Itt a skandináv példa

Tömegkályha- és tömegtűzhely

2011-12-24 17:29:34 | Módosítva: 2011-12-26 22:52:12

Nálunk még újdonságnak számítanak, de a skandináv országokban gazdaságosságuk és hatékonyságuk miatt már rendkívül elterjedtek a tömegkályhák és a tömegtűzhelyek. A tömegkályha háromhéjú, másodlevegős, dán típusú másodégés-kamrás, hamuteres, fűtött ágyas, magas segédkéményes kályha. A kályhába melegvizet adó hőcserélőt is beépítenek.

Juhász János tömegkályha fejlesztő szakember nálunk is fantáziát lát az ilyen kályhák elterjesztésében, ezért tanfolyamot szervezett, hogy megismertesse a szakmával is ezt az innovatív fűtési- és melegvíz-előállítási módot. Gyálon egy 43 m2-es bemutatóház létesült, ahol az érdeklődők megtekinthetik és elsajátíthatják a tömegkályha építés módját.

A tömegkályha és a tömegtűzhely a Skandináviában használt hagyományos téglakályha évtizedek óta fejlesztett új változata; másodégés-kamrával, másodlevegővel, nagy hőtartó tömeggel készül, kevés fával táplálva nagyon kellemes hőkomfortot ad. Az amerikai szakirodalmi adatok szerint Finnországban az új építésű családi házak több mint 90%-át tömegkályha fűti.

A tapasztalatok igen kedvezőek; jelentősen lecsökkennek a rezsiköltségek, nem beszélve a kályha különleges hangulatáról. Mindezek indokolják, hogy itthon is elterjedjen ez a rendkívül takarékos fűtési és melegvíz-előállítási technológia. Néhány évvel ezelőtt sokan még furcsállották, hogy a kényelmes gázfűtés helyett valaki miért választja inkább a fával való tüzelést. Ma már alig kérdőjelezhető meg egy ilyen döntésé: a földgáz folyamatosan drágul, és mivel importból szerezzük be, ezért fennáll a lehetősége annak, hogy időről időre csak korlátozottan áll majd rendelkezésre. Ausztriában és Németországban is sok helyen fűtenek fával, és ezekben az országokban is egyre jobban kezd elterjedni a tömegkályha, mivel olcsóbb, biztosabb és hangulatosabb is, mint a gázfűtés.

Évente megépülő néhány tízezer tömegkályha képes lenne munkahelyeket teremteni, és nem utolsósorban a hazai építőanyagból létrehozott tűzhelyeket hazai fával fűtenék ki, - ez egyértelműen jót tenne a magyar gazdaságnak is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kályha, kazán, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Átmeneti fűtések, nyaralófűtés

Az átmeneti évszakokban gyakran alternatív fűtési módszerek után nézünk. Szükség lehet erre alassan beüzemelő nyaralókban, de akár az állandó fűtési rendszerű lakásokban is, ahol a központi...