Ezermester logo 
Belépés
 avatarja
2014. november 22., Szombat - Cecília
Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

Cikk Értékelése:
Átlag: 5.0

Az értékeléshez jelentkezz be!


Ezermester » 2007 » április » Otthon, lakberendezés

Egyszerű és dekoratív falburkolat

Lambériázás gyorsan

twitter logo
||

A horizontálisan felerősített lapokból akár mennyezetig érő burkolat is kialakíthatóA lakótérben levő falfelületeket különféle okokból szokás lambériával lefedni. Elsődlegesen dekoratív felületet ad, és eltakarja a mögötte levő fal hibáit, s egyéb csúfságokat. Másodsorban a lambériázott felületeket szinte csak egyszer - vagy soha nem - kell a felületkezelni, és tisztítást is alig igényel. Ha pedig valaki a korszerű, fóliázott lambéria elemeket választja, akkor ezekből a valódi fához látszatra megtévesztően hasonló, kedvező áru és főként gyorsan kialakítható falburkolatot készíthet.

Mint mindent, ezt is alaposan át kell gondolni, meg kell tervezni, és a kellékek beszerzési lehetőségeiről is előre kell tájékozódni. E falburkoló elemek a barkácsáruházakban és szaküzletekben szerezhetők be. Egy csomagban 3,5 m2 felület lefedésére elég lap van. Hosszuk 2,8 m, szélességük pedig 14 cm. Természetesen csaphornyos az élkialakításuk, maganyaguk pedig idomra préselt faforgács. A felületük visszafogott erezetrajzú, kellemes színű, fautánzatú, gyárilag lakkozott papírfólia, amely az éleken is fedi a maganyagot. Kopásállóságuk ugyan csak közepes, ám semmiféle felületkezelést nem igényelnek. A lapok homlokfelülete nem teljesen sík, a csap felé hosszanti irányban 20 mm szélességben elvékonyítottak, így még nagyobb felületen is tagolttá teszi a burkolatot.

Segédanyagok

A burkolat kialakítása ugyan nem igényel különösebb szakértelmet. A szükséges anyagok jegyzékébe ajánlatos nemcsak a burkolólapok mennyiségét, hanem a hozzávaló szegélyléceket és az övléceket is besorolni. A legolcsóbb, ha övlécként 10-20x40, vagy 30x50 mm-es gyalulatlan fenyőléceket, illetve tetőléceket használunk. A lambéria mögött úgysem látszik, hogy durva tartóanyag kerül majd a falra. Felerősítésükhöz beüthető dübeles facsavarok a legmegfelelőbbek.
Az övlécek leggyorsabban dübeles csavarokkal erősíthetők felA burkolólapok felerősítéséhez sajtolt felfogó lemezek is szükségesek, amelyek gyorsabbá és könnyebbé teszik a munkát. Szükségünk lesz még alul lábazati- és felül zárólécre. Alulra a laminált padlókhoz való fóliázott és MDF maganyagú idomlécek is megfelelnek, felülre pedig olyan szélességű idomléc szükséges, hogy az teljesen lefedje a burkolat élét. Szükség lesz még oldalsó zárólécekre, és az esetleges sarkok lefedéséhez külső és belső saroklécekre. Ezek színtónusukat tekintve lehetőleg közel azonosak legyenek a falburkoló lapokkal. Az anyagok színválasztéka ezt lehetővé is teszi.
Azt is még a felrakás előtt kell eldönteni, hogy a viszonylag hosszú lapokat hogyan tudjuk a legkevesebb hulladékkal felhasználni. Ha padlótól mennyezetig a teljes falfelületet akarjuk leburkolni, akkor a lapok hossza némileg megköti a kezünket. Ezen úgy változtathatunk, hogy a lapokat vízszintesen erősítjük a falra, de így csak 2,8 m széles, egybefüggő burkolat alakítható ki, mert a toldások nehezen kivitelezhetők.
A függőlegesen felerősített burkolatnál szinte nem keletkezik veszteség, ha a lapokat félbe vágva rakjuk egymás mellé. Ilyen esetekben elég három, vízszintesen a falra erősített övléc is. Alul a padlótól 5 cm-re legyen a léc éle, felül pedig a burkolat felső élével kerüljön szintbe. Méretüket úgy válasszuk meg, hogy minden egyenetlenség, kiálló csőcsonk elférjen a leendő burkolat mögött. A két szélső léc közé kerüljön a középső övléc. Helyüket csapózsinórral jelöljük fel.

