Mennyi idő alatt térül meg az épületszigetelés?

2013-05-07 12:57:51 | Módosítva: 2013-05-07 14:34:43

Mint minden beruházás kapcsán, egy épület szigetelésekor is elsősorban azt mérlegeljük: mikor térül meg. Egységes és egyértelmű választ persze nehéz erre a kérdésre adni, hiszen ahány ház, annyi féle konstrukció, technológiai megoldás és megtérülési számítás. De nagyságrendeket azért lehet becsülni.

A tényleges érték függ a meglevő épület arányaitól, az üvegezett felületektől, a tájolástól, a már elvégzett hőszigetelés minőségétől és még sok más paramétertől. Éppen ezért célszerű, ha nem az egész épületre vetítjük a megtérülést, hanem egy négyzetméter falfelületet vizsgálunk.

Példaként egy B30-as falazattal épült házat vizsgálunk meg, amit legalább a mai ajánlásoknak megfelelően akarunk szigetelni (U=0,3 W/m2K), vagy egy alacsony energiájú ház (U=0,2 W/m2K) szigeteltségi értékeit szeretnénk belőle előállítani. Előbbi esetben 12 cm fehér polisztirol kerüljön a falra, míg az előremutató értékhez 15 cm hőszigetelés kell.


Ma a kereskedőknél egy négyzetméter megbízható minőségű homlokzati hőszigetelő rendszer 12 cm-es vastagságban kb. 3000 Ft/m2 bruttó áron szerezhető be, míg a grafitos változat 4300 Ft/m2. A kivitelezés mindkét esetben 2500 Ft/m2 körül számolható.

Egy négyzetméter hőszigetelés így 5500-6800 Ft-ba kerül. A kérdés tehát az, hogy mennyit tudunk a megfelelő szinten szigetelt épület fűtési költségein megspórolni. Ehhez azt kell kiszámolnunk illetve megmérnünk, hogy egy négyzetméternyi falfelületen mennyi energia távozik a hőszigetelés előtt és után. Ha az energiát a gáz fűtőértékével vesszük figyelembe, úgy a hőveszteséget köbméterben kapjuk, amit könnyen forintosíthatunk.

Mennyi a megtakarítás?

Az egyik legnagyobb hazai hőszigetelőanyag-gyártó és forgalmazó cég hozzávetőleges becslése szerint egy négyzetméter felületen távozó energia számszakilag megegyezik annyi köbméter gázzal, mint amennyi a hőátbocsátási tényezőjének a tízszerese. Vagyis: 1,4 W/m2K-es U értékű falazaton fűtési szezononként 14 m3 gáz energiája szökik ki, 0,3 W/m2K esetében pedig 3. Így a mai gázár figyelembevételével az első változat esetében 1 540 Ft, a másik esetben pedig 1 680 Ft lesz a megtakarítás négyzetméterenként. A hőszigetelés négyzetméter költségét ezzel elosztva, megkapjuk, hogy hány év alatt térül meg a befektetés: 3,6-4 év, vagyis mindkét esetben 4 fűtési idény alatt behozza az árát. Természetesen bizonyos járulékos költségek (lábazati sín, dübelek költsége, az energiahordozók árának növekedése) árnyalhatják a képet, de a kisebb módosító hatások nagyjából kiegyenlítik egymást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télen-nyáron energiát takarít meg a szigetelő ablakfólia

Utólag is növelhető az üvegfelületek energiahatékonysága, megfelelő szigetelőfóliával az ablakokon kiáramló hő akár 93 százaléka bent tartható, még szimpla üvegszerkezet esetén is.


Hőszigetelés lépésről lépésre

Alapvető elvárás egy épülettel szemben, hogy a belső térben nagyjából ugyanaz legyen a hőmérséklet a nyári és a téli időszakban is. Természetesen az esztétikum sem elhanyagolható szempont egy-egy...