Alig van különbség a megszokott eljárástól

Gipszkarton tapétázása

2010-04-04 14:20:37 | Módosítva: 2010-04-07 15:09:17

A gipszkartonból készült falak ma már megszokottak a legtöbb épületben. Átalakításoknál népszerűek az ilyen gyorsan kialakított válaszfalak, és az új épületekben is egyre több helyen e technológiával készülnek a szárazvakolatként alkalmazott falazat burkolatok. Felületük bevonására a falfestésen kívül természetesen tapéta is alkalmas, ám a felület előkészítésére ez esetben kissé több figyelmet kell fordítani.

Feltételezve azt, hogy a falburkolatot adó lapok szakszerűen lettek a vázra erősítve, a toldások közötti hézagokat is megfelelő módon töltötték ki és hézagerősítő csíkokkal fedték le, ezek besimítása alapvetően meghatározza az alap felület síkságát. Ez a réteg elfedi a felerősítő csavarok fejeit, és a laptoldások helyét már csak a besimított illesztési helyek gipsz rétege jelzi. A felületeket száradás után még szintbe kell csiszolni, hogy felszínük teljesen síkká váljon.

Az ideálisan sík gipszkarton felületeken hibátlan lesz a tapétaburkolat is Kellő portalanítás után akár már festhető vagy tapétázható is a fal, ám ez utóbbi esetben már most ajánlatos arra is gondolni, hogy a tapétát ugyan könnyű felragasztani, ám annak leszedése korántsem ilyen egyszerű dolog. Ha ugyanis később a tapétát le kell szedni a gipszkartonról, az feláztatását követően helyenként akár a kartonfedés felső rétegét is letépheti. Ezt a gipszkarton felületének mélyalapozóval történő kezelésével lehet megelőzni. Az alapozó szer megszilárdítja a fedőkarton felső részét, és jelentősen csökkenti a nedvszívó képességét. Ez a tapétaragasztó tapadása szempontjából is előnyös, később pedig a tapéta eltávolításakor könnyebben és a fedőkarton sérülése nélkül fejthető le a kartonozott felületekről.
Az igényesebben kivitelezett kartonozott falak felületét ajánlatos a teljes felületükön besimítani. Így teljesen fehér felület jön létre, amelynek átcsiszolását követően ideálisan sík és egységes színtónusú falfelület lesz az eredménye. Ez a festett bevonatok esetében is előnyös, mivel akár egy rétegben felhordott, nagy fedőképességű falfestékkel is foltmentes és homogén bevonat alakítható ki.

Az ajtókeretek szélén túlnyúló tapétaszélt pontosan illesztve kell leszabni Tapétázásnál a teljesen besimított és simára csiszolt gipszkarton felületeknek csupán annyi az előnye, hogy a besimított részeket még erős surlófényben sem lehet észrevenni, és így az igényesebb, selymesen fénylő tapéták alapjaként is kiváló alapként szolgál. Az ilyen felületeket azonban mindenképen mélyalapozóval kell kezelni, hogy a teljes felület nedvszívó képessége ideális legyen a legkülönfélébb tapéták alá, és azok leszedése is problémamentesen megoldható legyen. A besimított rétegre csak 24 óra elteltével lehet a mélyalapozót felkenni. A mélyalapozott felületre pedig ugyancsak egy nap múlva lehet a tapéta felragasztását megkezdeni.
Maga a tapétázás folyamata és technológiája semmiben nem tér el a megszokottaktól. Ragasztóként mindenkor a tapétához ajánlott minőségűt kell használni, hogy elkerülhetők legyenek az ilyenkor előforduló hibák: szélfelválások hólyagosodások, gyűrődések stb. Ha tehát a gipszkarton felületek mélyalapozóval kezeltek, és a tapéta gyártója által megadott instrukciók is betartattak, akkor a tapétázott felületek tartósak és szépek lesznek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Gipszkarton profiltípusok

A gipszkarton falak és mennyezetek, álmennyezetek építéséhez vázszerkezet, keretszerkezet kell, amit lehet fából vagy horganyzott acél profilokból építeni. A gipszkarton profilok segítségével...