Sátorrúd javítás

2012-12-28 12:42:29 | Módosítva: 2012-12-28 13:05:44

A téli pihenésből szánjunk egy-két órát túrafelszerelésünk javítására, felújítására. Néhány egyszerű lépésben megjavíthatjuk sátorrúdjainkat, alig pár forintból.
A manapság kapható sátrak rúdjait - készüljenek bármilyen anyagból is - vékony gumikötelek tartják össze. Ezek idővel megnyúlnak, elszakadnak. A javításhoz mindössze néhány méter gumikötélre lesz szükség - ezt Röltexben vagy barkácsáruházban szerezhetjük be, illetve segítségünkre lehet egy kis méretű, kombinált- és egy úgynevezett önzáró vagy más néven Morse-fogó.A rudakat összekötő, elöregedett gumikötelet vágjuk el, húzzuk ki. Amennyiben szükséges, óvatosan egyenesítsük ki a rudakatAz új gumikötelet érdemes duplán alkalmazni! Vágjuk félbe, egyik végére kössünk csomót, majd húzzunk rá egy fém alátétet. Ezt követően a kötelet toljuk át sorban a rudakon, egyelőre csak lazán. A korábbi kötéllel vagy egy drótdarabbal segíthetünk magunkon. Ha átment a kötél a rudakon, toldjuk össze őket, majd a kilógó, dupla gumivégre is helyezzünk fel egy fém alátétet.Ami hátramaradt, az a gumi megfeszítése. Ezt nem kell túl feszesre csinálni, de nagyon lazán se hagyjuk. A feszítésnél jön képbe az önzáró fogó, amivel a megfeszítés után meg tudjuk akadályozni, hogy a gumi vége visszacsússzon a csőbe. Rögzítés után kössünk rá egy csomót és kész is vagyunk!

+ Fordítsunk időt a cövekek kiegyengetésére is, amit legegyszerűbben satuba fogva, kézzel vagy kalapáccsal tehetünk meg. Az jövő évi, első sátorállításnál nagyon hálásak leszünk magunknak!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ereszcsatornák cseréje

Egy épület nagyon sok káros hatásnak van kitéve. Értékes a számunkra, hiszen benne lakunk, ezért állandó karbantartással igyekszünk az állagát megőrizni. Ennek fontos része a háztető és az arról...


Gyorsnövésű árnyékadók

Tél végén mindenki egy kis napfényre vágyik, nyáron meg árnyékra. Mindig az kell, ami épp nincs, de a komfortérzetünk növelése érdekében egy jó hír: árnyékot tudunk csinálni, napsütést nem. Főleg...