Járólap ragasztás

2012-09-20 10:04:24 | Módosítva: 2012-09-20 10:04:24

Mikor érdemes felbontani a korábbi burkolatot, és mikor hagyjuk meg a régit? Milyen hibákat véthetünk a munka során? Hogyan kerülhetjük el a hibákat?

A járólapokat, csempéket jó minőségű ragasztóhabarcsba rakjuk. A por alapú ragasztóhoz csak vizet kell hozzáadnunk és kezdődhet a burkolás. Mindenekelőtt a burkolandó felület előkészítése az egyik legfontosabb munkafolyamat.

Ha az aljzat nem tökéletesen sík, a burkolatot nem szabad lerakni rá. A gödrök, hullámok rövid időn belül a járólap elválását és törését okozhatják. Ilyen esetekben először a felületet portalanítsuk, majd aljzatkiegyenlítő anyaggal teremtsük meg a biztos alapot. Az így kapott sík felületre száradás után már nyugodtan burkolhatunk.

Ha az aljzat sima és egyenletes, akkor is portalanítsuk a burkolás előtt. A csemperagasztót a burkolólap anyagösszetételének, fizikai tulajdonságainak és a felhasználási terület figyelembevételével válasszuk ki. Ha kültéren burkolunk, akkor a burkolatnak és a ragasztónak is fagyállónak kell lennie. Mindig olvassuk el, és tartsuk be a felhasználási útmutatókat, amit a csemperagasztó csomagolásán találunk.

A burkolás elkezdése előtt fontos a lapkiosztás megtervezése illetve kirajzolása. Aljzatburkolásnál és oldalfalak burkolásánál törekedjünk arra, hogy a szélekre egyforma szélességű burkolat kerüljön. Ezen kívül fontos a díszcsíkok, bordűrök pontos helyének meghatározása esztétikai szempontból. Azokban a helységekben (pl. fürdőszoba), ahol burkolat kerül az oldalfalra és az aljzatra is, először az oldalfallal kezdjük a burkolást. Így elkerülhető, hogy a járólapok megsérüljenek és a munka közben szennyeződésnek legyenek kitéve. Mikor elkészültünk az oldalfalak burkolásával, de még nincs kifúgázva, kezdhetjük a járólap lerakását a fenti ajánlások betartásával. A burkolás befejezése után hagyjunk időt a száradásra (kb. 1-3 nap).

Száradást követően elkezdhetjük a fúgázást. Első teendőnk a fúgakeresztek kiszedése, majd a fúgák és a lapok tisztítása. A már bekevert fúgázó anyagot gumis glettvas segítségével hordjuk fel a már leburkolt felületre, és a fúgaréseket töltsük ki tömören. A fúgák kitöltése után a teljes felületet mossuk át az erre alkalmas eszközzel pl. szivacsos glettvassal. A mosás közben nagy figyelmet szenteljünk a fúgákra, nehogy kimossuk belőle a fúgaanyagot, mert ezáltal a fuga szélessége nem lesz egyforma. Lemosást követően száraz ronggyal törüljük át a felületet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...


Külső kőburkolatok ápolása

A csapadékosabb évszakban leginkább a kövekből kirakott, és beton térkő lapokból készültútburkolatok vannak kitéve a szélsőséges időjárás károsító hatásainak és az elszennyeződésnek. A...