Kertvilágítás - fényszennyezés nélkül

Példa rossz területvilágításraAz udvar és a kert megvilágításával - a tájékozódást segítő fényeket leszámítva - az a célunk, hogy az esti kertkép hangulatát meghatározzuk. Ezzel azonban veszélyeztethetjük az éjszaka természetes hangulatát, a csillagos égbolt látványát. Egy kis odafigyeléssel, esetleg barkácsolással, a fényszennyezést minimálisra csökkenthetjük.

A fényszennyezés, mint környezeti ártalom kevésbé ismert fogalom, holott a mesterséges fények elterjedésével egyidős jelenség. Ha röviden akarjuk definiálni a fényszennyezést, annyit mondhatunk: Minden olyan mesterséges világítás, ami oda jut, ahol és amikor annak nincs funkciója, vagy lényegesen nagyobb mennyiségű, mint amit a kívánt cél igényelne, fényszennyezést okoz.
A jelenségkör nagyon összetett. Ide tartoznak a járművezetőt elvakító kápráztató fények, az ablakunkon bevilágító őrlámpa sugarai, ha azok a nyugalmunkat zavarják. Az elburjánzó fények sok esetben egyes élőlényeket is veszélyeztetnek, pl. az életterük visszaszorításával vagy éppen a vándorlásaik megzavarásával. Tájképi és kertképi szempontból a csillagok láthatóságának csökkenése is zavaró tényező, az éjszakai látványhoz hozzátartozik az égbolt természeteshez közeli látványa. Energiaéhes világunkban nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az elektromos hálózatokban továbbított energia 19%-át világításra használjuk, ennek megfelelően évi 1900 megatonna széndioxid kibocsátásért felelős a fényigényünk a Föld egészén.

Magyarország fényszennyezettsége. Kék: a csillagos égbolt megfelelően látható, zöld, sárga, narancs, vörös: növekvő fényszennyezésMit tehetünk saját házunk táján, hogy ne okozzunk fényszennyezést? A válasz viszonylag egyszerű, hiszen sok esetben elegendő az egyébként is létező szempontok szerint jó világítást kiépíteni, ami többnyire garantálja a csillagok szempontjából is helyes megoldást. Sajnos a feladat egyszerűsége ellenére többnyire rossz megoldásokat találunk kertjeinkben. A világítás rossz lehet, mert energia pazarló, zavaró káprázást okoz, erős kontrasztot hoz létre az egyenetlen megvilágítással, és sok esetben még esztétikailag is kifogásolható.
A témát érdemes a világítás célja szerint körbejárnunk. A lakóházak kültéri fényei szerepük szerint az alábbiak lehetnek: közlekedést segítő világítás, díszvilágítás és az értékeink védelmére szolgáló őrlámpák.
A hagyományosan elterjedt külső épületvilágítást sajnos főként a gömblámpák képviselik. Miért rossz ez a megoldás? A válasz egyszerű. Az ilyen lámpatestek - a fal irányát leszámítva - minden irányban világítanak. Ennek megfelelően a kibocsátott fényenergiának legfeljebb a fele hasznosul, a többi az égbolt felé távozik. Ha csak a kellő irányba világítunk, kapásból 50 százalék energiát takaríthatunk meg! A világítás komfortja szempontjából sem ideális a megoldás, hiszen a szemünkbe jutó fény jelentős részét maga a lámpatest látványa nyújtja. Ezzel ellentétben a megvilágított felületnek kellene elsődlegesen látszódnia, maga a lámpa - amennyire csak lehet - maradjon a háttérben.
Válasszunk tehát olyan lámpatestet, amellyel megoldható, hogy csak a járda és a szükséges felületek kapjanak fényt. Nem lesz könnyű dolgunk, mert a boltok választéka csak elvétve követi ezeket az elveket. Egy ügyes ezermester persze maga is segíthet megfelelő fényterelők elhelyezésével, amivel a fényszennyezés jelentősen csökkenthető.

