Napkollektor alkatrészek

2008-07-24 23:16:31 | Módosítva: 2008-07-30 16:24:48

Hasonlóan a klasszikus, melegvizes fűtési rendszerekhez, a napkollektorhoz is számos kényelmi, illetve biztonsági kiegészítő kapható. Használatukkal jobb hatásfokkal működhet rendszerünk, és hosszabb élettartamra is számíthatunk.

Szerelés

A napkollektorokat általában az épületek tetőszerkezetére kell felszerelni. Fontos, hogy a rögzítéshez használt anyagok ellenálljanak az időjárási hatásoknak, ne rozsdásodjanak, a kollektorok teljes élettartama alatt ne igényeljenek festést, karbantartást.
Akár sík, akár vákuumcsöves kollektorról is legyen szó, a napkollektorok felszereléséhez alumíniumból készült szerelőkeretek vásárolhatók. Ezek segítségével a kollektorok könnyen, gyorsan és megbízhatóan felszerelhetők, a tető kollektorok miatti beázása maximálisan kizárható. A szerelőkeretek egy, kettő vagy három darab kollektor felszereléséhez készülnek. Ezek egymás mellé sorolásával tetszőleges számú napkollektor felszerelhető. A tető típusától függően külön szerelőkeretek kaphatóak ferde- és lapos tetőre.
Napkollektoros fűtés elektromos fűtéssel kiegészítveA kollektortest felszerelésénél szükség lehet bádogos munkákra. A bádogozó készletek a kollektorok tetőbe integrált beépítésére szolgálnak. Ekkor a kollektorok a szerelőkeretek segítségével történő felszereléssel ellentétben nem a meglévő tetőhéjalás fölé, hanem a tetőhéjalás helyett, azt kiváltva kerülnek beépítésre. A kollektorokat szarufákhoz csavarozott alumínium Z-profilok tartják, a vízszigetelő beépítésről pedig a bádogozás gondoskodik. Ez hasonló a tetőablakoknál alkalmazott bádogozó készletekhez.

Szabályozás, vezérlés

Egy általános napkollektoros rendszer sémájaA tágulási tartály feladata minden melegvizes rendszernél az, hogy kiegyenlítse a keringő folyadékkal feltöltött, zárt fűtési körben a hőmérsékletingadozás okozta térfogatváltozást. Napkollektoros rendszerekben csak olyan tágulási tartályt lehet alkalmazni, amelynek megengedett üzemi nyomása legalább 6 bar, megengedett maximális hőmérséklete legalább 120°C, és a gumimebránt nem károsítja a propilénglikol.
A napkollektoros rendszerek automatikus, felügyelet nélküli üzemét elektronikus szabályozók irányítják. A szabályozók érzékelőkkel mérik a napkollektorok, és a kollektorokkal fűtött tároló, medence vagy hőcserélő hőmérsékletét, és ezeknek megfelelően vezérlik a rendszerbe beépített szivattyúk és motoros szelepek üzemét. A korszerű, mikroprocesszoros szabályozók bonyolult, több zónás rendszerek vezérlésére is alkalmasak, és számtalan hasznos funkcióval rendelkeznek. Például fokozat-mentesen szabályozzák a szivattyúk fordulatszámát, vagy mérik a kollektorok hőteljesítményét.
Kétkörös napkollektor-rendszernél szükség van egy átmeneti tartályra, ami a "felesleges" melegvizet tárolja a felhasználásig. A padlóra állítható, vagy falra szerelhető zártrendszerű készülékek kiviteltől függően felfűthetők bármilyen kazánnal és/vagy napkollektorral és/vagy villamosenergiával. A készülékek egyidejűleg több vízvételi hely ellátására alkalmasak, a tárolt melegvíz mind tisztálkodási, mind étkezési célra alkalmas.
A melegvíztároló tartály része a napkollektoros rendszernekA tárolótartályok acéllemezből készülnek, alsó részükön tisztítónyílás van. A hőcserélő behegesztett csőkígyó. A korrózió elleni védelmet kétrétegű, speciális tűzzománc és beépített magnézium aktívanód biztosítja, hasonlóan a klasszikus elektromos vízmelegítőkhöz. A készülékek külső burkolata porlakk bevonattal ellátott acéllemez. A tárolók hőszigetelése általában 47, ill. 50 mm vastag, freonmentes poliuretán hab, amely biztosítja a melegvíz hosszú idejű hőntartását.
Tartósan borús időben használatosak az elektromos fűtőpatronok. A patronok a tartályokba szabványos, belső menetes csonkon keresztül építhetők be. A fűtőpatronok 2,5-9 kW teljesítmény tartományban készülnek. A 2,5 kW-os fűtőpatron 1 fázisú, a 3,3 kW-os és ennél nagyobb fűtőpatronok 3 fázisúak. A fűtőpatron része a forgató gombbal beállítható szabályozó termosztát, és egy fix beállítású biztonsági, korlátozó termosztát.
Az abszorpciós légtelenítők beépítésével gyorsan és hatékonyan eltávolíthatók a napkollektoros rendszerekbe feltöltéskor bennmaradó, és felmelegedéskor kiváló, mikrobuborék formájában megjelenő levegő és egyéb gázok. A hatékony légtelenítést a keresztmetszet bővülés és a belső, speciális drótháló biztosítja. A normál kialakítású légtelenítők 110°C-ig, a "szolár" légtelenítők pedig 200°C-ig alkalmazhatók.
Többzónás napkollektoros rendszer esetén az egyes zónák fűtése motoros váltószeleppel valósítható meg. A váltószelepek szerkezetileg két részből állnak: a szeleptestből és a működtető motorból. Szeleptestből létezik egyutú (kétjáratú) és kétutú (háromjáratú) kivitel. A méretválaszték 1/2"-tól 1"-ig terjed. A különböző működtető motorok bármelyik szeleptestre felszerelhetők az egyszerű, bajonettzáras rögzítésnek köszönhetően.

Hőszigetelés, fagyvédelem

A napkollektoros rendszer csővezetékeit a hőveszteség csökkentése érdekében teljes terjedelemben hőszigetelni kell. Az alkalmazott hőszigetelő anyagnak el kell viselnie a kollektor körben előforduló - esetenként 150°C feletti - hőmérsékletet is. A külső térben vezetett csővezeték szigetelése pedig ellent kell hogy álljon a napsugárzásnak és a nedvességnek is. Mivel a napkollektoros rendszerek egész évben, tehát a fagyveszélyes téli félében is működnek, ezért a napkollektor kört fagyálló folyadékkal kell feltölteni. A fagyálló folyadék anyaga propilénglikol, ami az általánosan alkalmazott etilénglikol fagyállóval szemben nem mérgező. Ez azért fontos, mert ha a rendszerben esetleg meghibásodás (pl. hőcserélő lyukadás) áll elő, akkor sem kerül mérgező anyag az ivóvíz hálózatba. Emellett a propilénglikol környezetbarát, mert biológiailag lebontható, foszfátot, nitrátot és nitritet nem tartalmaz. A fagyálló folyadék sok esetben koncentrátum formában kapható, ezért hígítani kell azt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakások szellőzési veszteségének csökkentése

A mai modern, vagy korszerűen és szakszerűen felújított épületek esetében a külső szigetelés és a nyílászárók technikai megoldásai az elvárások alapján olyan mértékű légtömörséget eredményeznek...


Kérdések és válaszok az ErP rendelet kapcsán

Úgy véljük, az ERP rendelet és annak módosítása, illetve halasztása kapcsán számtalan kérdőjel fogalmazódik meg. Nem csak az, hogy a gyártók és forgalmazók hogyan gondolkozzanak az elkövetkező...