Szőnyegpadló javítások

2012-05-24 20:21:23 | Módosítva: 2012-05-24 20:21:23

A szőnyegpadlót még most is sokan kedvelik. Érthető, hiszen kellemes rajta a járás, csendes és a teljes padlófelületet befedi. Ám a többi padlóburkolattal szemben jobban kell ügyelni rá, és a tisztítása is elég körülményes. Továbbá az sem mellékes, hogy a padlószőnyegek a felületi sérülésekre érzékenyek.

Szerencsére a főként mechanikai sérüléseket könnyebben lehet kijavítani, mint más padlóburkolatokon. A sérült részt ugyanis egyszerűen be lehet foltozni, tehát viszonylag könnyen és alig észrevehetően javíthatók. Az ilyen munkához még szakember sem szükséges, némi körültekintő foltozással eltüntethetők a szemet bántó felületi szennyfoltok, vagy az egyéb mechanikai sérülések.

A munkához megfelelő anyag szükséges

A padlósérüléseket kisebb-nagyobb foltokkal lehet eltüntetni, a hozzá való és a szőnyeg anyagával azonos foltokat pedig a szőnyeg lefektetésekor keletkező hulladékból lehet kiszabni, ezért ezeket célszerű az ilyen esetekre számítva eltenni. A nagyobb darabokat lehetőleg ne összetekerve, hanem lapra fektetve tároljuk, pl. a szekrény alján. A porosodástól pedig műanyag zsákba csomagolva lehet megvédeni.

Bármilyen anyagú is a szőnyeg, pl. a leesett cigaretta parázsló vége pillanatok alatt elszenesedett foltot hagy rajta. Az ilyen sérülés egy szőnyegen elég nehezen javítható, a padlószőnyegen viszont szinte nyom nélkül eltüntethető.
Egy parázs okozta égésnyomot akár egy nagyobb bőrlyukasztóval is ki lehet vágni a padlószőnyegből, de egy élesre köszörült, vagy élre reszelt végű acélcső is megfelelő lehet. Ez a szerszám azután a folt kivágására is alkalmas. A sérült rész kivágásakor a szálakat ajánlott a szerszám vágóéle alól gondosan kihúzogatni, a hurkolt anyagúaknál pedig a szerszámot a hurkok közé kell illeszteni. Így elkerülhető a szálak átvágása, illetve a hurkok felbomlása. Az átvágott rész óvatosan feltépve távolítható el, amihez éles véső, vagy kés is használható, ha teljes felületén le van ragasztva a szőnyegpadló. A csak a széleken, illetve átlósan leragasztott a padlóburkolatnál viszont a kivágott rész könnyen kiemelhető a helyéről.

A folt is a kivágó szerszámmal szabható ki, természetesen a szálak átvágását most is kerülni kell. Jó éles szerszám esetén a folt a hátoldal felől, a hordozóanyag átvágásával is kivágható. A kivágott korongot ezt követően a padlószőnyeg szálirányával megegyező irányba fordítva kell a helyére ragasztani. Ez főként a vágott szálú szőnyegeknél fontos. A folt leragasztásához erős kontakt-, vagy diszperziós ragasztót célszerű használni, mégpedig a nyitott idő (5-10 perc) kivárása mellett. A széleket csak vastagabb hordozóanyagnál ajánlott ragasztóval bekenni. A folt helyére illesztése azonos szálirányba történjen és erős nyomással rögzíthető az alapfelületre. A szálakat összesimítva szinte észrevehetetlen lesz a javítás helye.

Nagyobb sérüléseknél, vagy hurkolt szőnyegeknél egyszerűbb szabályos négyszögű foltokat alkalmazni. Ezeket éles sniczerrel könnyű kivágni, mégpedig a hátoldaluk felöl, ahol jól követhetők a szövés közötti sorok. A vágást e vonalak mentén kell megejteni, hogy a szálak ne sérüljenek. A folt nagysága akkora legyen, hogy bőségesen lefedje a padló sérült részét. Ezt követően a padlóra szorítva kell átvágni a folt hordozó rétegét, majd a darab kiemelése után letisztítandó az aljzat felülete. Ha ez sima felületű, akkor a folt alaprétegétől függően akár kétoldalas ragszalaggal is az aljzatra lehet ragasztani. A folt és a szőnyeg szálirányának azonos irányára most is ügyelni kell. Végül a szálak kefével történő összedolgozásával szinte nyoma sem marad a javításnak.

Nagyobb felületű sérülések

Ilyen esetekben célszerű átgondolni, hogy a nagyobb méretű, szabályos négyszögű foltozás mennyire lenne szembeötlő, pl. beszáradt folt, vagy annak tisztításkor kivilágosodott szőnyegrész kicserélésével. Ezt egy nagyobb foltanyag ráhelyezésével célszerű ellenőrizni. A folt nagyságánál mindig jóval nagyobb legyen a javított rész felülete, hogy a javítás ne legyen észrevehető. Először a foltot kell kiszabni, majd annak alapján következhet a sérült rész kivágása, feltépése és az aljzat letisztítása. A foltot teljes felületén kell az aljzatra ragasztani, sőt még az alaphordozó anyag széleit is érdemes ragasztóval a kivágott szélekhez erősíteni. Ha a folt anyaga nem üt el a már használt padlószőnyegétől, a szálak irányba simítása után alig vehető majd észre a javítás.

Előfordul, hogy egy nem túl széles helyiségben, pl. előszobában a szennyeződés eltüntetéséhez túl nagy foltra lenne szükség. Ebben az esetben célszerűbb, ha teljes szélességben egy széles szőnyegcsík kerül beragasztásra javításként, feltéve, hogy ehhez van kellő mennyiségű szőnyegdarab. A szőnyeg átvágása és a szennyezett csík feltépése után jöhet az aljzat felületének letisztítása, majd a pótcsík pontos méretre szabása és a teljes felületen történő ragasztás.

Mozaik szőnyegek foltozása

Mozaikszerű mintázatuk és öntapadó hátoldaluk miatt kedveltek. Sérült felületeik javításához a maradék lapok használhatók. Javításukkor nem kell feltétlenül foltozni. Ha van néhány pótlap, akkor a sérült darabot viszonylag könnyű felfejteni az aljzatról és helyére percek alatt visszaragasztható a sértetlen mozaik darab. Ha mintás a padló és több színű rész károsodott, akkor a legkézenfekvőbb, ha minden sérült darab helyére új, a régivel azonos színű darab kerül. A foltozás az ilyen szőnyegnél sem lehetetlen, ám a javítás a felületük filces hatása és az illesztések vonala miatt szembetűnőbb. Ezért ajánlatos ilyen balesetekkel számolva legalább színenként egy-két mozaik lappal többet venni a kelleténél, amivel elkerülhető a foltozgatásuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szőnyeg, folt, javítás, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sátorrúd javítás

A téli pihenésből szánjunk egy-két órát túrafelszerelésünk javítására, felújítására. Néhány egyszerű lépésben megjavíthatjuk sátorrúdjainkat, alig pár forintból.


Háztartási takarítógépek

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a...