Gyümölcsfa betegségek

Venturiás varasodások

A venturiás varasodások, régebbi nevükön fuzikládiumok, igen veszélyesek a gyümölcsfák és dísz rokonaik számára. Ez egy olyan gombabetegség, ami helyi elhalással jár, kissé kiemelkedik a kéregből vagy a gyümölcsből, és felületén berepedezik. A legveszélyeztetettebbek az alma a körte és a mandulafák.
A fertőzés fajonként eltérő. Az alma venturiás varasodás, csak az almát veszélyezteti, a körtéé pedig csak a körtét támadja meg. Ezek közül is vannak egyes fajták, amik igen fogékonyak rá. A mandula venturiás varasodás a mandulán kívül még a kajszi és az őszibarackfákat is veszélyeztetik. Ritkán előfordul szilva és ringlófákon is.
Kártétele minden esetben elsősorban a súlyos lombkárosítás, de ezen kívül még a gyümölcsök minősége is romolhat. A fertőzés tünete leginkább a leveleken, virágokon és fiatal gyümölcsökön látható. A megfertőzött leveleken 4-5 mm átmérőjű, kerekded, szürkésbarna, kidomborodó foltok keletkeznek. Később ezek mindkét felületén barna, gyepszerű borítás jelenik meg, ami a további fertőzésre képes szaporító képletek, a konidiumok a tartója lesz. A fertőzött virágokon és sziromleveleken is szétterülő konidiumtartó jelenik meg, amiknek a száma idővel gyarapszik.
A megfertőzött gyümölcsökön kezdetbe elszórt-, majd összefüggő, fényes, sötétbarna színű konidiumtartók gyepszerű foltjai fejlődnek ki. Ezek a foltok később elparásodnak, varasakká válnak. A gyümölcsök eldeformálódnak, majd repedések keletkeznek rajtuk. A körtéknél ez sokszor egészen a magházig terjed.
Terjedésének kedvez a magas légnedvesség és páratartalom. Ebben a számára kedvező időjárásban már márciusban kialakulnak és szétszóródnak a fertőző szaporítóképleteik, az ún. aszkospórák. Ezek még virágzás előtt megfertőzik a leveleket. Terjedése különösen gyors a csapadékos időjárásban, ilyenkor szinte járványszerűvé válik.
A legfőbb fertőzési forrás az előző évben már idő előtt lehullott beteg levelek, levéltöredékek. A védekezés ellene leginkább az elsődleges fertőzéseknek a megelőzésével lehetséges. Az elszáradt levelek lemetszésén, és a laza koronaalakításon kívül, még az egyik leghatásosabb védekezés lehet, ha a fertőzött leveleket összegyűjtve, mélyen a talajba forgatjuk, vagy más módón ártalmatlanítjuk. Ezenkívül lehetséges még 5%-os töménységű karbamidos, esetleg nitrogén tartalmú műtrágya használata is. Használhatunk lombfertőtlenítő permetezést; ehhez bevált a benomil hatóanyagú gombaölő hatású növényvédő szer. A vegyszeres védekezést közvetlenül virágzás előtt célszerű elkezdeni, és 1-2 hetente, a szüretig, folyamatosan végezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Törpefák, balkon gyümölcsök

Egyre többször találkozunk kis termetű, vagy sokszor balkon gyümölcsfának is nevezett növényekkel, melyek egy nagyobb dézsában is jól érzik magukat. Apró termetűek, ám gyümölcsük mérete alig...


Hasznos ingyenmunkások a kertben

Való igaz, hogy egy kártevő által lerágott levél, vagy egy kukacos gyümölcs sokkal látványosabb olyan szempontból, hogy döntés szülessen: itt valami kártevő állatot irtani kell. Ám vannak kevésbé...