Műanyag redőnyök anomáliái

2013-06-21 10:06:41 | Módosítva: 2013-06-21 10:11:15

A műanyag redőnyöket is szinte naponta fel-le kell húzogatni, mozgó alkatrészei kopnak, és idővel a redőny nehezen lesz csak kezelhető. A kellemes tavaszi időben célszerű ezért az állapotukat alaposabban átvizsgálni, és apróbb hibáikat kijavítani, hogy ezek később már ne okozzanak gondot, vagy nagyobb kárt.

Tengelyek kenése: először is a csévélő tengelyek csapágyait ajánlatos megkenni. Alig láthatók ugyan, ám egy kis WD 40 befújásával érdemes a „szárazságukat” megszüntetni. Ehhez a szórófej csövét célszerű egy hajlékony műanyag csővel meghosszabbítani, hogy a kenőanyagot valóban a tengelyre lehessen irányítani. A befújás után néhány fel-le húzással máris érezhetően könnyebb a redőny mozgatása. A léceket is érdemes összerendezni, mert a műanyaglécek bizony esetenként oldalra csúszhatnak, és helyükre igazítva elkerülhető, hogy leeresztéskor a lefutóba akadjanak. 


Lécek összefogása arriterekkel: a lécek oldalra csúszását az arriterek akadályozzák meg. Ezeket eredetileg az alumínium lécekhez fejlesztették ki, ám az általában 4-4,5 mm oldalszélességű arriter betétek némi átalakítással műanyaglécekhez is használhatók. Ehhez a műanyag lécek belső hosszbordái miatt be kell fűrészelni a szárukat. A lécek holtjátékát előzőleg érdemes meghatározni. A réselésükhöz célszerű lemezsablont készíteni, és a rések végét lekerekíteni, majd a helyükre üthetők a lefutók felső végénél. Az arriterekből lécpáronként egy-egy darab szükséges. Ez ugyan pepecselős munka, de megéri a fáradságot.


Természetesen van egyszerűbb megoldás is, az acélhuzalokból készült, műanyag redőnylécekhez gyártott szétcsúszás gátlók, amelyek könnyen a lécekbe nyomhatók, és rugós száraik tartják a helyükön őket. E filléres alkatrész sajnos már kifutó termék, mert az új redőnytesteknél – külön kérésre – a gyártáskor beépített szétcsúszás gátló csapokkal gátolják meg a lécek oldalra csúszását. Ennek hátránya, hogy a léccsere kissé komplikált lesz. Azt is érdemes megjegyezni, hogy csak a fehér anyagú lécek UV állók, a színesek nem!

Zsinórbevezető csere

A másik elég gyakran előforduló hiba a zsinórral mozgatható műanyag redőnyöknél a vezető görgő viszonylag gyors bekopása. Ezt a megoldást csak ott alkalmazták, ahol az ablakkeret és a tok között nincs elég hely a heveder kivezetésére. A baj csak az, hogy a görgők anyaga műanyag, és még a kisebb redőnytestek mozgatása közben is egyenetlen vályút kopnak a felületükbe, gátolják a zsinór és egyben a redőny mozgását.

A megoldást a fém görgős zsinórkivezetők jelentik, amelyek – az arriterekhez hasonlóan – már beszerezhetők a redőnyalkatrészeket árusító szaküzletekben. Alig kerülnek többe a régieknél és a cseréjük csak pár perces munka. A redőnyt teljesen le kell engedni, a csévélőből ki kell akasztania zsinór végét, majd a régi bevezető leszerelése után a helyére illeszthető az új, fémgörgős elem. A zsinór visszaerősíthető a csévélőre, és helyére csavarozható az új görgő. A spirális bevezető rugót nem szükséges sem megvásárolni, sem kicserélni!


Léccsere: az is előfordul, hogy a külső tokos redőnyök egy-egy léce megsérül, eltörik. A cseréljük viszont finoman szólva is nehézkes. Ehhez ugyanis előbb a külső lefutókat kell annyira meglazítani, hogy ezeket kihajlítva az egész külső tok kiemelhető legyen a lefutók végéből. Ez már egy emelet magasságban is veszélyes és két embert igénylő feladat, de – kellő biztosítással – megoldható. Ilyen esetekben a sérült lécet olyan helyzetbe kell hozni, hogy a tok kiemelése után könnyen kihúzható legyen a helyéről. A redőnytestet ilyen esetekben jól meg kell tartani, hogy a hibás léc könnyen kihúzható legyen és a méretre vágott, hibátlan darabot pedig fokozatosan a régi helyére lehessen csúsztatni, a másik oldalról. A sikeres léccserét követően a külső redőnyszekrény lefutókba illesztése után azok újra rögzíthetők az ablaktokhoz, és a redőny újból ép és használható lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Babos János


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Távvezérelt redőnyök és belső árnyékolók

A megfelelő lakókomforthoz a távvezérlések elterjedésével természetesen hozzá tartoznak azautomatikusan működő árnyékoló berendezések is. Emegoldásoknak különféle fokozatai vannak, amelyeknek...


Redőnyrácsok

Üzlet portálok, kirakatok, garázsok és egyéb hasonló jellegű épületrészek időszakos lezárására és egyben behatolás elleni védelmére számos bevált kaputechnikai megoldás létezik. Vannak azonban...