Szén-monoxid vészjelzők

2010-11-03 20:53:34 | Módosítva: 2010-11-03 21:01:02

Minden évben sokan meghalnak szén-monoxid mérgezés miatt, pedig ez elkerülhető lenne. Egy jól működő, és megfelelő helyre felszerelt szén-monoxid riasztó telepítésével még azelőtt tudomás szerezhetünk a szén-monoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket is okozna.

A szén-monoxid vészjelző csak akkor nyújt biztonságot, ha megfelelően került elhelyezésre. Ezért figyelembe kell venni, hogy a szén-monoxid bár felfelé száll, a levegővel elkeveredve nem mutat olyan rétegződést, mint például a földgáz. A szén-monoxid belélegezve okoz mérgezést, ezért elhelyezése légzési magasságban célszerű.

 • Ha a készüléket a falra rögzíti, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt.
 • Ha a készüléket a mennyezetre rögzítik, akkor az legyen legalább 30 cm-re minden egyes faltól. A vészjelzőt a potenciális szén-monoxid forrástól (kazán, kandalló) 1-3 méterre kell elhelyezni.
 • Ha a helyiségben válaszfal vagy más térelválasztó is található, akkor a vészjelzőt a potenciális szénmonoxid forrással azonos részben kell elhelyezni.
 • Ha a mennyezet lejt, akkor a készüléket a helyiség magasabb részében kell elhelyezni.
 • A hálószobában és más, a potenciális szén-monoxid forrástól távoli helyiségben elhelyezett vészjelzőt a helyiség azon részén kell felszerelni, ahol a helyiségben tartózkodók levegőt vesznek. Tehát hálószobában a vészjelzőt az ágy magasságában ajánlatos felszerelni.

Nem szabad szén-monoxid vészjelzőt felszerelni

 • Épületen kívül
 • Szekrénybe vagy az alá
 • Nedves vagy nyirkos helyre
 • Közvetlenül a mosogató vagy tűzhely fölé.
 • Ablak, ajtó közelébe vagy olyan helyre, ahol légáramlat, huzat az érzékelést befolyásolhatja (beszívó vagy elszívó ventillátor/légtechnikai nyílás közelébe)
 • Ahol a levegő áramlását valami, például függöny vagy bútor akadályozhatja
 • Ahol a por vagy egyéb szennyeződés összegyűlhet és elszennyezheti az érzékelőt, megakadályozva annak működését
 • Olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet -10°C alá süllyedhet, vagy 40°C fölé emelkedhet.
 • Oda, ahol az könnyen feldőlhet, megsérülhet vagy ahonnan vigyázatlanul eltávolíthatják.

Sokféle szén-monoxid vészjelző kapható manapság. Ezek alapvető felszereltsége az érzékelő szenzor, amely a szénmonoxid jelenlétét érzékeli, és veszély esetén riaszt. A 2001-ben bevezetett, Co vészjelzők tulajdonságaira és üzemeltetésére vonatkozó szabvány előírásainak csak az elektrokémiai szenzorral szerelt vészjelzők képesek megfelelni. Minden Európában forgalomba hozott készüléknek rendelkeznie kell CE bizonylattal, amellyel a készülék gyártója igazolja, hogy terméke megfelel minden vonatkozó európai előírásnak.

A korszerű szén-monoxid vészjelző működése azon alapszik, hogy egy, a szén-monoxidot elnyelni képes vegyi anyag a gáz elnyelt mennyiségétől függően megváltoztatja fizikai jellemzőit, amelyet elektronikusan mérve veszély esetén a készülék fény- és hangjelzéssel riaszt, esetleg ezeken felül elektromos kapcsolójelet is ad (például kazánt áramtalanít).
Mivel az emberi szervezetben a szén-monoxid halmozódva okoz mérgezést, a vészjelzőknek a halmozódás veszélyére kell figyelmeztetniük. Ez azt jelenti, hogy az emberi egészségre nem ártalmas CO-koncentráció esetén a készülék nem riaszthat. Az említett koncentráció esetén a vészjelzőnek csak akkor szabad riasztania, ha a szén-monoxid olyan sok ideig van a légtérben, hogy a halmozódás miatt mérgezés léphet fel. Minél nagyobb a CO koncentrációja, annál gyorsabban kell a készüléknek felhívni a figyelmet.

A Honeywell Analytics évente 1 millió lakossági CO-vészjelzőt értékesít. Minden egyes szén-monoxid érzékelő modult a gyárban kalibrálnak, és kétszer is letesztelnek valódi szén-monoxid gázzal.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo        

1.Márkás (pl: Honeywell) készülék, rendelkezik minősítő irattal és garanciával. A nagyon olcsó készülékek élből gyanúsak. Tüzeléstechnikai szakboltban érdemes keresni, nekik van tapasztalatuk a megbízhatóságról. Egy minőségi készüléknek is van élettartama, érdemes erre figyelni.
2. Szén-monoxid vészjelzőt.
3. Általában van tesztgomb rajta, annak megnyomásával. A pontos teszteléshez laboratóriumi körülmények kellenek.
4. A CE bizonylat a készülék Európai előírásoknak és szabványoknak megfelelését igazolja.
5. Szakboltban nem szoktak gagyit árulni, ezért ott nagy biztonsággal lehet megbízható készüléket venni.

szmt avatarja

szmt        

Köszi a cikket, pár dolgot helyre tett az elhelyezéssel kapcsolatban. Eddig azt hittem, minél magasabban van, annál jobb.

A kérdésem annyi lenne: honnan lehet megállapítani, hogy egy ilyen vészjelző megbízható? Ha bemegyek egy boltba, mit kell kérnem? Lehet valahogy ezeket egyszerűen tesztelni? Mi ez a CE bizonylat? Nem szeretném magam egy kínai vacakkal hamis illúziókba kergetni itthon...

Nyáron is sok a CO-mérgezés

A fűtési szezonon kívül sem telik el úgy egy nap, hogy ne következne be egy vagy több szén-monoxid-mérgezés. A meleg nyári időben ugyan nem fűtünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene...


Civakodó elszívók

Konyhai szagelszívó, központi elszívó, levegőztető rendszer, mobil klíma… Egy korszerű lakásban egyre több berendezés működik, melyek levegőt szívnak el a beltérből. De vajon milyen hatással...