Nemcsak pénz kérdése!

Fürdőszoba felújítása

2012-09-13 11:18:07 | Módosítva: 2012-09-13 11:18:07

Azaz mégis, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyibe fog kerülni a „végeredmény”. Ez pedig meghatározza azt is, hogy milyen változtatásokra szeretnénk sort keríteni. E mellett az is lényeges, hogy milyenek a helyiség adottságai. Végül az is eldöntendő, hogy milyen stílusú legyen a berendezés. Így sok szempont figyelembevételével kell dönteni a felújításkor.

A helyiség alapterülete és egyéb adottságai meghatározóak, mert a berendezési tárgyak között közlekedni is kell, a zsúfoltságot pedig eleve kerülni kell. Ha változtatunk, akkor a lehetőségekhez mérten törekedjünk a tágasabb térérzetre. A berendezési tárgyak állapotát és további sorsát is célszerű eldönteni. A kád, mosdó és a WC csészét is érdemes kicserélni. Ezeknek a helyét is esetleg optimálisabban meg lehet választani az áthelyezésükkel. Ez azonban sokszor a víz és a szennyvízcsatorna áthelyezését is szükségessé teszi.

Azután a burkolat állapotát ajánlatos megvizsgálni, mert az eltávolításuk sok piszokkal és költséggel jár. Ha szilárd a padló- és az oldalburkolat, akkor esetleg ráburkolással, korszerű ragasztóanyagok használatával e kellemetlen közjáték elkerülhető. Ez ugyan némi szintemelkedéssel jár, de költségkímélő és időtálló megoldás lehet.

Az elektromos hálózat nyomvonalát is ajánlatos felderíteni, mert esetleg a világítás korszerűbbre cseréléséhez, áthelyezésére új vezetékekre lesz szükség. A falon kívüli, kábelcsatornába fektetett vezetékek nem „elegánsak”.

A leglényegesebbek egyike a vízhálózat esetleges átalakítása, és a csatlakozó csőkiállások új helyének meghatározása. Ehhez ismerni kell az új berendezési tárgyak befoglaló és csatlakoztatási méreteit, amit viszont csak a kiválasztásuk után lehet pontosan meghatározni.

Kádak, mosdók és szekrények

A fürdőszoba egyik leglényegesebb berendezési tárgya a kád. A cseréje mellett sok érv szól, de ha a jelenleginél optimálisabb helyre akarjuk telepíteni, számolni kell azzal, hogy az új kád szennyvíz hálózatba csatlakoztatása nem lesz könnyű feladat. A padlót tehát mindenképpen fel kell törni. Egy sarokkád – ha befér a helyiségbe – nagyon impozáns lehet, és nem okoz zsúfoltságot. Sokan a régi kádat – zuhanyfülkére cserélik, ám ezek sokszor zsúfolttá változtathatják a fürdőszobát. Mindez elkerülhető, ha igényes kivitelű, szinte csak biztonsági üvegfalakkal határolt típus kerül majd beépítésre, amelynek átlátszó üvegfalai szinte nem érzékelhetők. Egy másik érv a kád mellett, hogy ebben lehet relaxálva fürdeni és zuhanyozni is, a kabinban viszont csak zuhanyozni lehet. Az új, lábas kádakat ugyan nem kell beépíteni, a többit viszont igen, ami újabb bonyodalmat okozhat. Ha a régi kádnak csak a zománcozása kopott, akár egy nap alatt át is festik igény szerinti színre és 3-5 év garanciával. Külföldön ez megszokott dolog és nálunk is elvégezhető, mégpedig bontás és kosz nélkül.

A kopott, avítt mosdó természetesen lecserélendő, ám nem árt megfontoltan formát választani, mert a dizájnos változatok használhatósága nem mindig ideális, helyigényük viszont esetenként jelentős. Nemcsak „oldalazva” kell elférnünk előttük, ezért legalább 70 cm-nyi szabad helyet biztosító formát célszerű választani. A kettős mosdó csak többtagú családnál indokolt. A fürdőszobába ugyanis kell még pipere- és fürdőlepedő tároló szekrény is, és nem árt a tisztítószereknek is elkülönített helyet biztosítani.

