Fúrószárak és fúrókoronák

2008-10-23 23:05:18 |

A betonfúrásra alkalmas keményfém-lapkás fúrószáraknak rendszerint nincs éle. A fúróhegy nem forgácsol, hanem inkább "bont" a folyamatos kalapálás hatására. Van azonban olyan típus is, amelynek keményfém lapkája élesre csiszolt, a különleges anyagnak köszönhetően mégis garantálható a kopásállóság és a hosszú élettartam.

Ezeket a fajtákat meg kell tudnunk különböztetni az élre köszörült, szintén keményfém lapkás változatoktól, amelyekkel porcelánt, kerámiát, márványt fúrhatunk, de kizárólag ütés nélkül. Az ütvefúró funkció használata az utóbbi fúróhegyeket azonnal károsítja. A különbségek ránézésre csak a szakemberek számára láthatók, ezért inkább a gyártók - a csomagoláson is feltüntetett - információira hagyatkozzunk.
A fúróhegyen kívül a szárrészre sem árt figyelnünk; ennek kialakításától függ, hogy milyen hatékonyan hordja ki a fúrási törmeléket a furatból. A neves gyártók speciális spirálmegoldásokat fejlesztettek ki (négyhornyú spirál, kettős spirál stb.) ami még hosszabb furatoknál is folyamatosan távolítja el a törmeléket.
A betonfúrókat gyártják a hagyományos tokmányhoz való hengeres befogórésszel, illetve SDS-plus, SDS-top, a nagyobb átmérőkhöz SDS-max szárrésszel is. A plus és top rendszerek kompatibilisek egymással, a max azonban nagyobb átmérőjének következtében nem.
A gyémánt fúrókoronák csak a speciális gyémántfúró gépekkel használhatók. Az egyértelműség kedvéért speciális szárrészüket nem is lehet befogni sem hagyományos tokmányba, sem a fúrókalapácsok gyorsbefogó tokmányába, bár ezek között is többféle van; menetes szárrésszel és gyorsbefogós megoldással is. Egyes változatok kizárólag nedves fúrásra alkalmasak, mert hűtést igényelnek, mások szárazon is használhatók.
Nagy átmérőjű furatokat azonban nem csak gyémánt-, hanem hagyományos, keményfém-lapkás, üreges fúrókoronával is készíthetünk betonba. Ezeknél szükségünk van a kalapácsfúró ütési energiájára, emiatt persze a fúrás lényegesen zajosabb, mint a gyémántfúrónál. Az üreges fúrókoronák a fúrókalapácsoknál rendszeres SDS szárrésszel foghatók be a fúrógépbe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ennyire férfias még egy fúró sem volt

A Milwaukee új „FUEL 2” vezeték nélküli fúró- és ütvefúró csavarozói helytállnak minden helyzetben, és feleslegessé teszik a nagy teljesítményű vezetékes fúrógépeket mind otthon, mind az...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...