Biztonság, kényelem és elegancia

2011-12-04 13:42:12 | Módosítva: 2011-12-04 13:42:12

Hazánkban a sövények vágásához, ápolásához még nagyon sokan a hagyományos sövényvágó gépeket használják, pedig ezek valójában a derékmagasságig érő bokrok vágására valók, hiszen e fölé emelve, már kényelmetlen és nehéz is a tartásuk. A találékony magyar felhasznál segítségül létrát, sámlit, kisszéket, amiből hamar a sebészet, vagy jobbik esetben „csak” röntgenezés lesz.

A függőleges vágásoknál a határ a fejmagasság, hiszen e fölött az akár szúrós, vagy tüskés nyesedék pont a vágást végző személyre hull. Ennek tudatában felmerül a kérdés, hogy mégis miért ezt a gépet választják a vásárlók? Talán, mert ezt ismerik, vagy pár centivel hosszabb vágópengéért a testi épségüket is képesek kockáztatni?

Végre a hazai piacon is lehet kapni kiváló minőségű rövid, illetve hosszú-szárú, úgynevezett magassági sövényvágókat. Az elnevezés nem szerencsés, mert nem csak nagy magasságban használható. Ha jobban szemügyre vesszük egyik legfontosabb előnye, hogy mindkét markolata; így a működtetés során mindkét kezünk, a vágópenge és a motor közé kerül, ezáltal a súlyelosztása sokkal jobb, használata, manőverezhetősége jóval kényelmesebb. Ráadásul ezeknek a gépeknek alaptartozéka a vállheveder, amivel - ha jól állítjuk be - tehermentesíthetjük kezeinket, így azokat csak a gép irányítására kell használjuk, kevésbé fáradunk el, és feltehetőleg a sövényünk is szebb lesz.

A biztonságérzetünket nagyban növeli, hogy a vágópenge, a tengelynek köszönhetően, nem közvetlenül az első markolatnál kezdődik, hanem távolabb. A fokozatmentesen, szögben állítható vágófej által minden vágást, legyen az alsó, felső vagy oldalirányú, könnyen és biztonságosan tudunk végezni. A sövény magasságához igazodva, ha azt maximum fejmagasságig szeretnénk növeszteni, a rövid-szárú, ha viszont ennél magasabbra, a hosszú-szárú sövényvágót érdemes választani. Mindkettővel nagyon könnyen tudunk oldalvágást is végezni, és nem kell tartani attól, hogy kezünket, vagy testünket megkarcolhatja a növény, hiszen a vágófejet be tudjuk úgy állítani, hogy mi a kellő távolságban maradhassunk tőle. A föld közeli vágásokhoz sem kell lehajolnunk, mert a szár miatt nagyobb sugarú ívben tudunk vágni.

Ezeket a gépeket használhatjuk még nád, valamint erősen fás szárú bokrok talajmenti vágásához is, mert a vágófejet negatív szögben is állíthatjuk. A tesztelés során egy Hitachi CH55EPA-SM rövid-szárú és egy CH55EPA-S típusú hosszú-szárú gépet használtam és pár perc alatt beleszerettem mindkét gépbe. A motor a márkanévhez méltóan hibátlanul működött. Könnyen, egyszerűen indítható, a gázkar meghúzására rögtön reagáló, harapós, erős és megbízható lelket kölcsönöz a gépnek. A kovácsolási technológiával készült vágópengéknek nem jelentett akadályt még az ujjnyi vastagságú faág sem. Nem véletlenül ad a neves gyártó 3 év garanciát a szerszámgépeire. Mindenkinek javaslom, hogy ha sövényvágó gépet szeretne vásárolni, feltétlenül menjen be egy Hitachi márkakereskedésbe, és vegyen kezébe egy ilyen gépet. Biztosíthatok mindenkit, hogy két perc alatt megérti, miért is az a címe ennek a szakcikknek, hogy: Biztonság, kényelem és elegancia.

Kristóf Csaba
Termékmenedzser
Hitachi Power Tools Hungary Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Örökzöld sövények

A térhatárolási céllal ültetett sövények közül sokan részesítik előnyben az örökzöld növényekből kialakított zöld falakat, hiszen ezek lombhullató társaikkal ellentétben télen is zöldek, tömörek,...


Hitachi gyémántfúrók

Megszámolta valaha, hogy hány furatot kell készítenie egy átlagos méretű házban? Elég sokat! Fúrni kell a tartozékok rögzítéséhez és fúrni a gépészeti csővezetékeknek. Így gyakran előfordul, hogy a...