A karbantartás hiánya tovább növeli a fényszennyezéstA díszvilágítás esetén is érvényes az, amit a tájékozódást segítő fényekről mondhatunk, sőt ebben az esetben még fokozottabban oda kell figyelnünk. El kell feledkeznünk arról az elképzelésről, hogy a több fény, az jobb vagy éppen szebb lenne! Az esti romantikához nem nappali megvilágításra van szükség! A díszvilágítás kifejezetten fényszennyező lehet, ha nem megfelelően tervezik és valósítják meg. Konkrét példákat is találhatunk, amikor környezetünk élővilágát veszélyeztetjük: kertes családi házak padlásterében vagy akár a fal nyitott hézagaiban előfordulhatnak denevérek. Életterük megvilágításával a denevéreket kiszoríthatjuk környezetünkből. Ma már adatok vannak arról, hogy egyes denevér populációk drasztikusan csökkentek az épületek külső megvilágítása miatt.

A családi házak legirracionálisabb világító eszközei a mozgásérzékelős fényvetők, őrlámpák. Széles körben elterjedt az a hiedelem, hogy ezek segítségével a bűnözés, a betörés veszélye csökkenthető. Az elv talán működne, de mit tapasztalunk helyette? A legtöbb esetben egy kutya vagy macska áthaladása is bekapcsolja a fényvetőt. Ennek megfelelően már nem is figyelünk oda ezekre a fényekre. Sőt, elvakít a fényvető, és a tőle pár méterre lévő árnyékos területen már semmit sem észlelünk. Ott a betörő nyugodtan "dolgozhat"... Mindez annak a következménye, hogy a fényvető kiképzése és beállítása nem követi azt az egyszerű feltételt, hogy oda világítson, ahol szükség van a fényre. A feladatnak tehát nem felel meg, és ezen kívül több problémát is okoz. Autót vezetve számos olyan fényvetőt láthatunk, amelyik a vezetésben is zavar. Teljesen értelmetlen, mégis találunk gépkocsibejárónál úgy elhelyezett fényvetőt, aminek kápráztató fényében nem biztos, hogy eltaláljuk a kapu nyílását.

Távoli város fényei az erdőbőlNemrég találkoztam olyan mozgásérzékelős fényvetővel, ami a lépcsőt hivatott megvilágítani, de éppen a legrosszabb pillanatban kapcsolódott be, hogy elvakítva a lépcső láthatatlanná váljon. E példa kapcsán csak azt mondhatjuk, hogy az ilyen jellegű fényszennyezés megszüntetéséhez nem kell rakéta tudósnak lennünk - egy dologgal kell tisztában lennünk: a fény egyenes vonalban terjed. Ha olyan lámpatestet helyeztek volna el, amiből egyenes vonalban csak a lépcső felületére jut fény, és nem az arra járó szemébe, máris a feladatnak megfelelő megoldást kapunk. Ehelyett marad az elesés, a fény jelentős része pedig az égbolt felé távozik.
Az egyik meglepő következmény az énekes madarak szükségtelen éjszakai dala. A madarak jelentős részénél az első hajnali fények váltják ki az éneklést. Megfigyelték, hogy a mozgásérzékelős lámpák bekapcsolása tévesen elindíthatja a madárdalt, egy éjszaka folyamán akár többször is. Ez viszont a madár szempontjából szomorú eredményhez vezethet: a pihenésben megakadályozva veszélyesen elgyengülhet.

A fényszennyezés miatt a népesség jelentős része már nem gyönyörködhet a Tejút látványában, kisebb területek maradtak csak, ahol a csillagos égbolt az eredeti pompájában ragyog. Kertjeink megvilágítása csak viszonylag kis járulék a fényszennyezés forrásaihoz, de mindenképpen érdemes odafigyelnünk. Ehhez nem kell sötétben botorkálnunk, hiszen a jól megvalósított világítással barátságossá tehetjük otthoni környezetünket, anélkül, hogy fényeinkkel szennyezzük környezetünket, zavarjuk szomszédainkat vagy éppen az állatvilágot.

További olvasnivalók: http://fenyszennyezes.csillagaszat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Kolláth Zoltán


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Világítástechnikai kisokos

Egy lakásvilágításnak a megtervezése és kivitelezés sok szempont alapján kell, hogy történjen. Nem csupán energia-takarékossági és lakberendezési szempontokat kell figyelembe venni, mert az otthon...


Energiatakarékossági tippek

Legyen szó akár otthonunk komfortjáról, akár háztartási gépekről vagy háztartási munkáról, akár szórakozásról, megkerülhetetlen téma az energiával való takarékoskodás. Ezt azonban tanulni kell,...