Szempontok a készülékek kiválasztásához

Faapríték és pellet tüzelés

2010-06-23 14:28:42 |

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a berendezések szakszerű telepítéséhez szükségesek a szakági tervezők (építész, villamos, épületgépész) közreműködése, nagyobb készülékek esetén statikus, környezetvédő tervező is. A tervező meghatározza a beépítendő fűtőteljesítményt és tüzelési módot.

Tüzelőanyag kiválasztása

Az egyes tüzelőanyagoknak más-más előnye és hátránya van, ezért minden esetet „egyedileg” kell megvizsgálni. Fa alapú tüzelőanyagokkal megfelelő szabályozással, automatikus üzemmel magas-, éves szinten 93% fölötti tüzeléstechnikai hatásfok érhető el! ~2kg pellet 1m3 földgáznak felel meg. A jelenlegi földgáz árához viszonyítva pellettel kb. 60%, faaprítékkal kb 30%-ba kerül ugyanannyi hőenergia előállítása! Számos forrásból beszerezhető a tüzelőanyag, még nagyobb teljesítmény esetén sincs rendelkezésre állási díj.

Mire ügyeljünk a tervezés során?

  • Nagyobb hely szükséges, mint gázkazánok esetén
  • Káros az alacsony visszatérő hőmérséklet, ezért annak megemeléséről gondoskodni kell
  • Puffertároló beépítése a rendszer hatásfokát és élettartalmát növeli
  • A korszerű készülékek zárt rendszerre köthetőek, ezekhez megfelelő biztonsági berendezések szükségesek
  • A készülékek égési levegő utánpótlásáról gondoskodni kell
  • A készülékek hagyományos vegyestüzeléshez alkalmazható kéményekbe köthetőek, a kémény méretezése az épületgépész tervező feladata!

Nagyobb teljesítményű készülékek telepítése bejelentési kötelezettséggel jár.
Alkalmazható családi házaktól a társasházakig, ipari létesítményeken át a távhőszolgáltatásig. Számos pályázati lehetőség érhető el megújuló energiaforrások alkalmazására.
Bátran ajánlom tehát e korszerű és környezetbarát, gazdaságosan üzemeltethető berendezések alkalmazását. A készülékek kiválasztásnál a korszerű és automatikus berendezéseket válasszuk, hiszen ezekkel érhet el jelentős megtakarítást a készülék üzemeltetője.

Páger Szabolcs
épületgépész mérnök
Herz Armatúra Hungária Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pelletkazán választása

Bár a hazai háztartások döntő többsége a gázfűtésre van ráállva, a gáz világpiaci ellátásának bizonytalansága és ingadozó ára miatt sokat foglalkozunk az alternatív fűtési energiákkal is. Ilyen...


Fűts okosan

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a...