Paneles falburkolat

A burkolóléceket méretre kell szabni Manapság szinte mindenki a gyors megoldásokat kedveli. Ha például egy helyiség falburkolatának részbeni felújítását a funkciójának a megváltozása motiválja, ez könnyen megoldható. Persze az is lényeges, hogy milyen a fal állapota,
mi van rajta, magyarán mondva: mit akarunk elfedni az új burkolattal. Esetünkben egy konyha dolgozószobává alakulását kellett megoldani, amelynek oldalfalán a munkapult magasságában csempeburkolat „díszítette” a falat. Ennek leverésétől hideglelést kapott a tulajdonos, mindenképpen szerette volna elkerülni. Ezért olyan megoldásra esett a választása, amelynél a dekoratív hatás mellett a csempékhez sem kellett nyúlni. Ezt a lehetőséget a lambériázás biztosította.

A lapanyagként nem a hagyományos fenyőlambériát választotta, mivel ez – felületének csiszolása és lakkozása miatt – túl munkaigényesnek találtatott. Helyette a korszerűbb, fóliázott lapburkolatok közül választotta a legelőnyösebb árút. Ez hazai gyártású, s csupán 900 Ft-ba kerül m2-e. A 8 mm vastag, 14,5 cm széles és 275 cm hosszú, csaphornyos kialakítású fóliázott burkolólapokból már gyorsan ki lehetett alakítani az egyöntetű, s emellett tagolt felületű új falburkolatot.
Az övlécekhez tetolécek is megfelelnekEhhez természetesen bizonyos előkészületekre volt szükség. Először is a mosogató csőkiállásainak lezárását a csempe szintjébe kellet hozni. A lefolyócsövet műanyagdugóval zárták le, a vízcsőre pedig ugyancsak záró dugó került. Következő lépés az övlécek vastagságának meghatározása volt. Ezt a csőkiállások magassága, illetve a csempeburkolat falsíkból kiálló felszíne határozta meg. A csőkiállások voltak magasabbak, így övlécekként alul 30x50, felül 20x50 mm-es tetőlécekre esett a választás. A fal ugyanis a függőónos ellenőrzés alapján így lett kellően függőleges.
Az övlécek műanyag tiplikbe hajtott facsavarokkal alig egy negyed óra alatt a helyükre kerülte, s következhetett a panelelemek felerősítése. Mivel nem teljes magasságukban kerültek a falra, előbb több darabot összefogva rezgő fűrésszel megfelelő hosszúságúra darabolták a burkoláshoz szükséges mennyiséget. Alul a padló és a burkolólapok éle között 5-8 mm rést célszerű hagyni, hogy a padló esetleges egyenetlenségei felerősítéskor ne okozzanak felül szintbeli különbségeket.
A burkolás az egyik sarokból kiindulva, a csapos részének levágott élével az övléchez illesztve, s a széléhez közel egy-egy facsavarral rögzítve kezdődött. Az elemet balról egy-egy kapoccsal is rögzíti, majd következhetett a következő burkolólap csapjának a horonyba ütése. Így haladva az ablak felöli részen csak az utolsó elemet kellett hosszában a szükséges szélességűre szabni, s facsavarral az övlécekhez csavarozva rögzíteni.
A sarokból kiindulva folytatható a burkolásA hosszabb oldali burkolat első elemének csapját ugyancsak célszerű levágni, és az elem ugyancsak facsavarral rögzíthető az övlécekhez. A következő elemeket a kapoccsal lefogott elem hornyába ütve, vízmértékkel függőlegesbe, felül pedig vízszintbe állítva, egymás után, tempósan haladva rögzíthetjük a falra, illetve az övlécekre. A saroknál természetesen beszabott szélességű darabra volt szükség, majd az új falrészen a levágott csapú darabbal folytatódott a burkolás. A befejező műveletekben a felső takaró párkányzatot a felső övléc élére, alul pedig a padló síkjához illesztve, a burkolóelemekre csavaroztuk. A belső sarkok fazonos, és színazonos takarólécekkel, a burkolat szélén tátongó rések pedig megfelelő szélességű külső sarokidomok felragasztásával tüntethetők el. A párkány fóliázott MDF szegélyidomainak leszabott végei felvasalható élfóliával fedhetők le.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: falburkolat, burkolat, panel

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

pellagia avatarja

pellagia         kérdés:hol kaphatok,panel falburkoló anyagot?

Tisztelettel megkérlek benneteket,hol kapahatok falburkoló panelt 275/15,5/8.méretben,egész világos szinben(köris)10-12m2-re lenne szükségem,az említett 900.frt-os/m2-es árban,én Bp.XVIII.ker lakos vagyok,kérem a forgalmazót sziveskedjen felvenni velem a kapcsolatott,mert más szinűre is szükségem lesz,de még nem mértem fel a helyiség méretét.Előre is köszönöm a vállaszt,Kántor József.

pellagia avatarja

pellagia         kérdés:hol kaphatok,panel falburkoló anyagot?

Tisztelettel megkérlek benneteket,hol kapahatok falburkoló panelt 275/15,5/8.méretben,egész világos szinben(köris)10-12m2-re lenne szükségem,az említett 900.frt-os/m2-es árban,én Bp.XVIII.ker lakos vagyok,kérem a forgalmazót sziveskedjen felvenni velem a kapcsolatott,mert más szinűre is szükségem lesz,de még nem mértem fel a helyiség méretét.Előre is köszönöm a vállaszt,Kántor József.

Sokoldalú bambusz

Az üreges szerkezetű, kissúlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos...


Belső hőszigetelés

Magyarországon él egy előítélet a belső hőszigeteléssel szemben, ami elsősorban abból fakad, hogy korábban valóban nem lehetett erre alkalmas anyagokhoz hozzájutni. Ma már nagyon sokan élhetnének...