A kert dísze

Szép gyep

2008-08-07 23:20:18 | Módosítva: 2008-08-08 00:16:29

A szép gyep titka a jó mag, a kellő talaj, a megfelelő talajerőpótlás valamint a nyírás és öntözés. A szép nagy, síkfelületű kert gyepének motoros, vagy pláne négykerekű, "ráülős" fűnyíróval történő levágására a családi hímnemű tagjai úgy állnak sorba, mint Tom Sawyer cimborái a deszkakerítés meszelésének élményéért. Ám amikor a keményre száradt, itt-ott köves kert felásása a teendő, egyszeriben mindegyiknek halaszthatatlan dolga akad.

11Pedig a csodálatos, a szomszédok elismerését - vagy irigykedését - kiváltó gyepszőnyeg művelésének, gondozásának mindkettő fontos művelete. Ám a legodaadóbb gondozás sem varázsolja bársonyos pázsittá a gyepet, gyümölcsöt hozóvá a fákat, szemet gyönyörködtetővé a virágokat, ha a talaj nem megfelelő, vagy kimerült. Nem kapott vizet, vagy tápanyag-pótlást, magyarán megfelelő trágyát, ami persze nemcsak a kellemetlen állagú és szagú istállótrágya, vagy tőzeggel kevert fekália, hanem "kulturált" kinézetű műtrágya, tőzeggel kevert kerti komposzt is lehet. A vízpótlás speciális teendő, amit másutt ismertetünk. A tápanyag-pótlásnak viszont alapfeltétele, hogy tudjuk, milyen is a talaj.

Az ideális talaj

A szép pázsithoz a kövekkel teli talaj csakúgy nem alkalmas, mint a vízzel teli mocsaras. A kert talaja olyan legyen, amit a köznyelv "jó kis föld"-nek mond. Néhány ásónyomnyi mélységig leásva jól kivehető, hogy az addig nem művelt területen legfelül egy kis vegyes állagú humuszos takaró, az alatt egy laza felső-, lejjebb az altalaj, legalul egy ősréteg különböztethető meg (1). A művelésre alkalmas föld-talajok három fő csoportba sorolhatók.
A kötött agyagtalajból kiemelt, almányi kockára cseppentett víz nem szívódik be. Ha átitatjuk vízzel, belőle golyót lehet formálni, ami megszáradva, akár ágyúból is kilőhető. Ez a kerámiák és szobrok alapanyaga. Ha egy diónyit egy pohár vízben felolvasztunk és elkeverünk, sokáig nem ülepszik le, hanem átlátszatlan függönyként kavarog. A növények gyökerei nem képesek benne elterjedni (2/a).
A homokos talaj szemcséit jól érezzük az ujjunkkal, ha a kivett mintára vizet öntünk, az sötétre színezi, és láthatóan átfolyik rajta. Vizesen sem gyúrható, formálható. Vízáteresztő tulajdonsága miatt persze nem kedvelik a növények. Vizespohárba téve, megkeverve, a pohár aljára ül, a vízből letisztul (2/b).
4A kevert, kissé homokos agyag az ideális talaj. Nedvesen kissé gyúrható, szárazon rizsméretű szemecskékké morzsolható (3). Az ilyen barnás, "föld-színűt" kedvelik a kertészkedők is (2/c). A talaj kis része leül, de kissé zavaros marad a pohárban.

Gyepápolás

A tápanyagok két fő csoportba, a szervesekébe és az ásványiakéba sorolhatók. A műtrágyák esetenként mindkét csoportból valókat tartalmaznak. A legfontosabbakat a 4. ábránkon is látni. S persze a Napot, a levegőt és a vizet, a csapadékot is, amelyekkel együtt képesek kifejteni hatásukat. Közülük a nitrogén (N, ábrákon piros) a növekedést, a foszfor (P, sárga) a virág- és termésképződést serkenti, a kálium (K, kék) növeli a növény ellenálló képességét, a magnézium (Mg, zöld) elősegíti a levélzet zöldülését, a kalcium (Ca, fehér) pedig erősíti a sejtfalakat.
A tápanyagok évszakoknak megfelelő körforgását az 5. ábránk mutatja. Mivel a gyepszőnyeg füvét a gyakori, rendszeres, mutatósra vágással folyamatosan megkínozzuk, megszakítjuk a tápanyagok természetes körforgását, elengedhetetlen a megzavart ciklusok miatti tápanyagpótlás, különben a talaj elszegényedik, azon gyep helyett a moha és a gazok terjednek el. A gyep folyamatos rendben, szépen tartásához a pótlásul kijuttatott (szórt, vagy oldatban szétfolyatott) nitrogén segíti a sejtek képződését, az egyenletes növekedést, és biztosítja a regeneráló erőt. A foszfát elsősorban a gyökérzetet fejleszti, ami által az alsóbb rétegekig lenyúló gyökér száraz időszakban is eléri az ott tárolt éltető vizet. A kálium növeli az ellenálló-képességet, szilárdítja a növény szerkezetét, segíti az anyagcserét, és télire tartalékokat képez. A magnézium és a nyomelemek egészséges, szép zöld leveleket, szárakat fejlesztenek a növényen.
Természetesen csak akkor fejhetik ki jótékony hatásukat, ha megfelelő mennyiségben, időben és sorrendben jutnak a gyep talajába. Például a túl sok nitrogén és más tápanyagok hatására a gyep túltelítődik savanyító tápanyaggal, azok leszivárogva a nem termő talajba, kárba vesznek. Ami a gyephez jut, túlhajtja a leveleket, többszöri fűvágásra kényszeríti a kertészt. A levélzet mégis satnya marad, gyökérzete gyengül és a talajban maradó tápanyagtöbblet terheli a környezetet. (A 6/a. ábra a megfelelő, a 6/b. a túlnitrogénezett talajt mutatja.)
5Csak a talaj jelenlegi táptartalmának, a növény tápanyag-igényének ismeretében lehet kiválasztani a növényt segítő összetételű és mennyiségű trágyát, tápanyagot. Ehhez pedig jó tudni, hogy a szerves + ásványiak gyorsan és sokáig hatnak, hogy tápanyagtartalmuk és alakjuk (por, granulátum, folyadék) választható. Segítik a humuszképződést, gazdag az anyagválasztékuk, aktivizálják a talajt. Az ásványiak azonnal-, ám egyes nitrogéntartalmúak tartósan is hatnak, összetételi és formai választékuk is gazdag.
Mivel az itt csak a főbb jellemzőikkel ismertetett műtrágyák, tápanyagok fantázia-név ármádiája felülmúlja az autótípusokét, már csak azt javasolhatjuk, hogy az itt elmondottak ismeretében "kérdezze meg kertészét, vegyszerészét", és a dobozokon, zacskókon olvassa el a kisbetűs tartalmi-használati tájékoztatót is. Természetesen a vásárlás előtt.

