Közel nulla energiaigényű épületek 2020-tól

2012-01-13 16:34:54 | Módosítva: 2012-01-15 20:45:50

A CO2 kibocsátás növekedése nem a Földet veszélyezteti – hiszen évmilliárdos története során bolygónk már több magas széndioxid koncentrációt kihevert –, hanem az emberi civilizációt - hangzott el a Magyar EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének(MEPS) konferenciáján, amit a „Közel nulla energiaigényű épületek hőszigetelése” témakörében tartottak a Construmán.

A tanácskozás azokra a komoly szakmai kihívásokra kívánt megoldásokat találni, amelyek elé az Európai Parlament és Tanács 2010. május 19-én kiadott (2010/31/EU) irányelve állítja az építészeket és kivitelezőket. A tervezet szerint ugyanis a tagállamoknak 2020. december31-ig biztosítaniuk kell, hogy valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen.

Az idézett dokumentum kifejti, hogy a nulla energiafelhasználású objektum „olyan épület, amelynek – az épület energiahatékonyságának nagyon magas szintje miatt – a teljes éves primerenergia fogyasztása ugyanannyi vagy kevesebb, mint a megújuló energiaforrásokból a helyszínen termelt energia mennyisége”. A fogalmat a kontinens országai a saját klimatikus viszonyaikhoz és adottságaikhoz illeszkedően töltik majd meg valódi tartalommal, illetve dolgoznak ki stratégiát az ilyen jellegű épületek számának növelése érdekében.

Ha a jelenlegi fogyasztási és gyártási struktúra marad fenn, az elkövetkezendő húsz évben 56 százalékkal emelkedik a már most is jelentős széndioxid kibocsátás. Mivel egy átlagos családi ház energiafelhasználásának közel 75 százalékát a fűtési energia teszi ki, drasztikusan át kell alakítani a hőszigetelésről alkotott fogalmainkat.

„Eddig jószerével csak szigetelgettünk!” - mondta Varga András a MEPS elnöke. „A hét tagú szakértői bizottság által az EU irányelveivel összhangban a Minisztérium számára készített tervezet szerint azonban - 2012-es, 2015-ös és 2019-es terminusokkal - jelentős szigorítás várható az épülethatároló szerkezetek hőátbocsátási tényezőire (U) vonatkozóan.

Néhány adat jól tükrözi a folyamat dinamikáját, illetve a professzionális hőszigetelés felértékelődését, hiszen az elkövetkezendő szűk évtizedben a mostaninak megközelítőleg a felére kell csökkenteni a különböző szegmensek hőáteresztését. A külső falazat esetében a jelenlegi előírás 0,45 W/m2K. 2019-re ez 0,2 W/m2K-re módosul. Ezt 6-20 centiméter vastagságú hőszigetelő réteg beépítésével lehet elérni. Padlásfödémeknél még megengedett a 0,3 W/m2K, nyolc év múlva viszont már 0,14 W/m2K lesz elfogadható. Ehhez 38-40 cm vastag hőszigetelő réteget kell beépíteni. Lapos tetőknél, magas tetőknél és fűtött tetőteret határoló szerkezeteknél 0,25 W/m2K, illetve 0,3 W/m2K helyett 0,14 W/m2K lesz az előírt érték, ami 23-32 centiméter vastag hőszigetelést jelent.

Az EPS hőszigetelések területén a folyamatos innovációnak köszönhetően már rendelkezésre állnak azok az anyagok és kivitelezési módszerek, amelyek elősegítik, hogy az energiahatékonyság egyre nagyobb mértékben érvényesíthető legyen. A grafitos anyag hozzáadásával készülő polisztirolt, amely azáltal, hogy hőtükörként képes visszaverni a környezetből érkező infra sugárzást, 20-30 százalékkal jobb hőszigetelési tulajdonságokkal bír, mint a hagyományos. A fejlesztések sorába tartozik a hőhídmentes szigetelést lehetővé tevő, élképzéssel készített EPS lap. A kivitelezési technológiák fejlődését pedig - többek között - a ragasztóanyagok és dübelek új generációjának megjelenése igazolja.
Szigetelni már nem csupán egy választható, „trendi” lehetőség, hanem olyan erkölcsi kötelesség, amely a fenntartható fejlődés filozófiájában nyer praktikus értelmet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelő és falburkoló lap

Az előre gyártott, egyesített hőszigetelő és falburkoló lapokkal egyszerre lehet burkolni és hőszigetelni.


Mennyi idő alatt térül meg az épületszigetelés?

Mint minden beruházás kapcsán, egy épület szigetelésekor is elsősorban azt mérlegeljük: mikor térül meg. Egységes és egyértelmű választ persze nehéz erre a kérdésre adni, hiszen ahány ház, annyi...