Kőműves helyett asztalos

Csempe helyett RESOPAL

2011-06-16 00:17:46 | Módosítva: 2014-02-11 10:52:23

Aki már átélte, csak az tudja, mit jelent az otthonában egy fürdőszoba, konyha, WC vagy akár egyszerre mind a három helyiség felújítása és újracsempézése. A felújítás öröme csak az új csempe kiválasztásáig tart, ezután következik a hazaszállítás, a régi csempe leverése, az ezzel járó kosz és zaj, valamint a takarítások végtelen sora. Már ennyi tortúra is próbára tesz embert és szomszédot is, pedig még el sem kezdődött az új csempe felrakása.

Lehet a hosszú távú megoldás sokkal egyszerűbb és olcsóbb is. Erre ajánljuk a RESOPAL HPL 2 mm-es burkolólapot. A RESOPAL HPL lap kiváló műszaki tulajdonságai révén alkalmas arra, hogy segítségével pillanatok alatt újjávarázsoljuk régi csempézett felületeinket, de az újonnan épített vizes helyiségekben is alkalmazható, mivel közvetlenül felragasztható akár a vízálló gipszkartonra is. A dekoratív hatás érdekében 400-féle gyönyörű színből választhatunk (kőminták, faminták, fémminták, legújabb trendszínek), a bútorok felületével harmonizáló vagy akár megegyező színekben is. A rendkívül hosszú élettartamú felület tökéletesen vízálló, kopásálló és karcálló, könnyen tisztítható.

Hogyan is működik az egyszerű rendszer?

A RESOPAL HPL lappal történő burkoláshoz kétféle kiegészítő anyag áll rendelkezésre. A burkolólapoknak a hordozófelülethez történő ragasztásához az Artelit RB-20 kontaktragasztóra, valamint a Helmipur SH 100 tömítőanyagra van szükség. Használat előtt legalább 24 órán keresztül a burkolólapokat, a ragasztót és a tömítőanyagot szobahőmérsékleten kell tárolni.
A 2 mm vastagságú lapok felrakását a sarokban kezdjük, a padlónál és a mennyezetnél hagyjunk el 2-3 mm-t. Nagy méreteik miatt (3050x1320, ill. 3650x1320 mm) a táblákat csak néhány helyen kell illeszteni. Amennyiben mintás lapokkal szeretnénk burkolni, tervezzük meg előre a lapok illesztését.
A RESOPAL HPL lapokat keményfém-lapkás elektromos kézi körfűrésszel a helyszínen is megfelelő méretre tudjuk vágni, csak arra kell figyelmet fordítanunk, hogy vágáskor a színoldal legyen alul. Sarkos vágásnál a találkozási pontokat fúrjuk elő, és csak utána fűrészeljünk.

Ezután következhet az Artelit RB-20-as ragasztó felhordása, előbb a panel hátoldalára függőlegesen, úgy, hogy a felhordási sorok között 10 cm-es hézagokat hagyunk, míg a széleknél legalább 1 cm hézagot kell hagyni. Ezután ismételjük meg a ragasztófelhordást a burkolandó felületre is, de most vízszintes csíkokat húzzunk a ragasztóval, a már az előbb említett 10 cm-s hézagok hagyásával. Illesszük a burkolólapot a helyére, és erősen nyomjuk a falhoz. A végleges helyére nyomott lapot húzzuk vissza a faltól 10-15 cm-re, majd egy-két perc múlva nyomjuk vissza nagy erővel a felületre. A következő táblákat hasonló módon ragasszuk fel a meglévő mellé 1 mm hézagot hagyva. A ragasztás a teljes teherbírást 48 óra után éri el.
A tökéletes vízállóságot a táblák között valamint a szerelvényeknél HELMIPUR SH100-as tömítőanyag használatával tudjuk biztosítani, ami háromféle színben (fehér, fekete és szürke) áll rendelkezésre. A külső és belső sarkok zárásához, illesztésekhez használhatjuk a kereskedelemben többféle színben is beszerezhető műanyag-, fa- vagy fémprofilokat, amelyek szintén a fenti tömítőanyaggal ragaszthatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tapéta üvegre, csempére

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg...


WEDI építőlemez

Amikor a WEDI építőlemez a piacra került, a piac újradefiniálta a csempehordozó anyagokat. 30 év folyamatos fejlesztés eredményeképpen még mindig egy külön kategóriát jelent és a klasszikus,...