Alkalmi megoldások

Padlásfeljáró létrák

2010-08-30 22:09:43 | Módosítva: 2010-08-30 22:12:36

Amelyik családi házban a tetőteret még nem használták ki lakótérbővítésre, esetleg erre nem is alkalmas, azért a padlástérbe időnként mindenképpen fel kell jutni. Részint tetőjavításkor, másrészt - ha időleges rakodóhelyként használják - az ott tárolt holmik hozzáférése miatt. A külső létrák helyett ezt a célt többnyire a belső térbe nyíló padlásfeljáró létrákkal lehet biztosítani.

Minden típusuk utólag is beépíthető a beton- és a fafödémekbe egyaránt. Ezek az ötletes kialakítású, előre gyártott szerkezetek, alig eltérő méretűek és viszonylag könnyen beépíthetők. Fő előnyűk, hogy a belső térből biztosítják a padlástérbe való feljutást, mégpedig úgy, hogy használaton kívül a lakótérben nem, csak a födém felett igényelnek több, kevesebb helyet. A mennyezeten pedig csak egy azonos síkban elhelyezkedő ajtó jelzi a helyüket.
Lenyitásukhoz alul is szabad térre van szükségük, ezért fontos, hogy melyik gyártmány beépítése a legmegfelelőbb az adott helyiségben. A minimális belmagasságnak elvileg nincs alsó határa, a létraszárat fa létraszár esetében egy sablon segítségével kell levágni. A legkisebb használható belmagassághoz (kb. 220 cm) már lehet létrát beépíteni.

A fa padláslétrák általában három részesekA maximális belmagasság típusonként 280, 305 vagy 335 cm lehet.
A megfelelő belmagasság azért fontos, mert a leeresztett létra fokainak közel vízszintes helyzetbe kell kerülniük. Igaz, hogy ez keskeny szelvényű létrafokoknál nem túl lényeges szempont. A létrák dőlésszöge általában 20-40 fok között változik, a meredekebbeken nehezebb a feljutás. Ezt esetenként kapaszkodó korlát könnyíti meg.
A létra lenyitásához is megfelelő hely szükséges. Egyes gyártmányoknál a létra szárainak a lenyitásához és felcsukásához - pl. a csuklós nyitásúaknál - nagyobb hely szükséges, mint a lenyitott létra végének a letámasztásához. A létrára való fellépésre is legalább 60 cm-nyi szabad helyet kell biztosítani, amit különösen a kis alapterületű helyiségekben ajánlatos szem előtt tartani. Ez a távolság elégséges lehet ugyan a csuklós létraszár lenyitásához, ám szélsőséges esetben csak oldalt állva, kényelmetlenül lehet majd a műveletet elvégezni.

A teleszkópos létra összetolva kevés helyet igényel a padlástérbenMás szempontot is figyelembe kell venni a létra helyének a megválasztásakor. Mivel az egész létraszerkezetet a dobozkeret foglalja magába, ezért a méretének a födémgerendák távolságához kell igazodnia. A dobozt ugyanis mindig a gerendákhoz kell erősíteni. Ez pedig bizonyos mértékig behatárolja, hogy a helyiségbe hová lehet felszerelni a feljáró létrát. Ezt kissé módosítani lehet egy kiegészítő kerettel, amit viszont ugyancsak a gerendákhoz kell szilárdan erősíteni. Sőt az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a tetőtérbe jutó személynek még fel is kell egyenesednie, tehát a nyílás és a tető síkja között is egy átlagos ember magasságát megközelítő távolságnak kell lennie. Aléggé sok kritérium alapján lehet csak meghatározni a leendő padlásfeljáró létra helyét, és ehhez igazodva célszerű a megfelelő gyártmánytípust kiválasztani.

