Hogyan lehet megtakarítani a vízdíj felét és védeni a környezetet is?

2008-10-14 19:33:02 | Módosítva: 2008-10-18 15:14:02

Általános, világméretű tendencia, hogy a jó minőségű ivóvízbázisok - elsősorban az emberi tevékenységnek köszönhetően - veszélybe kerültek, és fogytán vannak. Ebből adódóan már néhány országban (pl.: Spanyolország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Izrael) korlátozzák az ivóvíz szabad felhasználását.

A víz és csatornadíjak itthon is rohamosan emelkednek (lásd a diagramot). Az ivóvíz-takarékos technológiák mindenhol egyre nagyobb és jelentősebb teret hódítanak, nagyléptékű innováció figyelhető meg ezen a területen. A technikai fejlődésnek köszönhetően 5-10 évente megújuló, változó berendezések (pl. víztakarékos mosógépek, mosogatógépek, WC tartályok, csaptelepek...stb.) kerülnek alkalmazásra a fogyasztói oldalról.
Ma már kimondottan luxus, folyó csapvíz alatt dinnyét hűteni, vagy akár hálózati vízről kertet locsolni.
A környezettudatos szemlélet terjedésének köszönhetően, nem csak effektív költség megtakarítás miatt választják az esővíz-hasznosító berendezések alkalmazását. Hiszen az esővíz épületen belüli alkalmazásával (wc öblítés, mosás, kocsimosás), a több mint 50%-os ivóvíz(díj) megtakarítása mellett, a csapadékvíz csatorna hálózat, a szennyvíztisztító telepek és az ivóvíz bázisok tehermentesítése is megvalósul.
A konkrét mérési eredmények alapján, már tényként állítható, hogy a tetőfelületekről levezetett, megfelelően szűrt, tárolt és szállított esővíz semmiféle vízminőségi problémát nem eredményez azokon a fogyasztási pontokon, ahol nincs szükség az élelmiszer minőségű, drága ivóvízre.
Az esővíz-hasznosító rendszerek létesítésének kiforrott műszaki és technikai háttere lehetővé teszi, hogy nem csak a nagy mennyiségű vizet alkalmazó üzletágak (szállodák, bevásárlóközpontok, sportlétesítmények, mosodák, benzinkutak...stb) alkalmazzák, hanem a végfelhasználók, lakosok is.
A csapadékvízzel történő mosás eredményeként nem szükséges a vízlágyító kémiai szerek alkalmazása, kevesebb mosószer szükséges. Így jelentősen csökken az elhasznált víz vegyi terhelése is.
A fent említett néhány kiragadott érvből látható, hogy nem csak pénzügyi megtakarítást eredményez az esővíz hasznosítása, hanem hozzájárul a környezetünk védelméhez, hogy gyermekeink és unokáink is használhassák és élvezhessék Földünk kincsét: a vizet. Ne hagyjuk elfolyni a jó minőségű, értékes csapadékvizet.

Dienes György
építőmérnök

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esőcsatornák, vízelvezetők tisztítása

Az olyan épületeknél, amelyek közelében fák találhatók, azesőcsatornákat köztudottan minden évben ki kell tisztítani. Acsatornavályúkba hullott levelek és egyéb szennyező anyagok ugyanis...


Miért fontos a tiszta víz szervezet számára?

Az emberi test több mint 70%-át víz alkotja. A vér több mint 80%-a, az agy több mint 75%-a, a máj – döbbenetes – 96%-a vízből áll. Az emberi test egy valódi „víz-gépezet”. Minden éltető és gyógyító...