, ezért igen változatos a küllemük. Alkalmazásuknál az a cél, hogy mindig az adott feladatra megfelelő típus kerüljön beépítésre.

A nagyobb méretűeket és teherbíróbbakat inkább az iparban alkalmazzák, pl. különféle szállítóeszközök kerekeiként. Ezekre a viszonylag nagy, 120-350 kg-os teherbírás miatt acél tartó talp és acélból sajtolt kerékpánt, valamint műanyag-, görgős- illetve golyóscsapágyazással szerelt tengelyagy a jellemző. A műanyag perselyezésű kerekek karbantartásmentesek. A görgős csapágyazásúaknak nagy terheknél is viszonylag csekély a gördülő ellenállásuk, amit csak a golyós csapágyazású kerekek múlnak felül.
A kerék teljes egészében készülhet teherbíró és kopásálló műanyagból is. Az acél keréktárcsás változatok többnyire tömör gumiabroncson futnak. Az ipari kerekek átmérője általában 80-250 mm közötti, és különféle szilárd felületeken való használatra alkalmasak. Horganyzott talpuk fix-, forgatható- és helyzetben rögzíthető változatú, amelyeket párban felszerelve szokás szerszám-, vagy kisebb szállítókocsik futóműveként alkalmazni.
Ennél nagyobb méretűek a kézi kocsikerekek, amelyek már ballonos kivitelűek, abroncsaik pedig 200 kg teherbírásuknak megfelelően műanyagból készülnek, vagy acéllemezből sajtoltak, átmérőjük 200, 260, és 400 mm. Ilyenek pl. a taligák és a kis kézikocsik kerekei, amelyek akár lazább talajon is jól használhatók.
A görgők "tábora" a kerekeknél sokkal népesebb. A legváltozatosabbak a bútorgörgők, amelyeknek különféle kialakítású és anyagú fajtáit a felhasználás mikéntje és a mindenkori divat határozzák meg. Szerelhetőségük szempontjából tartó bakjaik fixen felcsavarozhatók, műanyaghüvelyesek vagy simán acél csaposak, illetve menetes csapozásúak. Azonos típuson belül beszerezhetők olyan változatok is, amelyek talpa illetve a görgő oldható fékkel rögzíthető az adott helyzetben. A teherbírásuk a görgő kivitelétől és szélességétől függően 30 kg-tól 120 kg-ig típustól függően változó.
Anyaguk pedig a csap, illetve a felfogó lap kivételével többnyire szívós, nagy kopásálló műanyag-, vagy acél állvány, amelyek szívós műanyag, ritkábban fém- illetve fa-, gumibetétes görgőket fognak közre. Ez utóbbiak sikló csapágyazásúak, és forgó változataik könnyű irányíthatóságot biztosítanak bármilyen bútordarabnak. Méretüket illetően a kerékátmérőjük és a talpmagasságuk a meghatározó, természetesen a teherbírásuk mellett. Terhelhetőségüket általában szélesebb-, vagy kettős görgők alkalmazásával szokás növelni. Ez utóbbiak akár 80-100 kg terhelést is képesek elviselni. A csapméretük általában 10-11 mm.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kerék, görgő, kerekek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Utánfutó, vontatmány

Barkácsoló, otthonát és kertjét folyamatosan gondozó, fejlesztő „ezermester” az átlagosnál többször szállít terjedelmesebb, nehezebb tárgyakat. És persze vásárol bútort, vagy éppen virágföldet...


Bicikli tavaszi felkészítése

Bizonyára sokan vannak velem együtt, akik már alig várják a jó idő beköszöntét, hogy újra nyeregbe pattanhassanak. A bringát elővéve érdemes néhány órát rászánni, hogy műszakilag tökéletes...