• kobe 9 elite
 • Jordan Shoes jordan 6 retro
  Szigetelés belülről? - Igen! - Ezermester 2008/5
   
  Belépés
   avatarja
  2014. szeptember 23., Kedd - Tekla
  Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

  Az értékeléshez jelentkezz be!


  Ezermester » 2008 » május » Építés, felújítás

  Szigetelés belülről? - Igen!

  Módosítva: 2008-07-13 14:08:57

  iwiw logotwitter logo
  ||

  Ez a PROMATECT-MC(r) és a PROMATECT-MC(r) plus, (vagy korábbi nevén MASTERCLIMA(r) és MASTERCLIMA plus(r)). Belső hőszigeteléssel megszüntethetők a hőhidak, ezzel a falak nedvesedése, penészesedése, salétromosodása.

  Kevés olyan technológia van, amellyel belülről is lehet lakótereket szigetelni, holott gyakran fordul elő, hogy nincs más megoldás: így például műemléki épületeknél, ahol a homlokzatot nem szabad megváltoztatni, de társasházak vagy családi házak esetén is hasonló lehet a helyzet, ha a külső szigetelésre nincs lehetőség.
  Az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, például a régi építésű házaknál a nedvesedés okozta problémák megszüntetésére, a falak "kiszárítására" a PROMATECT-MC(r) burkolat.
  Sok lakóépületben küzdenek a rossz hőszigetelő képességű falazatok vagy a hőhidak következtében kialakult páralecsapódás, illetve a talajnedvesség felszívódásának következményeivel: a nedves falakkal, a penészgombák megjelenésével illetve a sókivirágzással, a köznyelvben használatos úgynevezett salétromosodással. Ezek károsítják az épület szerkezetét, a penészesedés pedig súlyos egészségügyi problémát is okozhat. Leggyakrabban a légúti megbetegedésekre való hajlam, illetve allergiák kialakulását eredményezheti, de akár tüdőgyulladás is lehet a következmény. (Írásunkban a közismert salétromosodás kifejezést használjuk, függetlenül az oldott sók fajtájától: szulfát, nitrát, klorid, magnézium stb.)
  Egy kész épületnél az utólagos külső vagy alsó nedvesedés elleni szigetelés soha nem könnyű feladat. Egyes esetekben kivitelezhetetlen, például társasházaknál, ahol csak egy-két lakásban jelentkeznek szigetelési gondok, de a lakóközösség nem járul hozzá az egész ház újraszigeteléséhez. A régi épületeknél is gyakori hiba a talajnedvesség felszívódása a falakba, mely csak az alsó szigetelés bonyolult és költséges cseréjével szüntethető meg. Gyakran - például a rakott kőfalaknál - ez szinte kivitelezhetetlen. Előfordulnak kevésbé súlyos esetek is; egy-egy pince- vagy mennyezeti sarok nedvesedése, gombásodása.
  Látható, hogy sok olyan nedvesedési probléma van, amelyeknél egyszerűbb a belső "szigetelés" kialakítása. Ezt a célt szolgálják például az üzemben előkevert és a helyszínen felhordott ún. pórusos javító vakolatok, melyek azonban munkaigényesek és alacsony hatékonyságúak. E gondok egyszerű és gyors megoldására szolgál a házilag is kivitelezhető PROMATECT-MC(r) belső burkolat kialakítása.

  Nedves, penészes falak szigetelése

  Több mint tizenöt éve fejlesztettek ki egy speciális szigetelő lemezt ilyen célokra, amely igen hatékony és egyszerűbben kivitelezhető, mint a vakolás. Ez a min. 85%-ban mikrokapilláris szerkezetű, különleges szigetelő lemez a PROMATECT-MC(r), itatóspapírként szívja fel a vizet, anélkül, hogy kicsepegne belőle, és tárolja azt. Egy négyzetméter 25 mm vastag lemez akár 20-21 liter víz tárolására is képes lehet, de nyitott pórusszerkezete miatt a felszívott nedvesség folyamatosan párolog, és szellőzéssel távozik a belső térből. Így ez az erősített kalciumszilikát alapú lemez a falszerkezetet kiszárítja, és szárazon tartja, ugyanakkor mindig száraz marad a lemez felülete. A PROMATECT-MC(r) burkolat száraz felülete és lúgos kémhatása (pH érték: 10-11) miatt végleges védelmet biztosít a falon megtelepedő gombás fertőzések ellen is.
  A továbbfejlesztett változat, a PROMATECT-MC(r) plus módosított pórusrendszerének köszönhetően - a nedvességelszívó és a párologtató képesség változatlan megtartása mellett - megszűnik a sók felületi kivirágzása. A kikristályosodó sók fokozatosan tárolódnak be a kapilláris rendszerébe. A kapilláris rendszer sóbetároló képessége a teljes térfogat minimum 85%-a, így élettartama kb. 15-20 év! Ezután a burkolatot ki kell cserélni.
  A PROMATECT-MC(r) plus a fentiek miatt az átnedvesedett és sószennyezett (köznyelven salétromos) falak utólagos belső felújítására alkalmas.

