Válasszunk fűnyírót az Ezermesterrel

2012-08-03 23:43:28 | Módosítva: 2014-02-11 11:15:33

Itt a nyár, kerti teendőink közül most aktuális a pázsit rendszeres karbantartása, a fűnyírás; a díszfák, bokrok ágainak esztétikai metszése és a gyümölcsösök permetezése. Kiskerttulajdonosként mindenki ápolt, dús pázsitot szeretne. Ezért fontos, hogy a fű egészségesen növekedjen, amihez nem is kell más, csak víz és napfény. No meg, a rendszeres, megfelelő fűnyírás.

Nyáron érdemes hetente egyszer füvet nyírni, mert ha elhanyagoljuk, a gyomok azonnal felütik fejüket, és a szezon végén azon vesszük észre magunkat, hogy a kertünkben már a fű se nő. A fűnyíráshoz persze elengedhetetlen a megfelelő fűnyíró kiválasztása. De, tudjuk-e, hogy milyen a számunkra – nemcsak kertünk számára - ideális fűnyíró?

Bár a legfontosabb szempont telkünk, kertünk nagysága, hisz nem érdemes a kiskertbe fűnyíró traktort venni – a 800 m2 alatti vágási területre elektromos fűnyíró; 2000 m2-ig benzines fűnyíró; 2000-8000 m2 között fűnyíró traktor a legmegfelelőbb – a választásnál kertünk más adottságait is érdemes figyelembe vennünk.

Összefüggő, nagy területnél jól jön az önjáró fűnyíró (akár elektromos, akár benzines), amit helyettünk a hátsókerék meghajtás tologat, ez bizony egy 2-3 órás fűnyírásnál érezhető fizika terheléskülönbséget jelent. Ha végeztünk a fűnyírással, addig még érdemes üzemben tartani, amíg a helyére tesszük, mivel kikapcsolt állapotban nagyon nehéz szimplán tolni.

Fontos figyelembe vennünk a terep dőlésszögét is, ugyanis a tartósan nagy szintkülönbségű terep a benzines fűnyíró motorját lefullasztja - a karburátorházban a benzin mindig vízszintbe áll, a porlasztó nagy dőlésszögét nem követi, így az nem tudja ellátni a motort megfelelően üzemanyaggal - ezért domboldalra, meredek, vagy lejtős területre elektromos fűnyíró javasolt.
Az egyenetlen, durva, kavicsos, földbuckás vagy netán szemetes talaj – a kívülről bedobált üvegtörmelék, szélfútta zacskómaradványok, egyéb hulladékok - akadályt jelentenek munka közben. A nagyméretű kerekekkel rendelkező fűnyírókat golyós csapágyazással látják el, így könnyen gurulnak, egyenetlen talajon is.

Az elektromos és benzines fűnyírónak is megvan a maga előnye és hátránya: a benzinmotoros fűnyíró erősebb, nagyobb teljesítményű, így gyors nyírást tesz lehetővé. Használata is kényelmes, hiszen nem kell folyton a figyelni a kábelre, hogy el ne vágjuk, vagy elég hosszú-e, hogy elérjünk vele kertünk végéig - anélkül, hogy kirántanánk a falból a konnektorral együtt.

Ugyanakkor a hölgyeknek, időseknek mégis az elektromos fűnyíró előnyösebb. Használata egyszerűbb és könnyebb. A benzines „berántása” nem könnyű művelet – főleg, ha a fűnyíró már nem új –, másrészt a tankolása sem egyszerű, és rendszeres karbantartást (olajcsere, gyertyacsere, szűrőtisztítás stb.) igényel. Az elektromos nem füstöl, működése halk. Emellett nincs szükség arra sem, hogy fűnyírás előtt állandóan ellenőrizgessük; van-e elég benzin.
Bár esőben általában nem nyírunk füvet, nedves fűnél az elektromos fűnyíró akkumulátoros változatával a legbiztonságosabb a munka.

A levágott fű összegyűjtése is örök dilemma; ha a fűgyűjtő kosarat felhelyezzük, 5 percenként megállhatunk kiüríteni, ha nem tesszük, lefullad a fűnyíró. Ha nem szereljük fel, a nyírás végén állhatunk neki összeszedni a levágott füvet. A mulcsozókéssel ellátott fűnyíró olyan apróra vágja a füvet, hogy a nyesedék tökéletesen beborítja a talajt a fű között, így értékes komposzttal szolgál a földnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...


Sokoldalú kerti gépek

Mint ahogy a nagyüzemi mezőgazdasági és kertészeti gépek esetén, kicsiben is érdemes követni azt a példát, hogy egy erőgéphez, több munkagépet szerzünk be. Így az alapgépet, a motort tartalmazó...