Automata kerti világítás

2009-09-13 16:28:57 | Módosítva: 2016-02-07 16:29:46

A kerti világítás dekorációs és biztonsági célokat is szolgálhat. A két terület más-más világítótestek használatát igényli, egyes esetekben nem is szükséges a hosszantartó fényesség.

Ahhoz, hogy kertünket este is használhassuk, szükség van külső világítótestekre, amelyek kellemes fényhatást biztosítanak. Így nem esünk el a kerti utakon, nyári estéken étkezhetünk a szabadban, beszélgethetünk, hangulatos összejöveteleket rendezhetünk, vagy egyszerűen élvezhetjük a kert új arcát, szépségét. Hogyan feleljünk meg a hangulati és funkcionális elvárásoknak? Mikor szolgál egyszerű gyakorlati célokat, és mikor hangulatteremtő vagy akár művészi a mesterséges fény?
Van, ahol az erős, de rövid idejű megvilágítás a fontos. Ilyen például a bejárat, a kertkapu, a lépcsők környéke, esetleg a garázsból a házba vezető út. Ezeken a helyeken alkalmazunk közvetlen, célirányos megvilágítást anélkül, hogy túlzásba esnénk, és szemet zavaróan, reflektorszerűen világítanánk ki az adott területet.

A díszvilágítási célra készült világítás nemcsak a jellegtelen, részleteket összemosó hatása miatt alkalmatlan ide, hanem a szembe világító éles fény kellemetlen, a látást rontó hatású lehet. Ha jó a megvilágítás, jól érezzük magunkat a közelében, nem vakít, és nincs kísérteties hatása sem. Az ilyen lámpákat érdemes mozgásérzékelővel összekapcsolni, hogy csak indokolt esetben, néhány percig világítsanak. A mozgásérzékelő megfelelő beállításával el lehet érni, hogy a lámpa ne gyulladjon fel az előtte elhaladó négylábú kedvenceink esti sétájának hatására, de ember közeledtére kapcsoljon be.
Azokon a helyeken, ahol szeretnénk esténként is tartózkodni, szintén érdemes fényforrást telepíteni. Ilyen lehet a kerti pihenő, a grillsütő vagy a terasz és környéke. A fény és árnyék játéka drámai hatások keltésére is kiváló. Egy-egy érdekes, szép részletet, fát, szobrot, kutat egyedi műalkotássá emelhetünk. Ilyenkor többnyire a talaj közelében elhelyezett reflektorokat használunk tompított fénnyel, de ezek a fényforrások semmiképpen sem világíthatnak az arra járó szemébe. Fontos megemlíteni, hogy jelen esetben nem a lámpák megjelenése az elsődleges szempont, hanem a fényhatás, amit azokkal elérhetünk.

Kerüljük a feltűnő lámpatípusokat, az egyszerű, a kert és a ház hangulatához illő a legmegfelelőbb. Általános világításhoz választhatunk beépített akkumulátorral ellátott szolárlámpákat is, amik automatikusan kapcsolnak be az éjszaka beálltával. Kedvező, ha kertünk kivilágított részét a házból is látjuk. Ez különösen télen szerencsés, amikor nem tartózkodunk sokat a kertben, a fények mégis kifelé vonzzák a tekintetünket, kiemelve a havas, zúzmarás alakzatok szépségét, egyben bekapcsolva kertünket mindennapjainkba. Célunk tehát nem az éjszakát nappallá változtatni, hanem a fények segítségével sötétedés után is életre kelteni, vonzóvá varázsolni kertünket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED-es él-világítások

Egyre divatosabbak az üvegből készült polcok, dísztárgyak, üveglap bútorok. Átlátszóságuk szépsége nem csak nappali fényben jut érvényre, az esti hangulatvilágítás további érdekes lehetőségeket...


Kerti világítás

Egy jól megtervezett kerti világítás biztonságérzetet és jó hangulatot áraszt. Csökkenti a betörők aktivitását, legfőbb feladata azonban a közlekedés feltételeinek javítása – mutatva az utat...