Változások a társasházi törvényben

2010-04-04 14:12:38 |

Magyarországon - főleg Budapesten és a nagyvárosokban - sok társasházi lakás van. Az új társasházi törvény értelmében könnyebb fellépni a közös költséget nem fizető lakókkal és a közös képviselőkkel szemben, továbbá az extra kiadásokkal kapcsolatos szabályok is változtak. A társasházak panaszainak felügyeleti szerve az ügyészség a lett.

Nem fizető lakók

Hat havi elmaradt a közös költség tartozás esetén (nem kell, hogy folyamatos hat hónap legyen), bírósági eljárás indítható a nem fizető lakó ellen. Fontos változás, hogy a felszólítások át nem vételével nem lehet ezentúl megúszni a bírósági eljárást, az új törvény szerint ugyanis kétszeri sikertelen kézbesítése után is jogi útra terelhető a nem fizető lakók ügye. Az eljárás végrehajtással is zárulhat, aminek következtében a lakóközösségnek lesz egy végrehajtható döntés a birtokában.
Az új jogszabály szerint a bíróság a kézbesítési vélelmet is elfogadja, a jogerős végzés után pedig bírósági végrehajtó is felléphet a nem fizető lakossal szemben. Egy végrehajtónak pedig sokkal több jogi lehetősége van, mint a lakóknak vagy a közös képviselőnek. Megtudhatja a lakcímét, a munkahelyét, más ingatlanait, és az adóhatóság segítségét is kérheti. Az új törvénnyel tehát a társasházak hamarabb a pénzükhöz jutnak.

Fellépés a közös képviselővel szemben

Ha a közös képviselő pl. nem számol el a ház pénzével, nem hív össze közgyűlést vagy nem végzi el a rábízott feladatokat stb., az új törvény értelmében ezentúl egyetlen lakó is az ügyészséghez fordulhat. Eddig csak a közgyűlésnek, vagyis a lakóközösségnek együtt voltak eszközei, pl. leváltás. Az új törvény értelmében akár egyetlen lakó is felléphet a közös képviselővel szemben, ha visszaéléseket tapasztal, az ügyésznek pedig mindent meg kell tennie a törvényesség helyreállítására. Felszólíthatja a közös képviselőt, összehívathatja a közgyűlést, bírósághoz fordulhat, vagy ha mindez kevés, akár felügyeleti biztost is kijelölhet.

Extra kiadások

Ezentúl a "rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások"-hoz a tulajdonostársak egyhangú szavazata szükséges, az eddigi 4/5-del szemben. Ennek hátrány is lehet, mert igen ritka az egyhangú döntés, azonban megakadályozható extrabefizetések (több százezres vagy milliós) megszavazása a szegényebb és így kisebb tulajdoni-, illetve szavazati hányaddal rendelkezők kárára.

Egyéb újdonságok

  • A lakó "műszaki ok vagy rendkívüli esemény" esetén köteles beengedni a lakásba a közös képviselőt vagy annak meghatalmazottját.
  • Nagyobb házak (50 albetét vagy 10 milliós forint forgalom felett) esetében kötelező mérlegképes könyvelő szakmai tudását igénybe venni a lakókból alakult számvizsgáló bizottságnak.
  • Személyi nyilvántartás is fontos új szabály, a közös képviselőnél be kell jelenteni a tulajdonos-változást (ha máshol lakik, a bérlő vagy használó), nevét, ill. a lakásban lakók számát, ha valamelyik közüzemi díjat a lakók száma szerint kell fizetni. A törvény azt is szabályozza, hogy a személyi nyilvántartásba ki nézhet bele.
  • Házirendet kell készíteni, pl. az építési vagy zajos szerelési munkák és egyéb tevékenységek időbeli korlátozása, a közös udvar használata, állattartás stb. szabályozására. A házirend előírásai nem lehetnek ellentétesek más jogszabályi előírásokkal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásfelújítási pályázatok

2008. február 1-jén indult az Új Magyarország Lakásfelújítási Program az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által kiírt három pályázattal. Ezek beadási határideje 2008. szeptember...


Elektromos kazán

Ha valakinek jelenleg vizes fűtése van és kazáncserén gondolkodik, akkor jó alternatív megoldás lehet az elektromos fali kazán is. Ha egy gázkazánt cserélni kell, akkor 90% esély van arra, hogy...