• kobe 9 elite
 • Jordan Shoes jordan 6 retro
  Medencefűtés napkollektorral - Ezermester 2013/5
   
  Belépés
   avatarja
  2014. szeptember 22., Hétfő - Móric
  Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

  Az értékeléshez jelentkezz be!


  Ezermester » 2013 » május » Építés, felújítás

  Medencefűtés napkollektorral

  2013-07-01 13:50:20 | Módosítva: 2013-07-01 13:55:20

  iwiw logotwitter logo
  ||
  A napkollektorok egyik legésszerűbb és leggazdaságosabb felhasználási módja a medencefűtés. A tavasztól-őszig terjedő időszakban a legerősebb a napsugárzás, így jelentős fűtési költséget spórolhatunk meg.

  A kültérben található medencék hőntartásához jelentős energia-befektetés szükséges, ezeknek a párolgási vesztesége jóval nagyobb, mint beltéri társaiké, másrészt éjjel a külső hőmérséklet is alacsonyabb. A szolárfűtés előnye, hogy a víz keringtetését leszámítva más energia-befektetést nem igényel, hátránya a hőszivattyús megoldáshoz képest, hogy csak akkor állít elő melegvizet, ha süt a nap.

  Egyszerű vagy összetett?

  Kültéri medencék esetén – nyári használat során – az egykörös rendszer a legegyszerűbb megoldás. Ez esetben közvetlenül a medence vizét keringtetjük a napkollektor csőkígyójában. Amennyiben beltéri medence vizét szeretnénk melegíteni, illetve más épületgépészeti rendszer számára is biztosítunk hőt a napkollektoros rendszerből, akkor hőcserélős rendszert kell alkalmazni. Ez esetben már kétkörös rendszerről van szó, a kollektor vízkörében valamilyen fagyálló anyag kering. Bár ez egy bonyolultabb rendszer, de lehetőséget nyújt többféle fűtési mód kombinálására. A szolárfűtést így kiegészíthetjük elektromos, gázos vagy hőszivattyús segédfűtéssel is.


  Napkollektor fajtája és méretezése

  A tapasztalat azt mutatja, hogy a kültéri medence felületének 60-80%-a, beltéri medence felületének 40-50%-a szükséges kollektor felületből. Természetesen ekkor nem várhatjuk el azt, hogy a medence vize pár nap alatt 26-28 °C-ra melegedjen, de a napkollektoros medence-fűtő rendszer 6-8 °C-ot képes emelni a medence vízhőmérsékletén. A legegyszerűbb napkollektor a fekete színű, hőálló csőkígyó. Közepes méretű medencénél már érdemes szolárszőnyeget választani. Ez egy rugalmas anyagból készülő, napsugárzást elnyelő szőnyeg, mely vízjáratokat tartalmaz. Lefektetéséhez nincs szükség nagy szakértelemre, oda érdemes tenni, ahol a legtöbb napot kapja. Fedés nélküli síkkolektornál bonyolultabb napkollektort kizárólag medencefűtésre használni nem érdemes, a fedés, illetve a vákumcsöves napkollektorok előnyei télen, alacsony külső hőmérséklet mellett érvényesülnek.


  Veszteségek csökkentése

  További hőmérséklet-növekedés érhető el, ha a medencét éjszaka és a használati időn kívül a víz felszínén úszó buborékfóliával letakarjuk. Ebben az esetben kevesebb napkollektor-felület szükséges. Teljesen fedett vagy beltéri medence esetén a kívánt hőmérséklet előállításához akár az 1 m2 medence felületre jutó 0,3 m2 napkollektor felület is elegendő lehet! A medence vízének hőmérsékletcsökkenése nem csak párolgás útján valósul meg, hanem a talaj irányába is jelentős a hőveszteség. Mobil medence telepítésekor érdemes legalább 0,5 cm vastag polifoam habot, vagy más, lépésálló szigetelőanyagot leteríteni aljzatkiegyenlítés és szigetelés céljára.

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

  Bérces Balázs

  Címkék:  napkollektoros medencefűtés, szolár medencefűtés, szolár, napkollektor, medence


  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

  Medenceszűrők tisztítása

  GrünPower napkollektorok és napelemek

  Medenceszűrők tisztítása GrünPower napkollektorok és napelemek

  Minden uszoda legnagyobb kincse a tiszta, egészséges, átlátszó víz. Ha már a legelején figyelmet fordítunk a medence karbantartására, nem kell napi harcot vívnunk a zöldülésre, zavarosodásra...

  A GrünPower napkollektorok széles körben elterjedtek Magyarországon kiváló ár-érték arányuk és megbízható működésük miatt. Mára már több ezer magyar háztartás rezsiköltségeit csökkentik a jól...

  Kapcsolódó cikkek
  Kapcsolódó fórum témák