Hónapról-hónapra a kertben - Április

2009-05-15 11:58:08 |

Áprilisban kertjeinkben beindul a nagyüzem: se szeri se száma a tennivalóknak. A zöldségeskertben elkezdődik a veteményezés időszaka, a gyümölcsösben megszaporodnak a szükséges növényvédelmi kezelések, és a díszkert sem hagyja munka nélkül gondozóját e tavaszi hónapban.

Indul a veteményezés

Mind a zöldségesben mind az egynyári virágágyásokba ebben a hónapban elvethetjük azokat a fajokat, amelyeket nem palántázással szokás a későbbiekben, a május eleji talaj menti fagyveszélyes időszak elteltével kiültetni. Egynyári virágok közül helyrevetéssel szaporítjuk többek között a mályvarózsát, a dísznapraforgót, a seprőfűt, a sarkantyúkát, a dísztököket, de a zöldségeskertben is szinte mindennek most van itt a vetésideje.
Amennyiben megbízható csírázóképességgel rendelkező magot vetünk (azaz még nem járt le a szavatossága), érdemes már a vetéskor figyelni arra, hogy ne túl sűrűn vessük, mert később csak bajunk lesz a ritkítással, ami ha elmarad, a termésátlagokban és a virágmennyiségben is meg fog látszódni. Főleg zöldségnövényekből vásárolhatunk magszalagokat, melyek gyakorlatilag egy talajban lebomló szalag, amire megfelelő távolságban vannak a magok felragasztgatva. Ennek nyitunk egy sort kapával, amibe egyszerűen belefektetjük a szalagot. Az ebből kikelő növények ideális távolságra lesznek majd anélkül, hogy nekünk szemenként kellett volna egymás mellé rakosgatnunk azokat. Praktikus találmány érdemes kipróbálni.

Az örökzöldek metszése

A fenyőfélék metszéséről ritkán hallani, ám egyes fajuknak ez jót tesz, mind várható élettartamuk megnövelésével, mind kompaktabb, szebb, tömöttebb korona kinevelése miatt. A hosszú tűs fenyők közül a feketefenyő idei hajtásait érdemes némileg válogatni. Ez hoz egy egyenesen felfelé törő, és 6-8 körben oldalirányra növő gyertyaszerű hajtást, melyen eleinte csak levélkezdemények vannak. Helyenként a középső egyenes hajtást érdemes eltávolítani, így tömöttebb, kevésbé terebélyes lesz a korona. Szokás e gyertyaszerű hajtásokat felére kurtítani is, így rövidebb lesz az évi hajtásnövekmény, ami szintén kompaktabb, tetszetősebb koronaformát eredményez.

A borókaféléknek a felfelé törő növekedési típusú változatainak külső kerületi hajtásaiból érdemes évről évre, akár csak 1-2 centiméternyit levágni. Ezt metszőollóval, sövényvágóval egyaránt elvégezhetjük. Ez a metszés látványban szinte semmit nem jelent, észre sem vevődik, ám ennek ellenére sűrűbb hajtásnövekedésre serkenti a növényt, ami amellett hogy tetszetősebb lesz ennek köszönhetően, jobban ellenáll majd a következő téli hónyomásnak. E növények ágait tél előtt amúgy is érdemes összekötni, mert a rájuk fagyó hó tömegétől könnyen kihajlanak. Ha ez elmaradt, akkor most áprilisban a csoportból kihajló ágakat is metsszük le.

Tennivalók a gyümölcsösben

Áprilisban főleg az almával kell foglalkoznunk, hiszen a tűzelhalás kórokozója ilyenkor komoly károkat tud okozni, az áprilisi időjárás kedvez a fejlődésének. Fő tünet, hogy a fiatal hajtások pásztorbotszerűen lehajlanak, majd elhalnak. Ezeket jó hosszú egészséges résszel együtt távolítsuk el, és égetéssel semmisítsük meg.
Ventúriás varasodás és lisztharmat ellen már a virágzás beindulása előtt védekezni kell, amire a réz, kaptán és mankoceb hatóanyagú kontaktszerek rendszeres használata javasolt.
A korai lisztharmat első tünete, hogy a rügyből kibújó hajtás a szokásosnál rövidebb ízközökkel rendelkezik, azaz sűrűbben vannak rajta a levelek, mint normális esetben. Ráadásul ezek a levelek deformáltak, keskenyek és kanalasok. Ha már így jönnek elő a hajtások, az a nem megfelelően, vagy rossz időpontban végzett lemosó permetezésekre is utal. A bajt alacsony hőmérsékleten ható készítményekkel orvosolhatjuk még ebben a stádiumban, ilyen a Karathane LC.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Különleges örökzöldek

Az örökzöldek – közülük is afenyők – a tél, és a karácsony jelképei. Kertjeinkben is gyakran ültetjük e növénycsoport tagjait, ám nem túl nagy fajtaválasztékban. Pedigtűlevelű örökzöldekből egész...


Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...