Kéményfelújítási lehetőségek

2013-03-29 11:00:12 | Módosítva: 2013-04-02 10:00:50

A tűzifa elégetése során – főleg ha nem teljesen kiszárított – csersav, kátrány és egyéb anyagok keletkeznek. Ha ez a kondenzátum beivódik a falakba, lehetetlen onnan eltávolítani. Átszivárog a téglákon, makacs elszíneződéseket okoz, illetve kellemetlen bűzt áraszt magából. Mindezektől és a mérgező füstgáz beszivárgásától tehát meg kell védeni a lakóteret és a lakókat. Ez a feladata a kéménybélelésnek.
Szilárd tüzelés esetén a járatok bélelésére eddig rendszerint vastag falú acélcsövet használtak, amely jelentősen lecsökkentette a négyszögletes kürtő keresztmetszetét, akadályozva a megfelelő huzat kialakulását, kéményelhúzás esetén pedig csak komoly bontással járó munkával lehetett a járatba helyezni. Beépítéskor ügyelni kell, hogy a nyers habarccsal ne érintkezzen, mert az rongálja az anyagot. A flexibilis csövek korszerűbb és vastagabb anyagból készülnek, így élettartamuk is sokkal hosszabb. Azonban itt is korlát az, hogy nem mindig építhető be a megfelelő átmérőjű cső a kéménybe.Egy másik technológia hőre keményedő üvegszövet erősítésű műgyanta béléscsövet használ, amellyel az egyenes kéményszakaszokon kívül ott is bontás nélkül végezhető el a bélelés, ahol a kéményben elhúzás található. Az üvegszövet miatt az anyag mechanikai szilárdsága nagy, így az 50 m hosszúságú kéményjáratok összefüggő, toldás nélküli bélelése is megoldható.

A régi, úgynevezett kikenéses technológiának is megvan a mai megfelelője; korszerű, a jelenkori igényeknek minden tekintetben megfelelő anyagokkal. A bélelő anyag a sok egyéb összetevő mellett vulkáni kőzet őrleményt is tartalmaz, ez biztosítja az időállóságot.

A kéménybélelés három fázisban történik. Az alapozó anyag felvitele elősegíti a bélelő anyag megtapadását a kürtő falán, a fugázás réseiben, egyéb kitöltendő üregekben. A tulajdonképpeni bélelő anyag füst-tömören elzárja a füstjáratot a környező falaktól, végül a vízzáró réteg felvitele a nedvesedéstől óvja meg a felületet.Ezzel a technológiával az elhúzásos kémények bélelése is megoldható bontás nélkül, a lehető legnagyobb hasznos keresztmetszet megtartása mellett. A bélelés magas füstgáz-hőmérséklet esetén is alkalmazható. Az ilyen módon felújított kéményre minden szilárd tüzelésű készülék korlátozás nélkül ráköthető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mosogatógép helyes használata

A mosogatógép az egyik leghasznosabb háztartási gépünk, hiszen időt és fáradtságot takaríthatunk meg vele. Energiatakarékos is, mert kevesebb vizet és kevesebb energiát felhasználva, jobb,...


Kéményellenőrzés

A kéményseprés gyakoriságát rendelet írja elő. Különleges esetben a gyakoriság a helyi rendeletben. A rendeletek alapján - évente egyszer ellenőrizendők és tisztítandók a gáztüzeléshez tartozó...