Szerelés

A burkolat felrakását valamelyik sarokból kiindulva kezdjük el. Az első darabnak a csaprészét fűrészeljük le, majd szorosan a falhoz illesztve, a szélekhez közel egy-egy szeggel rögzítsük az övlécekre. Alul hagyjunk 1 cm hézagot a padló szintje felett, amit egy lap lefektetésével az összes lapnál egyszerre biztosíthatunk. A lap hornyába nyomjuk bele a felfogó-lemezeket, majd ezeket újabb szegekkel rögzítsük az övlécekhez. A következő elem csapját illesszük az előző hornyába, majd gumikalapáccsal óvatosan üssük a helyére.
A munkával így gyorsan haladunk, és csak az utolsó elem sarokba illesztése okozhat gondot. Ezt fűrészeljük olyan szélesre, hogy a csapját a horonyba illeszthessük, majd ezt követően a falhoz támasztott vésővel fokozatosan megnyomva préseljük óvatosan a helyére. Ha az oldalfalakra is burkolat kerül, akkor a szélső eleme(ke)t a sarok felöl kezdve, a csaprészt lefűrészelve illesszük a mellette levő elem lapjához. A hornyolt rész mindig ellenkező irányba kerüljön, hogy a felerősítésük ne ütközzön akadályba. A záróléc az övléc szélességéhez igazodjon, és ahhoz is kell hozzáerősíteni, az utolsó elemet pedig - esetleges méretre szabását követően - a léchez is rögzíteni kell.
A következő lépésben a szegélyléceket erősítsük a helyükre. Először az alsót a padló szintjére nyomva, ragasztva és néhány facsavarral megerősítve rögzítsük a burkolathoz. Ezt követően a szélekre és sarkokra kerüljenek fel a méretre vágott függőleges szegélylécek, amelyeknek felső vége a burkolattal azonos szintbe kerüljön. Végül a felső szegélylécet rögzítsük a helyére. A sarkokban természetesen gérbe vágva illesszük egymáshoz a burkoló lapokat, és szorosan a falhoz nyomva csavarozzuk a legfelső övléchez. A fedetlen bütüket végül felvasalt élfóliával fedjük le.
A dekorburkolat különösebb tisztítást nem, csak nedves, mosószeres ruhával történő kíméletes áttörlést igényel, viszont a súrolószerek durva koptató hatását nem viseli el nyomtalanul!

A burkolólapokat szegezett lemezsarukkal kell rögzíteniMinden elem függőlegességét célszerű ellenőrizni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lambérialambériázás


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Edu0506 avatarja Edu0506     2008-08-18 11:40:53     Lambériázás kályhával fűtött helyiségben..? ?

Érdeklődnék, hogy a kinti házunkat szeretnénk lambériázni, de kis vegyestüzelésű kályhával fűtünk, ami a faltól kb. 20 cm-re helyezkedik el. Azt gondolom, ez a távolság elegendő, hogy a lambéria ne gyulladjon ki/fel, de biztonsági szempontból ajánlható-e a lambériázás ezen a felületen? Üdv. N. Edit

Lambériázott falak

Mi kerüljön a falra?

Lambériázott falak Mi kerüljön a falra?

A lambériázott falburkolatok már régóta kedveltek. A valódi fából e célra készített fazonos anyagok mellett léteznek olcsóbb és korszerűbb falburkoló anyagok is. Ezek esetenként csak anyagukban,...

Speciális tapéták, parafa, díszítő faltetoválás, bőrdeszkás burkolat és falburkoló lemezek... Nagy választékban kaphatók olyan falra, esetenként ajtóra, bútorokra is felhelyezhető tapéták,...

Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó fórum témák