Parafa falburkolatok

A parafa falburkoló lapok és tekercsek univerzálisan használhatók a lakberendezésben és a belsőépítészetben.A parafa falburkolatok nemcsak szépek, hanem pára- és nedvességtaszító tulajdonságúak, természetes gyantatartalmuknak köszönhetően ellenállnak a penészgombák károsító hatásának, fékezik a baktériumok szaporodását, és nem tűrik meg pórusaikban a gyakran allergiát okozó poratkákat. A parafa kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságai, valamint az, hogy a nehezen éghető anyagok közé tartozik, az egész világon egyre kedveltebbé teszi a belsőépítészek, kivitelezők, felhasználók körében.

A falburkoló anyagok hordozó rétege agglomerált parafatömörítvény, erre préselik rá a vékonyra szerelt fedőréteget. Ha a hordozólap felülete színezett, az a rápréselt laminátum résein áttűnik. Az így előállított burkolóanyag változatos, színes mintái további lehetőséget nyújtanak a belsőépítészeknek. A parafa burkolatok készülhetnek portaszító viaszolt felülettel, lakozva, illetve a faiparban használt festék- és pácanyagokkal színezhetők.
A falburkoló lapokat 600x300 mm-es méretben, hárommilliméteres vastagságban gyártják. Ragasztással rögzíthetők bármilyen sima, száraz, pormentes felületre. A falburkolat anyagsűrűsége 200 kg/m2. Hőszigetelése 0,047 Kcal/mhc, hangszigetelése 125 Hz-4000 Hz-ig terjedő frekvenciasávban átlagosan 17 dB(A), tehát számottevően tompítja a hangterjedést és csökkenti a rezonanciaszintet. Az M3-as tűzveszélyességi osztályba tartozik. Új alkalmazási lehetőségként megjelentek a 10 mm vastag kazettás burkolólapok is, amelyek felülete homogén. Sima textúrájú révén a bemaratott negatív rajzolatot hagyják érvényesülni a falon, illetve mennyezeten. Hang- és hőszigetelő hatásuk a vastagság növekedésével hatványozottan érvényesül.
A parafa falburkoló tekercs nyolc, illetve tíz méter hosszú, 50 centiméter széles. Vastagsága két milliméter, fizikai tulajdonságai a rétegvastagsággal arányosan változnak. Az anyag felületének teljes mintázatát a tömbpréselés utáni szeletelés adja, külön díszítő laminátumot nem hordoz. Ezért ennek az erezetei általában sűrűbbek és apróbbak a lapokénál, természetes színben szállítják őket. Felületük kiválóan reagál minden faiparban használatos festékre és pácanyagra. Rugalmasságának és hajlíthatóságának köszönhetően nem csak ívelt fal- és mennyezetfelületek, hanem bútorok bevonására, illetve intarziaszerű díszítésre is alkalmas.
Előfordulhat, hogy a parafa kiváló fizikai tulajdonságaira szükség van, de maga a parafa mint díszítőelem nem használható. A natúr agglomerált, erősen tömörített, teljesen sima, 1-15 mm vastagságú parafalapok a teljes felületükön való felragasztás után minden további előkészítés nélkül falfestékkel festhetők vagy tapétázhatók.
Valamennyi parafa burkolat rögzítéséhez az ismert kontakt-ragasztókat kell használni. A parafa tapétákat hagyományos tapéta alappapírra ragasztott, lézerrel szeletelt parafalaminátumból gyártják. Ennél is festhetik a hordozóanyagot, a tapétapapírt. Az alappapír színe a parafa likacsain áttűnik, így különleges színhatású, szabálytalan mintázatú felületeket eredményez.
A színek között a téglaszíntől a zöldön át az aranyig minden megtalálható, sajátos hangulatot adva a tereknek. Kizárólag a helyiség esztétikai értékének emelésére szolgálnak, mivel a tapétagyártáshoz felhasznált vékony parafaréteg már nem képes a hő- és hangszigetelésre. A parafa tapintása és mintázata, illetve anyagának egyedülálló tulajdonságai az igényes belső terekben különleges fizikai és hangulati atmoszférát nyújtanak. Aki parafaburkolatot használ, a minőséggel hosszú távon kötelezi el magát.

Németh Anna, Startcolor


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: parafa, falburkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sokoldalú bambusz

Az üreges szerkezetű, kissúlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos...


Falburkolatok új generációja

Az idén 20 éves újHÁZ Centrum a növekvő fogyasztói igények miatt évről évre bővíti termékeinek körét. A szaniterek és csempék mellett most a legújabb építészeti trendeknek megfelelő beton...