Ruhaszárítási praktikák

2013-02-01 22:28:25 | Módosítva: 2014-03-11 10:25:07

Sok lakásban állandó problémát jelent a ruhanemű szárítása. Az automata mosógépekkel ugyan kényelmes a mosás, de a tiszta ruha szárítása helyigényes feladat. Az sem utolsó szempont, hogy a vasalás minél kevesebb időt és energiát igényeljen. Ehhez otthonunk és szokásaink összehangolása elengedhetetlen. Szerencsések, akik a kertjükben tudják megoldani a szárítást, bár nekik is csak a száraz időszakban jelent megoldást a kert. Így tulajdonképpen minden családnak szüksége van ruhaszárítóra. A kereskedelemben igen széles választék áll rendelkezésre ilyen eszközökből, a gyártók próbálják újításaikkal a helyigényt csökkenteni, a komfortot viszont folyamatosan növelni.

 • Hagyományos, felhúzható fregoli és az évtizedek óta változatlan konstrukciójú szárító állvány is kapható, csak igényesebb anyagokból gyártják. A szárnyas ruhaszárító is hagyományosnak mondható már.
 • Az emeletes szárítóállványok kisebb alapterületen biztosítják ugyanazt a szárító helyet, mint a hagyományosabb szárítók.
 • A kád fölé szerelhető, kihúzható ruhaszárítók nem foglalnak el a lakásból hasznos helyet, de nagy hátrányuk, hogy a fürdőkád használatát nehezítik.
 • Van olyan szárító fregoli, amelyik a fal egyik felére van felszerelve, és kihúzható a szembe falig.
 • A radiátorra rakható, fix vagy állítható szélességű szárítókon nagyon hamar szárad a ruha.
 • Az ún. pelenkaszárító ia kis alapterületű, összecsukható, nagy előnye, hogy viszonylag vastag rudakon szárad rajta a ruhanemű, ami könnyebben vasalható száradáscsíkot hagy a ruhán.
 • Sok családban alig marad idő a vasalásra, de szerencsére egyre több a jó minőségű pamut ruhanemű is, melyek vasalása – ha megfelelően szárítjuk – elhagyható. Lehet kapni a ruhaboltokból ismert ruhaállvány is. Ha ezeken vállfán lógatva szárítjuk a pólókat, nadrágokat, akkor egyáltalán nem lesznek száradáscsíkok, és nem kell vasalni.
 • A vállfán szárításról akkor sem kell lemondanunk, ha nincs helyünk egy nagy állványra a padlón, mert lehet kapni fém rudakból készült polcot, amit a falra kell szerelni, és rá lehet akasztani a ruhafogasokat – szépen egymás mellé, sorban. Nagyon sok ruha szárítható így kevés helyen.
 • A szárítógépekben a ruhán egy ventilátor átfújja a felmelegített levegőt. Előnye a szabadban szárításhoz képest, hogy a párolgás (száradás) után visszamaradó ásványi anyagok, sók megszilárdulnak a szövet szálai között, ettől kemény marad a ruhanemű. Ezzel szemben a gépben állandó mozgásnak van kitéve, így sokkal puhább lesz a megszáradt ruha.
  A szárítógépeket a meleg, párás levegő távozásának módja szerint különböztetjük meg a egymástól. Van légkivezetéses szárítógép, ahol levegő elvezető-rendszerbe kell kötni a készüléket (a külső környezetbe távozik a meleg párás levegő). A többi típust a lefolyóba kell kötni, a hideg vízzel vagy hideg levegővel lecsapatott (pára) víz elvezetéséhez. Léteznek mosó-szárítógép kombinációk is. Ezek főleg akkor előnyösek, ha lakásban nincs elegendő hely.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szegedi lézerközpont

Megérkeztek az első berendezések a szegedi lézerközpontba. A szállító cégek és az intézet szakemberei összeszerelnek egy terraherzes forrást a szegedi ELI-ALPS kutatóközpontban.


Technikai ruházat tisztítása

Technikainak nevezhetünk minden olyan ruházatot, amit egy adott (sport)tevékenységhez fejlesztettek ki, annak sajátosságainak figyelembe vételével. Túrafelszerelés vásárlásakor a legkülönfélébb...