A különféle berendezési tárgyak kiválasztásában nagy segítség a helyiségről készített mérethelyes alaprajz, amelybe könnyen berajzolhatók a főbb berendezési tárgyak és azonnal átláthatók a szabadon maradó helyek mérete is. Számos fürdőszoba szalonban a hasznos tanácsokon kívül készítenek háromdimenziós látványterveket, különböző burkolatváltozatokkal. Természetesen lakberendező segítsége is igénybe vehető, ha minden részletében összehangolt összkép a cél.

Csempézett oldalfalak, padlók

A fürdőszoba legszembetűnőbb „ruhája” a padló és az oldalburkolat. A kerámia burkolatok választéka hihetetlenül bőséges. Különféle trendek alapján is lehet csempét és padlólapot választani, ám ezek mindig harmonikusan egészítsék ki egymást. Az oldalfelületek tagolására, díszítésére nemcsak a különféle bordűr csíkok alkalmasak, ezt akár eltérő színárnyalatú csempesávokkal is meg lehet oldani. A padlólapok azonos mintázatúak és színűek is lehetnek a csempékkel, így egységessé tehető a helyiség összhatása. Azonos mintázatú kerámialapok eltérő színárnyalat kombinációja is dekoratív hatású lehet.

A fürdőszobát legalább 2,1, 2,5, m magasságig célszerű csempézni, a felette levő falfelületek festhetők, és ezek átfestésével könnyű megváltoztatni a helyiség hangulatát. Az alacsonyabb belmagasságú fürdőszobákban akár a mennyezetig is felcsempézhetők az oldalfalak. Túl bonyolult burkolat variációkat nem célszerű tervezni, az egyszerűbbek sokszor hangsúlyosabbak lehetnek. Jó tudni, hogy a világos színek optikailag tágítják a teret, a sötétek pedig szűkítő hatásúak. Kis alapterületű helységekben többnyire a világos és meleg tónusú burkolatok a kellemesek. Hatásukat színes, víz- és szennytaszító fugákkal tehetjük hangsúlyosabbá. A kerámia burkolólapok érdekes, vagy változó textúrája nem mindig előnyös. A sima fényes felületet áttörő szemcsés sávmintázatúak ugyan nagyon mutatósak, ám alaposabb tisztítást igényelnek és hamarabb megtapad a felületükön a vízkőfátyol. A sötétebb árnyalatú csempéken ez különösen hamar megjelenik.

A padlólapok is igen változatosak, egyre több terméskő vagy terrakotta utánzatú. A padló lapokat a hagyományoktól eltérően, átlósan fektetve lehet hangsúlyosabbá tenni. Újabban divat a fapadló is, ám fürdőszobába csak kimondottan nedves környezetben használatos bambusz vagy teakfa burkolatokat ajánlatos használni. Ezek akár a régi burkolatra is felragaszthatók, ha a szintemelkedés a küszöbnél nem okoz problémát.

Ne feledjük, ha már változtatunk, akkor azt több évre tesszük, mégpedig úgy hogy ne kelljen túl sok kompromisszumot kötnünk. A kialakítható ötletek sora számtalan és a vásárlásra ösztönző bőséges kínálatban csak akkor nem veszünk el, ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, és az belefér-e a felújításra szánt összegbe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csöpög a csap

A csöpögő csapokon naponta akár egy teljes kád vize is elfolyhat, ami növeli a vízszámla összegét, de ezen túlmenően még fokozott vízkövesedést is okoz. Az ilyen hibák azonban gyorsan orvosolhatók...


Lefolyók tisztítása

Egy lakás bármelyik lefolyójának eldugulása kínos helyzeteket eredményezhet. Kellő körültekintéssel azonban az ilyen kritikus helyzetekmegelőzhetők, és ha mégis bekövetkezik a baj, akkor...