Kerti fatárgyak javítása

2012-08-08 21:44:29 | Módosítva: 2016-02-07 16:51:47

A kert tulajdonosok a szabad területet is igyekeznek igényeik szerint kényelmessé tenni különféle kültéri használatra készült bútorokkal. A műanyag tartóssága vitathatatlan, de sokan inkább a fából készült kerti bútorokat, pihenő padokat, hintaállványokat választják. Ezek természetes anyaguk miatt jobban illenek a kerti környezetbe. Ám mivel a faanyagok a külső térben fokozottan ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak, rendszeres karbantartást igényelnek. E nélkül hamar tönkre mennek.

Amikor az időjárás engedi, ajánlatos alaposan átvizsgálni minden kerti eszköz állapotát, és a karbantartási munkákat halogatás nélkül célszerű elvégezni, hogy később ezzel már ne kelljen foglalkozni. Mivel minden faanyag még „holtában” is élő anyag, kellő felületkezelés mellett is összeszáradásra hajlamos. Ez pedig a szerkezeti kötések meglazulását, a csapozott kötések, a csavarozottak lazulását okozza. A meglazult alkatrészeket feltétlenül meg kell erősíteni, különben a további használat során a kötések szilárdága tovább romlik, és a faanyag hasadását, a csapfészkek tágulását, és akár az eszköz jelentősebb sérülését is előidézheti. Egy imbolygó széken ülni vagy labilis állványú hintán lengeni nem kellemes és balesetveszélyes is.

Kötések megerősítése

A kerti tárgyak stabilitását viszonylag könnyű biztosítani a kötőelemek meghúzásával. Ha kell, nagyobb átmérőjű alátétekkel növeljük meg a kötőelemek felfekvő felületét, vagy ha szükséges az átmenő csavarokat cseréljük ki nagyobb átmérőjűekre, és a csavarfejek, anyák alá tegyünk nagyobb alátétet, ami növeli a kötések tehereloszlását. Ezt különösen a nagy igénybevételű állványoknál, pl. hinták, csúszdák, hintaágyak cölöpös szerkezetein célszerű megtenni. E célra viszont csak korrózióálló kötőelemeket ajánlatos használni. A függesztő és feszítő kötelek, acél kábelek állapotát is vizsgáljuk meg, és amelyik felfeslett, azt cseréljük ki a saját épségünk érdekében.

A különféle célú, fából készült kerti bútorok kötéseinek a szilárdságát sem árt megvizsgálni. Ezek többsége facsavaros rögzítésű, amit jó esetben csak meg kell húzni, és helyre áll a darab szilárdága. Esetenként nem árt itt is azonos hosszúságú, ám nagyobb átmérőjű kadmiumozott facsavarokra cserélni a régieket, mert a kilazult csavarok a fa csavarfészkét is kikoptatják. A régiek meghúzása sokszor csak rövid ideig eredményes. Ha szegecseltek a kötések, akkor ezek fejét kell szegecsfejezővel szorosabbra peremezni. A csapfészkes kötéseket nagyon körültekintően lehet csak megerősíteni. Általában párban kell a fészekből kiemelni, és vékony faékkel kihézagolva célszerű újból visszaragasztani a fészekbe. E művelethez csak vízálló vagy két alkotós ragasztót érdemes használni.

Bevonat felújítások

A fa kerti bútorok anyaga különböző, emiatt a felületkezelésük is eltérő. A minőségi teak, bankira, vörösfenyő és hasonló fákból készültek általában teak olajjal kezeltek, amelyek felületeinek felújításához kültéri, színezett kerti bútorolajok használhatók. Előzőleg azonban ajánlatos a felületeiket 220-as szemcsenagyságú csiszolópapírral simára koptatni, majd portalanítás után ecsettel felhordható a kültéri faolaj. A felesleget 10 perc múlva le kell törölni! A faolajok száradásához 8 óra szükséges, ezt követően másodszor is ajánlatos vékonyan átvonni, majd a felesleg letörlése után újabb 8 óra kell a teljes száradáshoz. A teljesen megszáradt fafelületeket speciális poliermattierunggal átdörzsölve lehet kellemesebb tapintásúvá tenni. A teak olajos kezelés nemcsak trópusi faanyagból készült bútoroknál használható, a hazai akác, vörösfenyő, vagy tölgy bútoroknál is előnyös, vízlepergető hatású és a napsugárzás ellen is kellő védelmet biztosít.

Előzőleg már olajozott fafelületekre falazúrokat nem ajánlott felkenni, mert az új bevonat hamar leválhat, berepedezhet a rossz tapadás, és a fa anyagok csersavtartalma miatt.

Akik kezeletlen felületű fenyő vagy más fafajú kerti bútorokat vásárolnak, előbb alapos csiszolással finomítsák a felületüket, majd favédő szeres alapozás után 2-3 rétegben vékony, színezett és UV álló falazúrral vonják be a bútordarabok minden felületét. A rétegek között ún. köztes csiszolás szükséges, hogy a felület megfelelően sima tapintású legyen a lazúrozást követően is. Színtelen lakkos bevonat a kerti bútorokon és más kültéri tárgyakon sem biztosít tartós bevonatot, a felület berepedezik, a faanyag pedig e részeken szürkésre változik, amit csak a lakkréteg teljes eltávolítása után alapos csiszolással lehet eltüntetni.

A fémvázas kerti bútoroknál csak az ülőlapok, háttámlák és a karfák vannak fából. Ezek felújításakor kevesen szokták leszerelni a fa alkatrészeket, amelyeket csiszolás után lazúrozással célszerű újszerűvé tenni, míg a fémrészeket csiszolás, megfelelő alapozást követően kültéri selyemfényű zománcfestékkel szokás átkenni. Közben azonban arra nagyon ügyelni kell, hogy a fa részekre zománcfesték ne kerüljön, mert az elcsúfítja a látványt. A fa részeket is be lehet kenni megfelelő időjárás-álló zománcfestékkel, ám az ilyen felületek a leverődések és festék felválások miatt hamar viseltesnek fognak látszani, a felújításuk pedig jelentős többletmunkát okoz majd a zománc lemaratása miatt. A fa részeket ezért mindig célszerű lazúros bevonattal védeni a szélsőséges időjárási hatások és a használatból eredő kopások ellen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fajavítás, bútor, pad

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútorok, tárgyak bambuszból

A bambusz egy kiapadhatatlan, környezetbarát nyersanyagforrás, hiszen egy olyan fűféle, ami fa méretűvé növeszti fásodó szárait. Gyors növekedése miatt olcsó nyersanyagnak számít élőhelyén....


Spéci munkapadok külhonból

Az itthon beszerezhető munkapadok választéka ugyan elég visszafogott, ám ez koránt sem jelenti azt, hogy tőlünk kissé nyugatabbra is ilyen kevés típus jellemezné a kínálatot. Bizonyára ott jobban...