Hónapról hónapra a kertben - február

2009-03-20 22:30:43 | Módosítva: 2009-03-20 22:31:24

Az egyre gyakrabban kisütő, és olykor-olykor már érezhető meleget is adó Nap jelzi: bár kertünkben még nem sok nyoma van a tavasznak, ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Akkor pedig beköszönt a tavasz, egyben a kertészeti szempontból leginkább munkaigényes időszak. Erre felkészülendő, nem árt, ha egyes munkafolyamatoknak már most nekilátunk, elkerülve a későbbi kapkodást.

Vethetők a korrai zöldségek, és kezdődhet a palántanevelés

Az ablakpárkányon elkezdhetünk előnevelni zöldségeket, egynyári virágok palántáit. A talajuk a kelésig legyen mindig nedves, ezt fóliatakarással érhetjük el. A legtöbb növény 20-24 °C-on napok alatt kikel. A kelést követően azonban csökkentsük a hőmérsékletet 5-7 °C-kal, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor a magoncok megnyurgulnak (a magas hőmérséklethez társuló viszonylag kevés fény miatt), és esetleg meg sem élik palántakorukat.
A zöldségeskertben szabadföldbe is el lehet kezdeni vetni a korai zöldségeket: a salátát, hónapos retket, sárgarépát.

Pótültetés hagymásoknál, valamint itt a metszések ideje

Amikor fagymentes a talaj, akkor még elültethetjük azokat a tavaszi virágzású virághagymákat, amelyekről eddig esetleg megfeledkeztünk. E késlekedésünk miatt ezek valamivel később virágoznak majd, mint amelyeket ősszel ültettünk el, de még így is gyönyörködhetünk a kora tavasszal ültetett nárciszok, jácintok, krókuszok virágaiban.
Évelő növényeink töveit a tavalyi maradványaitól megtisztíthatjuk, köréjük komposztot szórhatunk. Ha ősszel elmaradt, akkor a virágágyásaink talaját fellazíthatjuk, amikor az nem túl nedves, kevésbé tapad.
A nyáron virágzó díszcserjéket fagymentes időben kell metszenünk. Minden előző évi ágat vágjunk vissza nagyjából harmadára. A leggyengébb hajtásokat akár tőből távolítsuk el. Ha az ágak túl sűrűn állnak, versengés alakul ki közöttük fejlődésük és a virágzás rovására. Úgy alakítsuk a koronát, hogy a nap minden részét lehetőleg egyenletesen érje. A tavasszal virágzó cserjéket most semmiképp ne metsszük, mert akkor a már rajta levő virágrügyeket metsszük le. E fajokat majd csak elvirágzásukat követően metsszük.
A metszést 3 °C körüli, vagy ennél melegebb, és mindenképp száraz időben végezzük. Ha ezt nem tartjuk be, akkor a metszfelületeken kórokozók tömege juthat be a növénybe, ami miatt jelentősen visszaeshet tavaszi fejlődésük. A szőlő metszésének optimális ideje rügyfakadás előtt két héttel van, ez is általában február végén időszerű.

A korai növényvédelem később megtérül

A barack és meggyfákon a monília nagy károkat tud okozni. Ezt mérséklendő, februárban több dolgot is tehetünk. Szedjük le a fán maradt, összeaszott gyümölcsmúmiákat, és semmisítsük meg. E fák - mivel tavaly már fertőzöttek voltak - idén nagyobb odafigyelést igényelnek, ugyanis ezt elmulasztva pár év alatt előbb leromlik, majd elpusztul a moníliával fertőzött fa.
A fertőzött vesszők ilyenkorra már szárazak, tehát e száraz vessző-, és ágvégeket metsszük vissza az egészséges rész alá legalább 20 centiméternyire, majd ezt befejezve ne feledkezzünk meg a fertőtlenítő hatású réz- és kén tartalmú bőséges lemosó permetezésről.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szigetelésválasztás

Amikor egy utólagos külső homlokzati hőszigetelő rendszer felszerelését tervezzük, érdemes aválasztás szempontjait alaposan átgondolni. Magyarországon igen sok cég, sokféle homlokzati rendszer...


Társasházak fűtéskorszerűsítése gyűjtőkémény átalakítással

Legtöbb társasházbangravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-berendezések füstgázának elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények).