• kobe 9 elite
 • Jordan Shoes jordan 6 retro
  Paneles falburkolat - Ezermester 2006/4
   
  Belépés
   avatarja
  2014. szeptember 22., Hétfő - Móric
  Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

  Az értékeléshez jelentkezz be!


  Ezermester » 2006 » április » Építés, felújítás

  Paneles falburkolat

  iwiw logotwitter logo
  ||

  A burkolóléceket méretre kell szabni Manapság szinte mindenki a gyors megoldásokat kedveli. Ha például egy helyiség falburkolatának részbeni felújítását a funkciójának a megváltozása motiválja, ez könnyen megoldható. Persze az is lényeges, hogy milyen a fal állapota,
  mi van rajta, magyarán mondva: mit akarunk elfedni az új burkolattal. Esetünkben egy konyha dolgozószobává alakulását kellett megoldani, amelynek oldalfalán a munkapult magasságában csempeburkolat „díszítette” a falat. Ennek leverésétől hideglelést kapott a tulajdonos, mindenképpen szerette volna elkerülni. Ezért olyan megoldásra esett a választása, amelynél a dekoratív hatás mellett a csempékhez sem kellett nyúlni. Ezt a lehetőséget a lambériázás biztosította.

  A lapanyagként nem a hagyományos fenyőlambériát választotta, mivel ez – felületének csiszolása és lakkozása miatt – túl munkaigényesnek találtatott. Helyette a korszerűbb, fóliázott lapburkolatok közül választotta a legelőnyösebb árút. Ez hazai gyártású, s csupán 900 Ft-ba kerül m2-e. A 8 mm vastag, 14,5 cm széles és 275 cm hosszú, csaphornyos kialakítású fóliázott burkolólapokból már gyorsan ki lehetett alakítani az egyöntetű, s emellett tagolt felületű új falburkolatot.
  Az övlécekhez tetolécek is megfelelnekEhhez természetesen bizonyos előkészületekre volt szükség. Először is a mosogató csőkiállásainak lezárását a csempe szintjébe kellet hozni. A lefolyócsövet műanyagdugóval zárták le, a vízcsőre pedig ugyancsak záró dugó került. Következő lépés az övlécek vastagságának meghatározása volt. Ezt a csőkiállások magassága, illetve a csempeburkolat falsíkból kiálló felszíne határozta meg. A csőkiállások voltak magasabbak, így övlécekként alul 30x50, felül 20x50 mm-es tetőlécekre esett a választás. A fal ugyanis a függőónos ellenőrzés alapján így lett kellően függőleges.
  Az övlécek műanyag tiplikbe hajtott facsavarokkal alig egy negyed óra alatt a helyükre kerülte, s következhetett a panelelemek felerősítése. Mivel nem teljes magasságukban kerültek a falra, előbb több darabot összefogva rezgő fűrésszel megfelelő hosszúságúra darabolták a burkoláshoz szükséges mennyiséget. Alul a padló és a burkolólapok éle között 5-8 mm rést célszerű hagyni, hogy a padló esetleges egyenetlenségei felerősítéskor ne okozzanak felül szintbeli különbségeket.
  A burkolás az egyik sarokból kiindulva, a csapos részének levágott élével az övléchez illesztve, s a széléhez közel egy-egy facsavarral rögzítve kezdődött. Az elemet balról egy-egy kapoccsal is rögzíti, majd következhetett a következő burkolólap csapjának a horonyba ütése. Így haladva az ablak felöli részen csak az utolsó elemet kellett hosszában a szükséges szélességűre szabni, s facsavarral az övlécekhez csavarozva rögzíteni.
  A sarokból kiindulva folytatható a burkolásA hosszabb oldali burkolat első elemének csapját ugyancsak célszerű levágni, és az elem ugyancsak facsavarral rögzíthető az övlécekhez. A következő elemeket a kapoccsal lefogott elem hornyába ütve, vízmértékkel függőlegesbe, felül pedig vízszintbe állítva, egymás után, tempósan haladva rögzíthetjük a falra, illetve az övlécekre. A saroknál természetesen beszabott szélességű darabra volt szükség, majd az új falrészen a levágott csapú darabbal folytatódott a burkolás. A befejező műveletekben a felső takaró párkányzatot a felső övléc élére, alul pedig a padló síkjához illesztve, a burkolóelemekre csavaroztuk. A belső sarkok fazonos, és színazonos takarólécekkel, a burkolat szélén tátongó rések pedig megfelelő szélességű külső sarokidomok felragasztásával tüntethetők el. A párkány fóliázott MDF szegélyidomainak leszabott végei felvasalható élfóliával fedhetők le.

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

  Címkék:  falburkolat, burkolat, panel


  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

  pellagia avatarja pellagia     2010-01-28 13:36:50     kérdés:hol kaphatok,panel falburkoló anyagot?

  Tisztelettel megkérlek benneteket,hol kapahatok falburkoló panelt 275/15,5/8.méretben,egész világos szinben(köris)10-12m2-re lenne szükségem,az említett 900.frt-os/m2-es árban,én Bp.XVIII.ker lakos vagyok,kérem a forgalmazót sziveskedjen felvenni velem a kapcsolatott,mert más szinűre is szükségem lesz,de még nem mértem fel a helyiség méretét.Előre is köszönöm a vállaszt,Kántor József.

  pellagia avatarja pellagia     2010-01-28 13:12:55     kérdés:hol kaphatok,panel falburkoló anyagot?

  Tisztelettel megkérlek benneteket,hol kapahatok falburkoló panelt 275/15,5/8.méretben,egész világos szinben(köris)10-12m2-re lenne szükségem,az említett 900.frt-os/m2-es árban,én Bp.XVIII.ker lakos vagyok,kérem a forgalmazót sziveskedjen felvenni velem a kapcsolatott,mert más szinűre is szükségem lesz,de még nem mértem fel a helyiség méretét.Előre is köszönöm a vállaszt,Kántor József.

  Válasszunk-e PVC burkolatot?

  Természetes kőburkolatok

  Válasszunk-e PVC burkolatot? Természetes kőburkolatok

  A műanyag, illetve PVC burkolat melegpadló, de más besorolás szerint a félkemény burkolatok közé tartozik. Nagyon sokoldalú anyag. Lakossági és ipari fajtái egyaránt elterjedtek, bár Magyarországon...

  Egyre többen fedezik fel újra a természetes kövek építészeti alkalmazásában rejlő esztétikai szépséget. Köszönhető ez az ilyen burkolóanyagok egyre szélesebb választékának és lerakásuk tartósságát...

  Kapcsolódó cikkek
  Kapcsolódó fórum témák