  Belső hőszigetelés

  E szigetelőlemezek hőszigetelő képessége is kiváló. Fontos tulajdonsága, hogy ez az egyetlen szigetelő anyag, amely meg tudja oldani a belső oldali hőszigetelések alkalmazásánál gyakran fellépő páralecsapódási gondokat is. Egyértelműen rögzíthető, hogy a PROMATECT-MC(r) lemezekkel lehet és szabad belülről hőszigetelni. A hővezetési tényező (?) értéke: 0,053 W/mK. Kiválóan alkalmazható falfűtési rendszerek alá való hőszigetelésként is.

  A részletezett szigetelő anyagok alkalmazási lehetőségei

  Mielőtt e szigetelési technológia mellett döntünk, előtte célszerű szakemberrel megvizsgáltatni a falat, vagyis azt, hogy mennyi a fal nedvességtartalma, ill. a vízben oldott sók aránya. Ez helyszíni méréssel, szükség esetén (gyanús szennyeződések) laborvizsgálat elvégzésével határozható meg. Megállapítható az is, hogy kisebb nedvesedés esetén mekkora területet kell burkolni a szigetelőlemezzel.
  Tekintettel arra, hogy a szigetelőlemez "működése" a páraáteresztő képességén múlik, alkalmazása előtt a nem páraáteresztő rétegeket el kell távolítani a falról. Amennyiben a vakolat erős, nem válik el a falazattól, azt a vakolatra is lehet ragasztani.
  A letisztított falra fogazott glettvassal felhordott páraáteresztő ragasztóágyba nyomjuk bele a lemezeket. A lemez felületét csak páraáteresztő glettel, ill. festékkel (meszes bázisú vagy szilikátfestékek) lehet bevonni. A terméket Magyarországon az LB-Knauf ragasztótapaszával alkalmazzák.
  A lemezek beépítése egyszerű, biztonságos, gyors, a helyszíni élőmunka igény minimális, továbbá bármikor, télen-nyáron is alkalmazható. Az elmúlt 2 évben több ezer m2 felület felújítása történt ezzel a módszerrel.
  Az ÉMI KHT. által kiadott ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY (ÉME) száma: A-733/2005.

  További felvilágosítás, beszerzési lehetőségek:
  Magyarországi rendszergazda: ERAMIS Energetikai és Szigeteléstechnikai MÉRNÖKIRODA Kft.
  2083 Solymár, Katona József u. 23.
  Telefon: (06-26) 360-361, mobil: (06-30) 950-9833
  Fax: (06-26) 560-009,
  E-mail: eramis@eramis.t-online.hu
  Web: http://www.eramis.hu/

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

  Smudla Mihály

  Címkék:  hőszigetelés, szigetelés belülről, belső szigetelés, penész, falpenész


  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

  Komfort és hőérzet

  Aktív hőszigetelés

  Komfort és hőérzet Aktív hőszigetelés

  A kellemes hőérzet főként a helység belső hőmérsékletétől és annak eloszlásától, valamint a levegő minőségétől (páratartalom, hőmérséklet, frissesség, tisztaság) függ. A lakásban romlik a kellemes...

  Az alacsony hőigényű házak alapvető követelménye a jó hőszigetelés és a megfelelő légtömörség. Előbbit általában passzív módon, alacsony hőátbocsátású fallal oldják meg, de egy magyar találmány...

  Kapcsolódó cikkek
  Kapcsolódó fórum témák
  Ezermester Webshop

  Hőszigetelés

  HőSzigeteléS

  Kosárba3 795,00 Ft