Lenn a talaj, fenn a gyep

Már tudjuk, amit a talajról és tápanyagairól tudni illik, ideje hát, hogy magával a fűvel, gyeppel foglalkozzunk. A pázsitot alkotó fűféléktől elsősorban a szép zöld színt várják a hobbikertészek. De azt is, hogy tömör gyepfelületet alkosson, egyenletesen nőjön, bírja el a gyakori vágást, ha árnyék vetődik rá, azt viselje el, ahol járni is fognak rajta (gyerekek) tűrje a taposást. A magkereskedésben gyakorta ajánlják a mindenre jó "sportkeveréket", mert annak olyan szép lesz a pázsitja, mint a tévében az angol focipályáké. A nem mindig a valóságot fedő elnevezések helyett - kivételesen - latinul adjuk meg a négy legfontosabb fajta nevét, a 7. ábrasoron látható sorrendben. A Lolium perenne legelők füve, jól bírja a taposást. Poa pratensis a réteké. Fő előnye, hogy dús, oldalra terjedő gyökérzete révén tömör gyepet alkot. A Festuca rubra tömör gyepet alkot, és egészen alacsonyra is vágható. A Poa supina viszont az egyetlen, ami árnyékban is díszlik. Persze ilyentájt a gyep már kialakult, de a fűféléket azért még most sem késő megismerni. A kutatók szerint a gyep szépsége, tartóssága 60%-ban a fűfélétől, viszont a műtrágyázástól-kezeléstől 30, a talajtól mindössze 10%-ban függ.
9A füvet tavasszal, az első vágásig hagyjuk akár 10 cm-re is megnőni, azt kövesse a fajtától függő 2-5 cm-re, aztán a beállhat 3 cm-re, végül az őszit ismét 5 cm-re való vágás (8). Nagy területet kis fűnyíróval csak sokszori ürítéssel, lassan, nagy géppel gyorsan, ám kevés, de nagy kupacokat "aratva" vághatjuk (9).
Egyenletes magasságban, egyenletes időszakokban csak akkor lehet nyírni a füvet, ha a talajerő-utánpótlás a termesztési időfolyamatához igazodik, azaz először márciusban, aztán májusban, s harmadszorra július végén történik. Így a két kiszórás között is egyenletesre lesz vágható.
Az erőpótló anyagoknak hosszabb időn át is egyenletes hatását segítik azok a kis, háromrétegű gömböcskékből álló erőpótló granulátumok, amelyek külső burkolatának anyaga azonnal, a következő réteg belső magja tartósan oszlik el, hat a fűre (10).
A vertikulálásnak, a talaj felső rétegének megtisztításának, levegőztetésének a pázsit szépen tartásában majd akkora szerepe van, mint az öntözésnek, a nyírásnak és a talajtápok utánpótlásának. A fűszálak tövében ugyanis óhatatlanul lerakódik a vágáskori szálacskák egy része, s ott szinte filcszerű réteggé áll össze. Kiszáradva, majd a víztől összetapasztva a napfényt, a levegőt és később a csapadékot is elnyeli, vagy visszaveri (11). Ezt a réteget gereblyével, kézi, vagy gépi hajtású, fésüs-hengeres vertikulátorral (mulcsut fűnyíróval) kell eltávolítani. (Erről már áprilisi számunkban is írtunk.) Az erre szolgáló kisgépek a felgereblyézett réteget mindjárt a felfogó tartályukba gyűjtik, és az megszáradva a komposztba keverhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyepápolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...


Gyepszellőztetés, talajlazítás

Idén újra kicsit hosszúra nyúlt a tél, és az az időszak is, amikor pázsitunkat hótakaró borította. A hóréteg elolvadása után bizony a gyepet gyakran siralmas állapotban találjuk; üde zöld színe...