Hónapról-hónapra a kertben - Október

2009-11-14 22:07:19 |

Októberben a vegetációs időszak a végéhez ér, megkezdődik a lombhullás, a késői termények betakarítása és a felkészülés a teleltetésre. Az októberben elvégzett kerti munkák többségének a hasznát már csak jövő évben élvezhetjük.

Színeződő lombok

A lombhullató növények októberben már színes pompába öltöznek, hogy őszi díszüket megmutassák, még mielőtt lombjukat veszítik. A lomb színeződése egyben azt is jelzi, hogy az eddig levelekben tárolt tápanyag ilyenkor a jövő év levélkezdeményeibe vándorol, a rügyekbe, melyekből a következő tavasszal a lomb újra kifejlődik majd. A lombhullás folyamata egyrészt növényfajonként is változó, de időjárásfüggő is. Hosszú, enyhe ősz esetén a levelek fokozatosan hullnak csak le, aminek hátránya, hogy több menetben kell összegyűjtenünk azokat a fák és cserjék alól. A hirtelen beköszöntő egy-két fagyosabb éjszaka azonban egy adagban is a földre parancsolhatja a leveleket, amit így egyszerre összegyűjthetünk.
A lomb összegyűjtése több szempontból is fontos. Ha a füvet napokig, vagy még tovább lombszőnyeg borítja, az alatt befülled, kipusztul a fű. A fűféléknek a telelés egyébként is problémás, a hónyomástól is fagykárok keletkezhetnek a pázsiton, ezért a télire készülő fűfélék kondícióját ne rontsuk azzal, hogy a lehulló lombot hagyjuk napokig rajta állni.

A lomb összegyűjtése, komposztálása, vagy a területről lehordása növényvédelmi szempontból is lényeges. Nyár végére a kórokozók, kártevők felszaporodnak, és a lehulló levelek elhordásával ezek számát is megritkíthatjuk, ami a jövő évi növényvédelmi munkák csökkentésére ad némi lehetőséget. Persze csak akkor, ha a szomszédság is így tesz. Amennyiben elhanyagolt kertekkel van a portánk körülvéve, akkor ezek az apró praktikák csak szélmalomharcnak bizonyulhatnak.

Betakarítás, teleltetés

Az időjárástól függően az év utolsó fűvágását is októberben végezzük el. A helyes vágási magasság beállításától jelentősen függ a gyep telelésének a sikere. Ha túl alacsonyra vágjuk, akkor könnyebben szenvedhet fagykárt a gyep. Ha túl magasra hagyjuk, akkor a hótakaró fogja a földre fektetni, és az egymáson fekvő nedves fűszálak a tavaszi felmelegedéskor rothadásnak indulhatnak. A gyepünket alkotó fűféléktől függően az októberi utolsó nyíráskor úgy állítsuk be a gép vágási magasságát, hogy a csomósodási pontok felett minél magasabbra vágjuk a szálakat, de ne annyira magasra, hogy a földhöz nyomva azok sok rétegben feküdjön egymásra. Általában az 5-6 centiméteres magasság az ideális.

Sok kedvelt díszcserje van hazánkban, amelyek kiültetést követően egy-két évig fagyérzékenyek, később megerősödve már biztonsággal tűrik teleinket. Ilyen a selyemakác, a füge, a gránátalma és még sorolhatnánk. Ezek ágait célszerű összekötni, papírral betekerni, végül textillel, kenderzsákkal becsavarni. Fóliás borítást semmiképp ne használjunk, mert az nem szellőzik, és a bent lecsapódó pára indította folyamatok, valamint a műanyag fólia alatti nagy hőingadozás nagyobb kárt okozhat, mint hasznot. Egy-egy napsütéses téli napon fölszökhet a fólia alatt a hőmérséklet, és a növény tavaszt érezve megindítja nedvkeringését, ami elfagyáshoz vezet, ha ismét mínuszok jönnek. Tehát a fóliát kerüljük.
A hónap végéig a téli tárolásra szánt késői zöldségeket is érdemes betakarítani, és tárolni. Ilyen a sárgarépa vagy a fejes káposzta, sütőtök. Tárolásra csak a teljesen ép, kártevő és kórokozómentes példányok alkalmasak. A sérülteken megtelepedő tárolási kórokozók napok alatt teljesen tönkretehetik a teljes tárolt állományt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betakarítási tippek

A kezdődő ősz a betakarítás ideje is. A nyár folyamán mindig termett a kertben friss zöldség, gyümölcs ám az ősszel begyűjtött terményekről úgy kell gondoskodnunk, hogy azok minél tovább...


Ezermester 2013. októberi lapszáma

Az Ezermester 2013. októberi lapszáma megvásárolható az újságárusoknál, postahivatalokban, benzinkutakon és hipermarketekben valamint előfizethető honlapunkon vagy megrendelhető elektronikus...