A két részből álló létraszerkezetek egymáson elcsúsztatva nyithatók és csukhatókA padlásfeljáró létrákat szerelésre készen lehet beszerezni, ám hogy melyik gyártó melyik típusa az adott körülmények között a legideálisabb, azt csak ezek összehasonlítása után célszerű eldönteni. A leggyakoribbak a több létratagból álló és csuklószerkezettel összekapcsolt padláslétrák, amelyeknél az egyes tagok egymásra csukhatók. A felső tagot általában karos szerkezet és a nyitást elősegítő rugós előfeszítés segíti. A létraszárak általában borovi fenyőfából készülnek. A magasabb minőségi szintet képviselő, drágább létrákra a fecskefark csapolás jellemző, a barkácsáruházakban kapható olcsóbb típusok esetében általában két csavarral van megoldva a rögzítés oldalanként, ami kevésbé tartós.
Léteznek fémből készült létraszárú padlásfeljárók is. Többségük háromrészes, a kisebbek két részesek, és egymásra csúsztatva nyithatók, majd a speciális csuklószerkezet a szárakat azonos szintbe hozza. Ez a három részes, ívesen kinyitható létrákra is igaz.

Könnyű mozgatni az egymásba csúszó teleszkópos szárú létrátA csúszásgátló felületű lépcsőfokok szélessége típustól függően 34 cm körüli, a szélesebbek 38cm-esek. Az ajtólapok mérete a dobozhoz illően 100-140 cm lehet. A lenyíló ajtólapok gyártótól és típustól függően "nem hőszigetelt" és "hőszigetelt" változatban kaphatók. A hőszigeteltnek mondott lépcsők között is jelentős különbségek vannak, előfordul, hogy a "hőszigetelés" csupán vastagabb ajtólapot jelent hőszigetelő anyag nélkül.
A falétrák általában 160 kg-os, a fém létraszárúak akár 200-250 kg terhelhetőségűek.
A padlásfeljárók másik csoportját az ún. ollós rendszerű fémlétrák alkotják. Ezek acélcsapos fémidomokból és csúszásgátló hornyolású lemez fokokból összeszerelt szerkezetek. Jellemzőjük, hogy a teherbírásuk 200-250 kg. Az ollós szerkezetű lépcsőknek nem nagyobb a helyigényük a padlástérben, ellenben lenyitáskor kisebb helyre van szükség, mint az összecsukható lépcsők esetében. A padlástérben az összetolható létraszárnak van nagyobb helyigénye, ugyanis az ajtólappal lenyíló létraszár rész fix, 100-140 cm hosszú, míg a feltolható rész 200-250 cm hosszú, ami csukott állapotban vízszintesen helyezkedik a padlástérben.

Az ollós szerkezet könnyen kezelhető, és jól járható. Az ollós létraszár magában is tűzálló, mivel fémből készül. A teljes szerkezet tűzállóságát azonban csukott állapotban a speciális ajtó biztosítja. Az EI2=30 perces tűzállósági értéket szokták általában megkövetelni. (A FAKRO-nál ezt az LWF típusú fa létraszárú és az LSF típusú ollós szerkezetű lépcső is tudja, az LST típusú ollós lépcső viszont nem felel meg ennek a kritériumnak.)

A nagyobb dőlésszög megkönnyíti a létrán való feljutástEgy újszerű létrával ellátott padlásfeljáró is feltűnt a piacon, mégpedig a nagy teherbírású alumínium csövekből összeállított teleszkóp létrás padlásfeljáró. Előnye, hogy nagyon könnyű a mozgatása, meglepően csekély a helyigénye és jó a teherbírása. Csupán 52x920, illetve 52x60 cm a nyílásméret igénye, és legfeljebb 293 cm belmagasság áthidalására alkalmasak.
A padlásfeljárók szerkezeti kialakítása viszonylag hasonló, a beépíthető tokméretük is a szabványosnak mondható gerendatávolságokhoz igazodó, ám beépítésükhöz ajánlatos szakember segítségét is igénybe venni. Biztonságos használatukhoz ugyanis a szakszerű beszerelés a garancia.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padlás, létra, lépcső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyerekszobai biztonság növelése

Sokszor hallani, hogy sok szülő túlfélti gyermekét, telerakja a gyerek környezetét biztonsági eszközökkel, így a gyereknek esélye sincs, hogy megtanuljon vigyázni magára. Ebben biztosan sok az...


Kovácsolt lépcsőkorlátok

Bár felfedezhetők közös vonások, mégis ahány ház, annyiféle megoldás jellemzi az épületekhez felvezető külső lépcsőket. Különbözőségüket még egyedibbé teszik a lépcsőkarokat oldalról szegélyező...